Debat

Danske Patienter: Offentlig sundhedsforskning skal evaluere industriens resultater

Der mangler forskning, der evaluerer de lægemidler og sundhedsteknologier, som allerede er taget i brug. Det kan for eksempel være forskning i udtrapning af medicin, skriver Danske Patienters formand, Klaus Lunding.

En offentlig investering i forskning om udtrapning og doser vil derfor potentielt være til stor gavn for patienterne og for samfundsøkonomien, skriver Danske Patienters formand. 
En offentlig investering i forskning om udtrapning og doser vil derfor potentielt være til stor gavn for patienterne og for samfundsøkonomien, skriver Danske Patienters formand. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Klaus Lunding
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark løfter lægemiddelindustrien og private fonde store dele af sundhedsforskningen. De mange midler fra industrien bidrager til udvikling af ny medicin og nye sundhedsteknologier til gavn for patienterne. Vi har derfor brug for den forskning i lægemidler og sundhedsteknologi, som industrien kan bidrage med.

Temadebat

Hvor er sundhedsforskningens blinde pletter?

I 2020 var de samlede offentlige bevillinger til forskning og udvikling budgetteret til 24,2 milliarder kroner, men i Danmark løfter lægemiddelindustrien og private fonde store dele af sundhedsforskningen. 

Hvad betyder det for forskningen - har det fordele og ulemper? Skævvrider de eksterne forskningsmidler prioriteringen af særlige forskningsområder, og hvem går det ud over? 

Og hvordan kan politikere og sundhedsaktører sikre, at også private forskningsmidler kommer flest muligt patienter til gode? Er det muligt at motivere eller forpligte private fonde og medico-industrien til at forske i specifikke områder?

De spørgsmål stiller Altinget Sundhed i en ny temadebat, hvor en række sundhedsprofiler og forskningsaktører får lov at give deres syn på sundhedsforskningens blinde pletter.

Panelet består af:

  • Anders Perner, overlæge og professor i Intensiv Medicin ved Rigshospitalet
  • Anna-Marie Bloch Münster, forsker og lægelig direktør ved Sydvestjysk Sygehus
  • Kasper Iversen, overlæge, dr. med. og klinisk lektor ved Herlev og Gentofte Hospital samt Københavns Universitet
  • Lasse Elbrønd Skovgaard, forsknings- og udviklingschef i Scleroseforeningen
  • Susanne Axelsen, overlæge og formand for Lægevidenskabelige Selskaber
  • Poul Videbech, overlæge, professor og leder af Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning
  • Anders Michael Tetens Hoff, politisk chef for forskning og innovation i Lif
  • Klaus Lunding, formand for Danske Patienter
  • Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd
  • Torsten Bjørn Jacobsen, formand i Psykiatrifonden
  • Sanne Marie Thysen, formand for forskningsudvalget i Lægeforeningen
  • Karin Friis Bach, formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner
  • Søren Thorgaard Skou, professor og forskningsleder ved Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus
  • Signe Smith Jervelund, lektor ved Københavns Universitet og formand for Det Videnskabelige Udvalg under Dansk Selskab for Folkesundhed

Hvis du er interesseret i at deltage i debatten, skal du skrive til [email protected].

Desværre ses der en tendens til, at de øgede private forskningsmidler sker på bekostning af uafhængige forskningsmidler – dels fordi politikernes betalingsvilje bliver mindre i takt med øget kommerciel forskning, og dels fordi forskningskapaciteten i sundhedsvæsenet ikke er ubegrænset.

69 millioner kroner blev der skåret i støtten til Den Frie Forskningsfond i 2020 sammenlignet med året før. Det er bekymrende, for med beskæringen i det frie forskningsområde er der nemlig færre penge til at forske i en række områder, hvor der ikke er en klar kommerciel interesse fra industrien, men hvor der potentielt er en klar gevinst for patienter og samfundet.

