Sand: Det er tydeligt, at København ikke vil huse hjemløse

DEBAT: Der er behov for nye, socialt ansvarlige politikere ved magten. De nuværende er ikke politisk lydhøre over for problemstillingerne og de mange forslag i den boligsociale debat, skriver Ask Svejstrup.

Af Ask Svejstrup
Sekretariatsleder i Sand – De hjemløses landsorganisation

I skrivende stund holder Sand – De hjemløses landsorganisation sine årlige temadage, hvor omkring 50 hjemløse i to dage mødes og udveksler erfaringer, dyrker fællesskabet og formulerer fælles budskaber for hjemløse i Danmark.

Humøret er højt, og galgenhumoren tyk. Det nytter ikke at klynke. Vi må ind i kampen, synes budskabet at være.

For fronterne trækkes skarpere og skarpere op, og det er ikke de hjemløse, der har de bedste våben på hånden, så der skal tænkes alternative tanker, for at vi skal have en chance for at ændre noget ved den stadigt stigende hjemløshed, den stigende fattigdom og den stigende politiske ligegyldighed over for selvsamme.

De gode forslag bliver ikke realiseret
Altingets læsere er gennem nærværende debat blevet beriget med mange gode forslag til, hvordan man kan lave en boligpolitisk indsats, og hvilke problemstillinger man bør tage fat på for at få en bare nogenlunde hæderlig boligpolitik.

Vi debattører kan skrive stolpe op og stolpe ned om, hvad vi synes, der bør gøres. Mit bud er, at ingen af vores forslag bliver realiseret.

Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte, udtrykker det meget diplomatisk, når han siger: "Kommunernes smøl (med at få bygget billige boliger, red.) kan give den tanke, at mindrebemidlede er uønskede i mange kommuner. De er ikke attraktive borgere."

Ved etableringen af disse boliger kunne kommunerne få dækket op til 75 procent af deres udgifter.

Københavns Kommune forsøger at fordrive hjemløse
"Mine" 50 hjemløse har i disse dage givet mig mange eksempler på, hvordan de ikke får den hjælp, de har behov for eller krav på.

De har givet mig eksempler på sjofel sagsbehandling og brudte løfter.

De har givet mig eksempler på, at de er blevet tilbudt en ubetalelig lejlighed, som de ikke har råd til at bo i − for bagefter at blive sparket af den boligsociale venteliste for at takke nej til lejligheden.

Jeg vil derfor være mindre diplomatisk og konkludere, at det er tydeligt, at kommunerne – med Københavns Kommune i spidsen – ikke ønsker at huse hjemløse.

De ønsker heller ikke at bygge billige boliger. De forsøger tværtimod at fordrive hjemløse.

Retningen for deportationen går mod udkantsdanmark og landkommuner, som, hvilket Bent Madsen, administrerende direktør i BL, understreger, har rigeligt af sociale problemer at kæmpe med i deres boligområder.

Disse problemer vil kun blive større med den nuværende politik.

Min indignation over hykleriske politikere er på kogepunktet. Den ene dag kan de sige, at vi skal gøre noget for at udrydde hjemløshed.

Den næste dag kan de stemme for et forslag, der gør folk fattige, samtidig med at de siger, at de ikke "anerkender" videnskabens påståede sammenhæng mellem økonomisk forarmelse og social deroute.

Den evindelige nedskæring af kontanthjælpen eller nedrivning af almene boliger uden tiltag, der sikrer genetablering af boligerne og genhusning af beboerne, er gode eksempler herpå.

At sige ét og gøre noget andet
Frank Jensen tager prisen i sit debatindlæg. Han står i spidsen for en kommune, der har gjort alt, hvad de kan gennem de sidste 40 år for at få fattige ud af byen.

Han har ret i, at der skal laves om på reglerne på statsligt niveau, så det bliver billigere at bygge boliger, men han skal starte med at lave om på Københavns Kommunes regler.

Han forsøger at få det til at se ud, som om han gør en aktiv indsats ved at stille krav om, at hver fjerde nye bolig skal være almen, men han glemmer at fortælle, at Københavns Kommune stadig stiller krav om, at størrelsen på boliger sikrer, at der ikke bliver bygget boliger, som eksempelvis hjemløse har råd til at bo i.

Der er kun én mulig konklusion: Der er ikke politisk lydhørhed over for hverken problemstillinger eller forslagene i den boligsociale debat.

Mit og "mine" hjemløses ønske er, at boligpolitikken igen bliver et aktivt redskab til at inkludere hjemløse i vores samfund.

Lad hovederne rulle ved det kommende folketingsvalg, og lad nogle forstandige og socialt ansvarlige politikere komme til magten.

Forrige artikel Dansk Byggeri: Drop grøn silotænkning, og tænk bæredygtighed samlet Dansk Byggeri: Drop grøn silotænkning, og tænk bæredygtighed samlet Næste artikel Socialborgmester: Jo, København hjælper hjemløse, men regler står i vejen Socialborgmester: Jo, København hjælper hjemløse, men regler står i vejen