Et alternativt arbejdsmarked for socialt udsatte

SOCIALSTAFET: Sidegadeprojektet er en lille landsby på Vesterbro, hvor socialt udsatte har mulighed for at få arbejde i en af deres mange virksomheder. Læs her, hvordan og hvem der skal føre 'socialstafetten' videre.

I Sidegaden ”lader vi ikke som om” eller ”leger butik”. Vi har udviklet socialøkonomiske butikker, hvor borgerne indgår i et arbejdsfællesskab, der sammen løfter butikkens formål.

Jakob Hjuler Tamsmark og Tasja Lunden
Forstander og cand.mag.
Fakta

Altinget | Social og Forebyggelse har sat gang i en såkaldt socialstafet med fokus på alle de gode eksempler på social- og forebyggelsesområdet, der virker og finder sted i kommuner, stat, frivillige organisationer osv.

Det gode eksempel kan spænde mellem alt fra bedre udnyttelse af plejehjælperes tid til kommuner, der hjælper folk tilbage på arbejdsmarkedet efter svære sociale problemer.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) satte stafetten i gang med et indlæg 16. marts 2012. 

Foreløbige modtager af stafetten:
Herning Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Aarhus Kommune
Københavns Kommune
Familiecentret Spiren i Holstebro
Youth Explore - Eksperiment
TV-Glad
Udsatsen
Place de Bleu
Kulturgyngen
Daghøjskolen FOKUS
Råd og Dåd
Hetha

 

Af Jakob Hjuler Tamsmark og Tasja Lunden
Forstander og cand.mag.

Sidegadeprojektet er et socialøkonomisk projekt, der støtter udsatte borgere i at komme videre i arbejds- og hverdagslivet gennem social og faglig opkvalificering og rådgivning.

Projektet tager udgangspunkt i den udfordring, at en gruppe af den danske befolkning oplever sig hægtet af fra det omkringgivende samfund. Borgerne oplever, at deres hverdag ikke udfyldes meningsfuldt, da de står uden for arbejdsmarkedet, lever isoleret uden netværk eller måske på gaden, hvor det meste af tiden går med at ”hænge ud” og få tiden til at gå.

Projektets målgruppe er en broget gruppe af kontakthjælpsmodtagere, førtidspensionister og frivillige som udover ledighedsproblemer kan have udfordringer med for eksempel misbrug, psykisk sygdom, ensomhed, fattigdom, hjemløshed m.m., men ens for dem alle er, at disse udfordringer hindrer dem i at få opfyldt deres basale behov og opleve sig selv som et ligeværdigt medlem af samfundet.

Et alternativt arbejdsmarked
Muligheden for at blive en del af arbejdsmarkedet opleves uoverkommeligt med mere og mere specialerede professioner og krav til personlige og sociale kompetencer, som kan være vanskelige at modsvare for denne gruppe borgere.

0:000:00