Frank Jensen: I København vil vi have en aftale med Airbnb

DEBAT: Det går ikke, hvis platforme som Airbnb bruges til at udleje lejligheder som de facto hoteller, så boliger tages fra københavnerne og bliver ren spekulation. Det skriver Frank Jensen, der også efterlyser tiltag fra regeringens side.

Af Frank Jensen (S)
Overborgmester i København

Mad, tøj, boliger og ledige bilsæder. Vi har som mennesker altid delt, lånt eller givet videre. Og nu har vi sat strøm til nye digitale teknologier, der gør det endnu lettere for os at dele. Derfor deler vi i dag som aldrig før.

Som socialdemokratisk overborgmester i København byder jeg deleøkonomien velkommen. Den giver nye muligheder for at deles om knappe ressourcer, for at skabe nye oplevelser og etablere nye kontakter mellem mennesker.

Men jeg siger lige så klart nej til deleøkonomi, når det bliver en genvej til sort arbejde, skatteunddragelse – eller ulovlig hoteldrift og pres på et i forvejen ophedet københavnsk boligmarked.

Airbnb har som deleøkonomisk platform givet borgere en unik mulighed for at dele deres hjem med gæster fra hele verden. Når du selv er bortrejst, er det fantastisk, at du med Airbnb som platform kan dele dit hjem og supplere din indkomst med en ekstra skilling, samtidig med at dine gæster får en unik mulighed for at se din by med lokale øjne.

Popularitet med en bagside

I de seneste år har København stort set været at finde allerøverst på ranglisterne over verdens mest ”liveable” byer. Det er jeg stolt af. Flere og flere mennesker vælger hvert eneste år at besøge vores by, og både hotelbookinger og Airbnb-udlejninger vokser støt.

Men Københavns stigende popularitet har også en bagside. Vi har set en betydelig stigning i prisen på boliger, og vi har en massiv udfordring i at holde boligpriserne nede.

Man skal blot kigge til Paris, London eller efterhånden også Stockholm for at se, at priserne i de populære metropoler hurtigt risikerer at løbe fuldstændig løbsk. Det går ikke. København skal ikke blive et VIP-projekt uden plads til mennesker med en almindelig løn.

At sikre billige boliger til københavnerne er derfor en af mine absolut vigtigste prioriterer som overborgmester. Derfor går det selvfølgelig heller ikke, hvis platforme som Airbnb bruges til at udleje lejligheder som de facto hoteller, så boliger tages fra Københavnerne og bliver ren spekulation.

Det er godt, at Airbnb i Amsterdam har været villige til at bekæmpe ulovlig hoteldrift ved at indføre en øvre grænse for antallet af overnatninger. Og det er positivt, at vi nu også her i København er i dialog med Airbnb om en lignende aftale. Det er der brug for, og vi vil fortsætte presset.

Samtidig er tiden er inde til, at regeringen kommer på banen og melder klart ud, hvordan de mange nye tjenester inden for deleøkonomi skal håndteres.

Vi har nu ventet i halvandet år på en strategi fra Christiansborg, og både borgere, kommuner og de deleøkonomiske tjenester skal have en større klarhed omkring det regelgrundlag, der regulerer deleøkonomien, så vi i fællesskab kan sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold og gennemskuelige regler i et massivt voksende deleøkonomisk marked.

Forrige artikel Ejendomsforeningen: Flertallet bliver glemt i diskussionen om Airbnb Ejendomsforeningen: Flertallet bliver glemt i diskussionen om Airbnb Næste artikel Airbnb: Danmark skal være et deleøkonomisk foregangsland Airbnb: Danmark skal være et deleøkonomisk foregangsland
DF er Dybvads bedste chance for et indgreb mod Blackstone

DF er Dybvads bedste chance for et indgreb mod Blackstone

ANALYSE: Problemerne med at finde flertal for indgreb mod huslejespekulanter illustrerer den dramatiske ændring af boligmarkedet de sidste 20 år. DF er tættere på boligministerens position, end det fremgår af medierne.