Statsministeriet trækker advarsel til Barbara Bertelsen tilbage
En gennemgang af rigspolitichefens rolle i minksagen fører til, at Statsministeriet tilbagekalder den advarsel, som departementschef Barbara Bertelsen fik for sin rolle i minksagen.
Katrine Falk Lønstrup
JournalistStatsministeriet har annulleret den advarsel, som departementschef Barbara Bertelsen har fået i den efterhånden omstridte minksag.
Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.
Det er ellers bare et halvt år siden, at Barbara Bertelsen blev straffet for sin rolle i den proces, der ledte til regeringens og Mette Frederiksens ulovlige instruks om, at alle mink i Danmark skulle aflives.
Advarslen bliver tilbagekaldt, efter en forhørsledelse bestående af tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam, landsdommer Annette Dellgren og landsdommer Jens Hartig Danielsen har konkluderet, at en anden central embedsmand i minksagen, rigspolitichef Thorkild Fogde, ikke har begået nogen tjenesteforseelse, og at der derfor ikke er grundlag for at straffe ham.
Minkkommissionen havde ellers vurderet, at der var i alt ti embedsmænd – herunder Thorkild Fogde og Barbara Bertelsen – der undervejs i minksagen havde gjort sig skyldige i tjenesteforseelser, der var så grove, at der var grundlag for at indlede tjenestemandssager mod dem.
Forhørsledelsen har ikke forholdt sig til den advarsel, Barbara Bertelsen modtog. Alligevel har konklusionen i Thorkild Fogdes sag ført til, at Medarbejder – og Kompetencestyrelsen nu også har genovervejet de øvrige advarsler, der blev givet i minksagen tilbage i august 2022.
Grundlag for advarsel ændret
Medarbejder- og Kompetencestyrelsens konklusion er, at beretningen også ændrer grundlaget for den advarsel, som Statsministeriets departementschef blev tildelt, oplyser Statsministeriet.
"Det skyldes, at forhørsledelsen i modsætning til Minkkommissionen har vurderet, at udmeldingerne på pressemødet 4. november 2020 og de efterfølgende pressemeddelelser ikke retligt kan karakteriseres som en instruks."
"Efter vurdering af det ændrede grundlag har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen indstillet, at statsministeren tilbagekalder den advarsel, som Statsministeriets departementschef blev tildelt," skriver Statsministeriet.
Barbara Bertelsen slap tilbage i august med den mildeste disciplinære straf. Og Statsministeriet oplyste dengang, at der ikke ville være yderligere ansættelsesretlige konsekvenser. Departementschefen accepterede advarslen, men nu er den altså helt annulleret.
Og Barbara Bertelsen er ikke den eneste embedsmand i minksagen, der nu får sit navn renset.
Medarbejder- og Kompetencestyrelsen vurderer nemlig også, at Justitsministeriets departementschef, Johan Legarth, bør have sin irettesættelse trukket tilbage, og det samme gælder for den advarsel, som afdelingschef i Justitsministeriet Anne-Mette Lyhne Jensen har fået.
Djøf bifalder tilbagekaldelser
Og det er helt på sin plads at tilbagekalde de tjenstlige sanktioner, mener fagforeningen Djøf.
"Minkkommissionens ansvarsvurderinger var meget hårde, og også hårdere, end sagen kunne bære, ved vi nu," udtaler administrerende direktør Tomas Therkildsen i en skriftlig kommentar.
Derfor er der ikke længere grundlag for de sanktioner, der blev givet til de tre topchefer fra Statsministeriet og Justitsministeriet.
"Forhørsledelsen bestående af højesterets tidligere præsident og to landsretsdommere har tilsidesat en helt grundlæggende præmis for ansvarsvurderingerne i Minkkommissionens beretning. Kommissionen lagde til grund, at der var givet en klart ulovlig instruks. Den vurdering var ikke holdbar," siger Tomas Therkildsen.
Han oplyser, at Djøf endnu ikke ved, om der vil ske genvurdering af andre sager.