Debat

Dansk Standard: Europæisk fokus er nødvendigt i omstillingen af byggeriet

DEBAT: Den danske strategi for bæredygtigt byggeri kommer naturligt til at have et fokus på Danmark. Men vi risikerer at lukke os om os selv og glemme, at de største klimagevinster bliver hentet, når vi får flere med, Anne Holm Sjøberg.

En ny europæisk komité for cirkulær økonomi i byggeriet skal blandt udvikle et bygnings- og materialepas, der gør det muligt at genbruge mere, skriver Anne Holm Sjøberg.
En ny europæisk komité for cirkulær økonomi i byggeriet skal blandt udvikle et bygnings- og materialepas, der gør det muligt at genbruge mere, skriver Anne Holm Sjøberg.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Holm Sjøberg
Chef for byggeri, Dansk Standard

Det er ikke kun i Danmark, at byggeriet er én af de store klimabelastere. Også på europæisk niveau står byggeriet for en væsentlig del af den samlede CO2-udledning og affaldsproduktion.

Derfor er det helt afgørende for klimaet, at vi ikke bliver så optagede af os selv, at vi glemmer at få resten af Europa med. I strategien for bæredygtigt byggeri er det derfor ekstra vigtigt også at sikre fokus på, at vi arbejder for at løfte gode danske initiativer langt ud over grænsen.

Ny komité for cirkulær økonomi i byggeriet
Den lovgivning, vi udformer i Danmark for byggeriet, gælder ikke umiddelbart i eksempelvis Syd- eller Østeuropa, men der findes andre måder at påvirke udviklingen indenfor bygge og anlæg.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En stor del af reguleringen i byggeriet sker nemlig allerede i dag gennem europæiske standarder, der fastlægger krav til funktioner, holdbarhed og dokumentation af byggevarer og byggeri.

Dette fokus udvides nu til også at omhandle cirkulær økonomi, idet Danmark efter flere års intenst arbejde har fået igennem, at der nedsættes en komité for cirkulær økonomi i byggeriet på europæisk plan, som skal være dansk ledet.

Den kommende nationale strategi for bæredygtigt byggeri er nødt til at bakke op om det europæiske arbejde og være klar til at gribe de muligheder og nye standarder, der kommer ud af arbejdet.

Anne Holm Sjøberg
Chef for byggeri, Dansk Standard

Det er sket efter en stor indsats og opbakning fra den danske byggebranche, som nu også melder sig klar til at løfte den cirkulære økonomi indenfor byggeriet til nye højder.

Europæiske standarder er et fast værktøj i værktøjskassen for branche og lovgivere, som bruges til at give et fælles sprog, der gør, at vi forstår tingene ens og sikrer enighed om grundlæggende fremgangsmåder, metoder og konstruktioner. Dermed udgør standarder et vigtigt grundlag for, at der kan ske en tryg udveksling af byggevarer og tjenesteydelser på tværs af landegrænser.   

National strategi må bakke op om det europæiske arbejde
Ved at udvide perspektivet fra fokus på kvalitet og sikkerhed til også at omfatte cirkulær økonomi kan vi skalere de gode, grønne løsninger og skabe et større marked for bæredygtigt byggeri.

Derfor er et af de første projekter for den nye europæiske komité også at udvikle et bygnings- og materialepas og dermed muliggøre genbrug af byggematerialer i et helt andet omfang end i dag. Det er blot én af en lang række standarder, vi har i støbeskeen, som kommer til at forme fremtidens marked for cirkulært byggeri.

Læs også

For at det skal lykkes, kræver det først og fremmest, at alle aktører deltager aktivt i arbejdet. Samtidig er den kommende nationale strategi for bæredygtigt byggeri nødt til at bakke op om det europæiske arbejde og være klar til at gribe de muligheder og nye standarder, der kommer ud af arbejdet.

Dermed sendes også et klart signal til branchen om, at dette er en prioritet for hele Danmark og ikke blot for enkelte aktører. Det er vores klare opfattelse, at den danske bygge- og anlægsbranche er klar, men politikerne skal med strategien sætte streg under, at vi i Danmark kæmper for en grøn, cirkulær omstilling i hele Europa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Holm Sjøberg

Afdelingschef, Dansk Standard
cand.polit. (Københavns Uni. 1992), diplomlederuddannelse (DJØF 2016)

0:000:00