Regionsrådsformand til Christiansborg: Lyt nu til regionernes advarsler om erhvervsfremme

DEBAT: Hvis regionerne sendes ud på sidelinjen i erhvervsfremmeindsatsen, som forenklingsudvalget foreslår, så risikerer virksomheder og borgere at betale en høj pris, skriver Heino Knudsen (S) fra Region Sjælland.

Af Heino Knudsen (S)
Formand for regionsrådet i Region Sjælland

Vi fjerner regionerne fra erhvervsfremme-ligningen, og vupti, så har vi et nyt og bedre erhvervsfremmesystem.

Den melodi har regeringens forenklingsudvalg og erhvervsministeren slået an. For hvem vil ikke have et erhvervsfremmesystem, som gavner virksomhederne, væksten og beskæftigelsen?

Men vi får ikke bedre erhvervsfremme ved at overlade pengene til statslige embedsmænd i København. Tværtimod risikerer vi, at erhvervsfremmesystemet bliver endnu mere fjernt og uoverskueligt for virksomhederne, hvis regionerne bliver sendt ud på sidelinjen.   

Virksomhederne er med hele vejen
Regionerne er nøglen til vækst i hele Danmark.

Vi har stærke partnerskaber med virksomheder, skoler, videninstitutioner og arbejdsmarkedets parter, der skaber udvikling og beskæftigelse.

I Region Sjælland samarbejder vi for eksempel med RUC, Erhvervsakademi Sjælland og professionshøjskolen Absalon om at skaffe mere kvalificeret arbejdskraft.

Sammen sender vi blandt andet studerende ud i virksomheder som Statoil i Kalundborg og Royal Unibrew i Faxe, så de kan opleve, hvor mange spændende jobmuligheder der er i en produktionsvirksomhed.

Vi er med til at drive store projekter, blandt andet finansieret af midler fra EU’s strukturfonde, som giver ledige en ny start med faglige uddannelser, som matcher virksomhedernes behov.

Det er erhvervsfremme, der passer til virksomhederne i Region Sjælland, for de har selv været med til at tilrettelægge indsatserne.

Frakobling i stedet for løft
Forenklingsudvalget foreslår på den ene side en centralisering af erhvervsfremmesystemet, hvor én national bestyrelse skal beslutte, hvilke konkrete indsatser der skal rulles ud over hele landet.

Indsatserne skal være færre, større og i udgangspunktet landsdækkende.

I en region med mange små og mellemstore virksomheder og med små uddannelses- og videninstitutioner er vi bekymrede for, om vi overhovedet får andel i de nationale puljer eller bliver helt frakoblede i forhold til den indsats, som skulle løfte hele Danmark.

På den anden side ser forenklingsudvalget kommunerne som erhvervspolitiske nøgleaktører, blandt andet i erhvervshuse, hvor virksomhederne kan få én til én rådgivning. Min vurdering er, at den model ikke løser problemet.

Det giver grobund for endnu mere knopskydning af kommunale småprojekter, som vil mangle kritisk masse.

Det er absolut ikke forenkling!

Det er heller ikke erhvervsfremme, der er efterspørgselsdrevet, selvom erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) hele tiden fremfører, at det nuværende erhvervsfremmesystem skal ændres for at komme virksomhederne bedre i møde.

Staten overtager opgaverne fra specialisterne
Virksomhederne har brug for løsninger, som tænker i et lidt større, regionalt perspektiv.

Vækstarbejdet kræver en vis nærhed, men samtidig en vis størrelse – og det har regionerne. En klar arbejdsdeling mellem stat, region og kommuner vil være en fordel for virksomhederne, og vi er enige i, at den offentlige erhvervsfremme skal gøre brug af private aktører, hvor det giver mening.

Virksomhederne fortjener en offentlig erhvervsfremmeindsats, der tænker stort. Regionerne er allerede med på den bane, blandt andet med vores fælles talentudviklingsprogram, Scale-Up Denmark, hvor virksomheder fra hele landet kan være med.

Når det gælder specialiserede erhvervsfremmeindsatser, har vi gode samarbejder med blandt andet Copenhagen Capacity, som høster international anerkendelse for sin indsats med at brande Region Sjælland og resten af Greater Copenhagen-metropolen.

Det undrer os, at forenklingsudvalget ikke har ønsket at inddrage Copenhagen Capacity i sit arbejde. Og det undrer os, at udvalget i sin endelige rapport anbefaler en centralisering af specialiserede indsatser som den, Copenhagen Capacity udfører.

Hvorfor er det en fordel for virksomhederne at lade staten overtage opgaver, som løses af de absolut dygtigste specialister på området?

Smid ikke nøglen væk
Vi beder om tid til at få en god aftale på plads om fremtidens erhvervsfremmesystem til gavn for vækst og udvikling i virksomhederne.

Forenkling er godt, men jeg vil opfordre alle partier i Folketinget til at lytte til advarslerne fra regionerne og vores samarbejdspartnere. Vi er ikke imod forandring, men vi er bekymrede på virksomhedernes og borgernes vegne.

Vækst og udvikling handler om meget mere end den rene erhvervsservice. Vækst hos virksomhederne hænger sammen med en bredere udviklingsdagsorden.

Regionerne er nøglen til vækst. Smid ikke nøglen væk.

Forrige artikel V-borgmester: Sådan får vi akademikerne ud af jobkøen V-borgmester: Sådan får vi akademikerne ud af jobkøen Næste artikel 3F: Drop tvungne udbud i kommunerne 3F: Drop tvungne udbud i kommunerne
Wammen før slutspil om udligning: Venstre får ikke vetoret 

Wammen før slutspil om udligning: Venstre får ikke vetoret 

KOMMUNER: Nu begynder de reelle forhandlinger om et nyt system for fordeling af penge mellem rige og fattige kommuner. Regeringen er glad for, at V-formand Jakob Ellemann-Jensen er "stemplet ind", sagde finansminister Nicolai Wammen (S) fredag.