Debat

Welfare Tech: Innovation er nøglen til at skabe disruption

DEBAT: Hvis ikke vi formår at kombinere viden, iværksætteri og kapital til menneskevenlig innovation, så ender Danmark med at blive disrupted af andre, skriver Christian Graversen. 

Hvis disruption ikke skal blive en forstyrrelse, men en forbedring, bør vi tage udgangspunkt i menneskevenlig teknologi, skriver Christian Graversen.
Hvis disruption ikke skal blive en forstyrrelse, men en forbedring, bør vi tage udgangspunkt i menneskevenlig teknologi, skriver Christian Graversen.Foto: Lars Majlund Mørk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Graversen
Administrerende direktør i Welfare Tech

Teknologidrevet disruption er ikke nyt, men alligevel bliver det oftere til forstyrrelse af det bestående frem for positiv forandring.

Selv om det akademiske begreb allerede kom i midten af 1990'erne, er det positivt, at regeringen endelig i 2017 startede arbejdet med at gøre Danmark klar til en positiv forandring, hvor vi bruger teknologiens forstyrrende kraft til fornyelse og forandring for mennesker.

Teknologidrevet forandring af samfundet er ikke nyt. Helt fra mennesket opfandt de første redskaber, har det forandret levevilkår. Hvis man ser på de seneste 200 års teknologiske revolutioner, har danskere ofte været med helt fra starten, uden at det dengang gjorde Danmark til en ledende nation inden for den teknologi.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

H.C. Ørsteds forståelse af elektromagnetisme var banebrydende for overgang til brug af elektricitet. Hammelbilen var en af de første automobiler i verden og Ellehammer en af de første, der fløj. I nyere tid var Jubii tidligt med, da internettet blev folkeligt.

Disse få eksempler fra de seneste 200 år giver en indikation af, at vi som samfund ikke formår at arbejde sammen om at kombinere viden, iværksætteri og kapital til innovation, som kan skabe en industri til gavn for os alle.

I Danmark skal vi blive bedre til at omsætte vores mange gode idéer til få, skarpe innovationer, der skaber gavn i samfundet.

Christian Graversen

Hvis ikke vi knækker denne udfordring, bliver det ikke danskere, der skaber disruption, men bliver disrupted af andre.

Ørsted har lært os meget
Selvom vi som nation måske ikke er de hurtigste til at bakke vores videnskabsfolk og iværksættere op, når de tænker radikalt nyt, så har vi en god evne til at komme efter det.

I dag udgør eksport at energiteknologi 12 procent af BNP, så H.C. Ørsted har lært os meget. Danmark har en betydelig eksport som underleverandør til bilindustrien. Den rolle har blandt andet givet os to succesfulde robotvirksomheder som Mobile Industrial Robots og Universal Robots. Jubii-optimismen i de boblende 00’ere kan i dag findes i globale digitale virksomheder som Area9, Sitecore, Tradeshift, Trustpilot, Unity og Vivino.

Disse eksempler på succesfulde virksomheder viser, at vi kan få meget godt ud af disruption, fordi forstyrrelsen af markedet giver plads til nye virksomheder, som bringer positiv forandring.

Idé til innovation
En af de gode ting ved ordet disruption er, at den massive brug af ordet har givet innovation en pause, så ordet kan bruges igen i sin rette mening. Innovation er nemlig nøglen til at skabe disruption og nøglen til at få gavn af disruption.

I Danmark skal vi blive bedre til at omsætte vores mange gode idéer til få, skarpe innovationer, der skaber gavn i samfundet. Vi skal evne at implementere teknologi, så samfundet bliver mere effektivt, og borgerne får højere livskvalitet. Disse evner til at gøre teknologi let tilgængelig er også stærkt efterspurgt i resten af verdenen.

Regeringen har iværksat mange kommissioner, råd og paneler. Disruptionrådet kan med fordel hente inspiration til, hvordan disruption gavner Danmark i arbejdet fra Iværksætterpanelet, Ledelseskommissionen og Teknologipagten. Alle tager de teknologier seriøst, men mennesket, ledelse og organisation kommer først.

Vi bør tage udgangspunkt i menneskevenlig teknologi, så disruption ikke bliver en forstyrrelse, men en forbedring for os alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Graversen

Country Manager Digital, Siemens Healthineers
cand.merc. (CBS 2004)

0:000:00