Debat

TV-debat: Kongehuset er udemokratisk – afskaf det

TVDEBAT: Danmark bør afskaffe kongehuset. I et demokrati er alle lige for loven, men det gælder ikke kongefamilien, og det er et demokratisk problem. Kongehuset er et levn fra en tid, hvor Danmark havde en mere tilbagestående styreform, siger Oliver Asmund Bornemann.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dagens debattør i Altinget: civilsamfunds nye ungdomsdebat er Oliver Asmund Bornemann.

Oliver Asmund Bornemann er 17 år gammel og går på hhx i Fredericia. I weekenden, nærmere bestemt lørdag, gik Oliver ind i bestyrelsesarbejdet i den nye forening Unge Republikanere, hvis erklærede mål er at afskaffe kongehuset. Det nyvalgte bestyrelsesmedlem fandt det derfor naturligt, at hans debatindlæg skulle handle om afskaffelsen af monarkiet.

"Det er et demokratisk problem, at en hel familie ophøjes til at være noget bedre end resten af borgerne i samfundet. Modsat alle andre mennesker kan de ikke blive straffet eller have en politisk holdning," siger Oliver, der mener, at monarkiet er et tilbageværende minde om en tid, hvor Danmark havde en tilbagestående styreform. 

Egentlig havde Oliver ikke tænkt meget over kongehuset og dets rolle, men for et år siden begyndte han at undre sig mere og mere over, hvorfor Danmark egentlig har det, og hvorfor vi stadig opretholder så mange ritualer fra en svunden tid. Han håber, at hans debatindlæg kan være med til at starte en debat om kongehuset.

Er du under 20 år, og ønsker du at være med i debatten? Lav en video på maks. to minutter, hvor du fortæller, hvad du vil ændre, og hvordan du vil gøre det. Send det til [email protected].

Altinget: civilsamfund

”Mit budskab kan måske virke provokerende for nogen, men jeg håber, at mit indlæg kan få nogen til at tage stilling til kongehuset. Kongehusets skæbne skal afgøres af, om man er for eller imod, ikke at man er ligeglad med det,” siger Oliver.

Ved siden af sin skolegang og engagement i Unge Republikanere er Oliver aktiv i Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, hvor han arbejder for bedre vilkår og tilbagerulning af besparelser på uddannelsesområdet. 

”Vi er fremtiden, får vi tit at vide, men vi er også nutiden. Bare fordi man ikke har stemmeret eller betaler skat, så er vores holdninger stadig legitime. Om det så angår uddannelsespolitik eller monarki," siger Oliver.

Har du lyst til at deltage i debatten, så hold dig ikke tilbage. Vi stiller kun to krav: Du skal være under 20, og du skal selv filme dit indlæg. Videoen må vare maksimalt to minutter og skal sendes til [email protected].

Dokumentation

Altinget: civilsamfund danner i den kommende tid rammen om en videodebat, hvor unge fortæller, hvad de gerne vil ændre ved samfundet. Debatindlæggene er korte videoklip, hvor de unge fortæller, hvad og hvordan de vil ændre samfundet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00