Victoria Velásquez
 svarer 
Simon Kollerup

Victoria Velasquez (EL) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, hvilke væsentlige eksisterende behov blandt danske pensionsopsparere, som man mener, indførslen af paneuropæiske personligt pensionsprodukter (PEPP-produkter) i Danmark vil dække

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 109, Spørgsmål 1
Ministeren bedes forklare, hvilke væsentlige eksisterende behov blandt danske pensionsopsparere, som man mener, indførslen af paneuropæiske personligt pensionsprodukter (PEPP-produkter) i Danmark vil dække.

Svar fra fredag den 6. marts 2020
Som det er beskrevet i bemærkningerne til lovforslaget, så har PEPP-forordningen til formål at skabe et stort og konkurrencedygtigt indre marked for opsparingsprodukter, der kan være med til at bidrage til flere langsigtede investeringer for private pensionsprodukter. Det er ikke formålet med forordningen at erstatte eller harmonisere eksisterende nationale personlige pensionssystemer. Forordningen giver således mulighed for at udbyde et nyt, frivilligt og individuelt pensionsprodukt, dvs. et såkaldt privat søjle 3pensionsprodukt.

PEPP-produkterne skal således ses som et supplement til de pensionsprodukter, vi kender i Danmark.

Danmark har en stor og velfungerende pensionssektor, og langt de fleste danskere sparer op til pension via de de bidrag, der indsættes på en arbejdsmarkedspension. Samtidig modtager danskerne folkepension i henhold til gældende regler. Nogle danskere tegner herudover en frivillig og privat pensionsopsparing. Overordnet har vi derfor et velfungerende pensionssystem i Danmark.

I nogle af EU's medlemsstater er udgangspunktet for pensionssystemet og pensionsprodukter imidlertid et andet, der er tilpasset nationale forhold og regler.

For danske pensionskunder, der har et særligt behov for et pensionsprodukt, som kan krydse landegrænser, fx fordi man har beskæftigelse, hvor man over livet har job i forskellige lande, kan PEPP-produkter være en god mulighed på grund af de fælles regler, der gælder for PEPP-produkter i forhold til at kunne flytte pensionsproduktet på tværs af grænser.

Det er min forventning, at PEPP-produkter i Danmark vil indgå som en mulighed for de danskere, der måtte ønske at etablere en frivillig og privat pensionsopsparing, hvis de finder PEPP-produktets egenskaber attraktive.

Jeg henviser i øvrigt til min besvarelse af spørgsmål 2 ad L 109.
0:000:00