Nicolai Wammen: Nu tvinger vi ministrene til at forholde sig til verdensmålene

Regeringens nye handlingsplan for verdensmålene tvinger de enkelte ministre til at forholde sig til dem, sagde finansminister Nicolai Wammen under en folkemødedebat om verdensmål. Her løftede han også sløret for, at regeringen har en plan for cirkulær økonomi på vej.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

ALLINGE: Ny dansk lovgivning skal fremover vurderes ud fra, hvordan det vil påvirke Danmarks arbejde med FN’s 17 verdensmål.

Det står i regeringens nye handleplan for verdensmålene, der blev præsenteret for nylig, og det er et initiativ, som finansminister Nicolai Wammen har store forhåbninger til, fortalte han lørdag under en debat på folkemødet i Allinge.

”Det betyder, at både ministre og folketingsmedlemmer bliver tvunget på den gode måde til at forholde sig til verdensmålene,” sagde Nicolai Wammen.

Han har som finansminister det koordinerende ansvar for regeringens arbejde med verdensmålene, men den nye handlingsplan skal betyde, at verdensmålene får større indflydelse i de enkelte fagministerier, lød det. 

”Jeg er minister for verdensmålene, men det er heldigvis ikke alene mig, der er det. Det er i princippet alle regeringens ministre, men jeg har et særligt ansvar,” sagde Nicolai Wammen.

Han fortalte også, at der i alle ministerier og styrelser fremover skal være en dedikeret  verdensmålsansvarlig i staben. 

Læs også

Plan for cirkulær økonomi på vej

Regeringen har i sin nye handlingsplan vurderet Danmarks indsats inden for de forskellige delmål.

Der er benyttet en trafiklys-model, hvor opfyldelsen af de forskellige mål vurderes fra grøn til rød. Kun tre områder har fået det røde stempel, hvilket betyder, at delmålet ikke er opfyldt endnu. 

Det gælder blandt andet Danmarks høje forbrug af naturressourcer, der ifølge rapporten ikke er på et bæredygtigt niveau.

Men regeringen har allerede ved at hæve afgiften på plastikposer taget skridt i den rigtige retning på det område, lød det fra finansministeren.

"Jeg er ikke enig i, at den her regering og Danmark er dem, der er længst bagud i bussen," sagde Nicolai Wammen. 

Regeringen har også en plan for cirkulær økonomi på vej, som skal tage yderligere hånd om problemet, lovede Nicolai Wammen fra scenen.

”Vi vil meget gerne arbejde videre med cirkulær økonomi. Det er noget, som både ud fra en klimamæssig og verdensmålstankegang, men også i forhold til at skabe vækst og arbejdspladser, er vigtigt,” sagde han.

Det fik debattens moderator, den tidligere miljøminister- og kommissær Connie Hedegaard, til at spørge, om planen vil blive præsenteret i den næste folketingssamling.

"For min skyld meget gerne. Men nu er det jo ikke mig, der er erhvervsminister, så jeg vil ikke på Simons (Simon Kollerup, erhvervsminister, red.) vegne sige, hvornår han kommer med sine forslag,” svarede Wammen.

Du kan se eller gense debatten, der var arrangeret af Verdens Bedste Nyheder, her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024