Debat

Jane Heitmann: Derfor skal vi have ét frem for fem sundhedsvæsener

DEBAT: Hvis vi ikke skrider til handling snart, er skrækscenariet, at sundhedsvæsenet vil have brug for akuthjælp. Vi skal udvise rettidig omhu, og det gør vi med regeringens sundhedsreform, mener sundhedsordfører Jane Heitmann (V).

I sundhedsvæsenet skal vi have mere geografisk lighed, ikke mindre, mener sundhedsordfører Jane Heitmann (V).
I sundhedsvæsenet skal vi have mere geografisk lighed, ikke mindre, mener sundhedsordfører Jane Heitmann (V).Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jane Heitmann (V)
Sundhedsordfører

Regeringen har netop fremlagt forslag til en ambitiøs sundhedsreform. Målet er at sikre mere nærhed, bedre sammenhæng og højere kvalitet i hele landet.

Selvom meget er velfungerende i danskernes sundhedsvæsen, er det også et faktum, at der er store skønhedspletter.

Tænk blot på det kaos, som vi alle har kunnet følge omkring implementeringen af Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden, udfordringerne med 1813 samt de store regionale forskelle i responstider, som hver dag udfordrer trygheden og patientsikkerheden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

For et par år siden deltog jeg i et debatarrangement, hvor en herre faldt om med hjertestop. Jeg trådte til og påbegyndte livreddende førstehjælp med hjertemassage og mund-til-mund.

Det var nogle lange minutter, indtil lægeambulancen ankom, og lægen tog over. Minutter føltes som timer.

Lad os udvise rettidig omhu, så vi ikke ender dér. Det gør vi med regeringens sundhedsreform.

Jane Heitmann (V)
Sundhedsordfører

Patienten var heldig. Han overlevede. Men det kunne nemt være gået anderledes.

Ønsker opgør med ulighed
En ambulance til tiden kan betyde forskellen på liv og død.

Faktum er desværre, at der er for stor variation på responstider i vores lille land. Vi må og skal nedbringe responstiderne – særligt i yderområderne, hvor det kniber for mange steder i dag.

Med sundhedsreformen kan vi gøre et styrket akutberedskab til virkelighed. Venstre ønsker 10 til 15 flere akutbiler. Og med Nærhedsfonden på seks milliarder kroner, som er et centralt led i reformen, kan vi finansiere udgifterne til bedre og mere ensartet akuthjælp.

Venstre ønsker kort sagt et opgør med uligheden i den akutte hjælp, som i dag er organiseret forskelligt fra region til region og afhængigt af, hvad tid på døgnet det er.

Skal have landsdækkende lægevagtnummer
Geografisk ulighed er ikke i patientens interesse, hverken på akutområdet eller på andre vigtige områder i vores sundhedsvæsen. Vi skal have mere geografisk lighed, ikke mindre.

Det er faktisk en vigtig rød tråd i vores sundhedsudspil.

Når regeringen for eksempel foreslår et landsdækkende telefonnummer til lægevagten, 113, så handler det om, at det skal være let og bekvemt at bruge den i hele landet.

Alle forældre ved, at med børn kan man ofte få brug for lægehjælp, også selv om man ikke lige er på den hjemlige matrikel.

Nummeret 113 er let at huske, og det vil altid være tilgængeligt, uanset om man er i Sønderborg, Svanninge eller Slagelse.

Læs også

Sund fornuft at nedbryde skel
Vi har brug for en stærk national styring, hvor vi for eksempel kan koordinere it-systemer bedre, lave fælles indkøb og altså styrke akutberedskabet.

Det giver ganske enkelt god mening. Det er sund fornuft at nedbryde de store og unaturlige regionale skel.

I fremtiden skal vi have ét samlet og sammenhængende sundhedsvæsen, ikke fem sundhedsvæsener.

Og selvom vi med den ene hånd vil have en stærk national organisation i Danmarks sundhedsvæsen, så vil vi med den anden hånd samtidig sikre et mere decentralt sundhedsvæsen.

Vi skal udvise rettidig omhu
Vi vil nemlig oprette 21 sundhedsfælleskaber i hele landet med stærk lokal folkevalgt repræsentation. Det skal trække behandling tættere på borgerne.

Hvis vi ikke skrider til handling snart, er skrækscenariet, at det danske sundhedsvæsen sander til.

At vi bukker under på grund af de store udfordringer, som venter lige om hjørnet. At sundhedsvæsenet selv vil have brug for akuthjælp.

Frem mod 2030 vil der nemlig komme 230.000 flere ældre og markant flere kronikere med for eksempel kol og type 2-diabetes. Det vil stille store krav, som vi alle må forholde os til.

Lad os udvise rettidig omhu, så vi ikke ender dér. Det gør vi med regeringens sundhedsreform.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jane Heitmann

Formand, Krifa og Sclerosehospitalerne, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

0:000:00