Udtrapning af medicin bliver overset
Virksomhedernes forskning i medicin og sundhedsteknologier har som primært formål at udvikle nye behandlingsformer med henblik på at opnå tilladelse til markedsføring.

Når virksomhederne udvikler nye lægemidler med henblik på godkendelse til markedsføring, er der meget sjældent forsket i, hvornår patienterne har gavn af at trappe ud af behandlingen.

Klaus Lunding
Formand, Danske Patienter

Som repræsentanter for patienterne er vi glade for, at der udvikles nye behandlinger, som kan komme patienterne til gavn. Men vi har også brug for at fremme forskningen, der hvor der ikke er en kommerciel interesse, men hvor patienterne og samfundet kan opnå betydelige fordele.

Når virksomhederne udvikler nye lægemidler med henblik på godkendelse til markedsføring, er der meget sjældent forsket i, hvornår patienterne har gavn af at trappe ud af behandlingen, og forskningen følges sjældent op med forsøg, der belyser, om reducerede doser af medicin kan bidrage med samme effekt.

Med andre ord mangler der forskning i evaluering af de lægemidler og sundhedsteknologier, som allerede er taget i brug.

Ofte er behandling med lægemidler forbundet med bivirkninger, og medicinen er dyr for samfundet. En offentlig investering i forskning om udtrapning og doser vil derfor potentielt være til stor gavn for patienterne og for samfundsøkonomien. Det burde være et forskningstema på lige fod med forskning og udvikling af nye lægemidler.

Ulighed mellem patientgrupper
Lægemiddelindustrien fylder meget i sundhedsforskningen. Derfor kommer meget af forskningen i sundhedsvæsenet til at handle om lægemidler.

Men spørgsmålet er, om lægemidler altid er det bedste behandlingsalternativ. Virker antidepressiver bedre end psykologbehandling? Kan kostomlægning og træning erstatte en del af den medicinske behandling for gigt- og diabetespatienter?

Det er spørgsmål, som er relevante at besvare for patienterne og for samfundet, men det er typisk ikke forskning, der bliver initieret af industrien, idet hensigten med forskningen er at få markedsføringstilladelse til medicinen.

Når forskningen primært finansieres og initieres af industrien, er der helt naturligt områder, som bliver underprioriteret. For eksempel sjældne sygdomme, hvor der ikke er et stort markedspotentiale, eller psykiatrien, hvor markedet for de dyre lægemidler er lille. Eller multisyge, som er vanskelige at inkludere i kliniske forsøg, der har til hensigt at opnå hurtige resultater og markedsgodkendelse.

Regionerne og staten bør prioritere uafhængige forskningsmidler. Ikke som et nødvendigt onde, men som en investering i bedre og mere effektiv patientbehandling.

Klaus Lunding
Formand, Danske Patienter

Det skaber ulighed mellem patientgrupper, og det er hverken godt for den enkelte patient eller samfundet.

Regioner og stat skal prioritere anderledes
Der skal ske en markant forøgelse af de midler, der er til rådighed for den uafhængige kliniske forskning, så vi bedre kan udnytte potentialet i at afprøve og vælge de bedste og mest økonomiske behandlinger til gavn for patienterne og økonomien i sundhedsvæsenet.

Udenlandske undersøgelser har vist, at det er en investering, der kommer mange gange tilbage til samfundet, og vi har en lang række eksempler på kliniske forsøg, der har ført til bedre og mere skånsomme behandlinger for patienterne og store gevinster til samfundet i form af mere effektive behandlinger, færre genindlæggelser og færre liggedage.

Når vi taler om uafhængig klinisk forskning, så taler vi om en investering, hvor sandsynlighed for et positivt afkast er meget stor. Derfor bør regionerne og staten prioritere uafhængige forskningsmidler – ikke som et nødvendigt onde, når der skal lægges offentlige budgetter, men som en investering i bedre og mere effektiv patientbehandling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00