Videodebat: Som langtidssygemeldt er man blot et nummer i systemet

DE UHØRTE: Det er skuffende, at politikerne ikke tager højde for mig og alle de andre danskere, der på grund af sygdom er i en ulykkelig situation. Alt hober sig op i det her elendige, rådne system, siger Lennart.

Dagens uhørte stemme tilhører Lennart på 55 år. Han er langtidssygmeldt og har været tilknyttet den socialøkonomiske fond Settlementet og værestedet Gang i gaden i halvandet år. 

Lennart er én af de mange tusinde danskere, der på grund af sygdom i mere end to år er overgået fra dagpenge til kontanthjælp, hvilket, ikke mindst, betyder, at han nu modtager en lavere ydelse hver måned. 

"Jeg og tusindvis af andre danskere står i den her ulykkelige situation, at vi er gået fra dagpenge og over på kontanthjælp. Alle kan jo næsten regne ud, at når man er langtidssygmeldt og er gået fra dagpenge til kontanthjælp, så falder hele korthuset. Der er ikke råd til basale ting overhovedet, og alt bliver lige pludselig gjort op i værdi," siger Lennart. 

Et talerør for de svage
Med sin video ønsker Lennart at sætte fokus på de svage i samfundet og deres ret til at blive hørt i den offentlige debat. Han mener, at politikerne overser en gruppe af mennesker på trods af tydelige tegn på nød og elendighed. 

"Det er vigtigt, at politikerne honorer de svage i samfundet. Når det gælder de syge, handicappede og svage, er det vigtigt at være på forkant med udviklingen. Hvis man har brug for en kørestol, skal man vente utroligt længe på at få den bevilliget. Det er en usmagelig tilgang til mennesker, og folk overser basale behov – selv nød og elendighed er de blinde overfor."

Derfor opfordrer Lennart politikerne til at ændre på det system, der i dag behandler mennesker som tal. 

"Jeg, ligesom mange andre langtidssygmeldte, vi føler os bare som et nummer i systemet. Vi bliver ikke tiltalt per navn længere − man føler sig nærmest som en indsat. Alt hober sig op i det her elendige, rådne system og jeg håber på mine og alle de langtidssygmeldtes vegne i Danmark, at der snart kommer nogle forbedringer. Gud bevare Danmark."

Har du lyst til at deltage i debatten, så hold dig ikke tilbage. Du skal blot optage en video af et par minutters varighed på din telefon, hvor du fortæller politikerne, hvad de burde fokusere på at få løst og hvorfor. Hvis du selv har et bud på en løsning, må det også gerne indgå. Videoen kan du lave selv eller få en anden til at styre telefonen. Videoen skal optages med telefonen vendt vandret og sendes til dahlberg@altinget.dk.

Vi kan ikke garantere, at alle videoer bliver inkluderet i debatten.

Forrige artikel Civilt overblik: På ugens sidste dag blev ledelsen i LGBT Danmark væltet Civilt overblik: På ugens sidste dag blev ledelsen i LGBT Danmark væltet Næste artikel Knud Tybirk arbejder i kommunen: “Hele verden tror, at alt på Samsø er grønt. Mit job er at leve op til forventningerne” Knud Tybirk arbejder i kommunen: “Hele verden tror, at alt på Samsø er grønt. Mit job er at leve op til forventningerne”