Debat

Projekt Udenfor: Kriminalisering af gadesovere skal stoppes

DEBAT: I Danmark skubber og skræmmer vi gadesoverne væk. Det er skammeligt. Og det er ikke et godt udgangspunkt for en hjemløsestrategi, som vil hjælpe mennesker indenfor, skriver Bo Heide-Jochimsen.

Af frygt for myndighederne vælger mange hjemløse at sove alene og på afsidesliggende steder, hvor de er mere udsatte, skriver Bo Heide-Jochimsen. (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)
Af frygt for myndighederne vælger mange hjemløse at sove alene og på afsidesliggende steder, hvor de er mere udsatte, skriver Bo Heide-Jochimsen. (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bo Heide-Jochimsen
Daglig leder i Projekt Udenfor

Regeringen vil nedbringe hjemløshed, og Social- og Indenrigsminister Astrid Kragh har fremhævet Housing First som et centralt begreb i en dansk indsats.

Jeg håber, at Housing First bliver det bærende princip i en langsigtet, national hjemløsestrategi. Men jeg frygter, at de senere års kriminalisering af gadesovere i Danmark bliver en barriere for at komme i mål.

I 2017 indførte den daværende VLAK-regering et forbud mod såkaldte "utryghedsskabende lejre". Det gav politiet mulighed for at udstede en bøde og et zoneforbud til hjemløse borgere, der overnatter på gaden på måder, der blev vurderet til at skabe utryghed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

I samme omgang vedtog man en lov, der øgede straffen for "utryghedsskabende tiggeri" til 14 dages fængsel.

Begge love er blevet stadsfæstet af den siddende regering, om end man i år har præciseret, at der kun skal sættes ind mod lejre, der ud fra politiets skøn er permanente. Målet har været at skræmme udenlandske hjemløse fra at komme til Danmark.

De mennesker, der lever en kummerlig tilværelse på gaden, skal først opsøges og så tilbydes en bolig samt den rette hjælp. Dette arbejde forudsætter, at de ikke frygter myndighederne.

Bo Heide-Jochimsen, Daglig leder i Projekt Udenfor

Farlig adfærdsregulering
Men reglerne rammer alle. Midt i det hele står sårbare gadesovere, der er mennesker i dyb krise, som er usikre på, hvorvidt deres sovested falder ind under "lejrloven". Dét er utrygt.

I Projekt Udenfor ser vi, hvordan hjemløse gadesovere vælger at sove alene og på afsidesliggende steder, hvor de er mere udsatte, hvis de bliver overfaldet, nedkølede eller ramt af ensomhed. 

Nogle forsøger helt at undgå at lægge sig til at sove om natten. De får det dårligere og bliver vanskeligere at hjælpe på den lange bane.

Lovgivningen er adfærdsregulerende på en farlig måde. Den er et overgreb på i forvejen ekstremt dårligt stillede borgere, og den gør det sværere at nedbringe hjemløshed.

Det er faktisk meget enkelt.

Læs også

Hvis vi vil finde og hjælpe hjemløse borgere fra gade til bolig, er det vigtigt, at de ikke gemmer sig for at undgå at få en bøde eller et zoneforbud.

Hvis gadesoverne, som typisk er faldet igennem alle samfundets sikkerhedsnet, skal have tillid til systemet, bør de ikke frygte myndighederne.

Og hvis hjemløse borgere skal være bedre stillet i forhold til at fastholde en bolig, er det unyttigt med en forudgående politiindsats, der har stresset dem på gaden og forværret deres fysiske tilstand og mentale helbred.

Skab tillid til myndigheder
Med en Housing First-indsats skal hjemløse borgere nænsomt, men i et højere tempo end nu, hjælpes fra herbergerne og andre midlertidige boformer over i en permanent bolig. 

Her skal de ydes social, specialiseret og individuel støtte.

De mennesker, der lever en kummerlig tilværelse på gaden, som sover bag en busk, under en bro eller i en opgang, skal først opsøges og så tilbydes en bolig samt den rette hjælp. Dette arbejde forudsætter, at de ikke frygter myndighederne.

En ambitiøs, dansk strategi må formuleres på tværs af ministerierne. Foruden den sociale indsats, boliger og adgang til sundhed skal den sikre, at hjemløse mennesker ikke kriminaliseres for at være netop det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Heide-Jochimsen

Direktør, Projekt Udenfor
Pædagog (Københavns Pædagogseminarium, 2006)