Debat

Lægefaglig direktør: Politikere skal ikke blande sig i udmøntningen af ny kvalitetsmodel

Det kræver en stærk sundhedsfaglighed og stor viden om opbygningen af vores sundhedsvæsen at implementere en ny national kvalitetsplan. Den slags konkret udmøntning skal politikerne holde sig fra, skriver lægefaglig direktør ved Aarhus Universitetshospital Jørgen Schøler Kristensen.

Nu er jeg jo ikke politiker, men hvis jeg var, ville jeg stille som grundlæggende ambition for den nye kvalitetsmodel, at den skal have patienterne i fokus, skriver Jørgen Schøler Kristensen.
Nu er jeg jo ikke politiker, men hvis jeg var, ville jeg stille som grundlæggende ambition for den nye kvalitetsmodel, at den skal have patienterne i fokus, skriver Jørgen Schøler Kristensen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen vil skabe mere sundhed tættere på borgerne. Den ambition kan blive til virkelighed, hvis politikerne fokuserer på at stille patienterne bedre og samtidig afholder sig fra at detailregulere.

Skal den nye kvalitetsmodel komme patienterne til gavn, kræver det, at udviklingen af den følger fire konkrete trin.

Temadebat

Hvilke dele af de kommunale sundhedsydelser skal være omfattet af en kvalitetsplan?

Med udspillet ‘Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder’ slog regeringen fast, at en ny national kvalitetsplan skal løfte kvaliteten i det nære sundhedsvæsen.

Men hvilke dele af de kommunale sundhedsopgaver skal helt konkret være omfattet af planen? Og hvordan sikrer man ensartethed trods store forskelle på virkeligheden i landets 98 kommuner?

Samtidig er der spørgsmålet om, hvordan balancen skal være mellem faglighed og politik. Skal kommunalpolitikerne have indflydelse på prioriteringen, eller skal alt være fastlagt nationalt?

Skal Sundhedsstyrelsen have politisk armslængde? Og hvordan skal politikerne kunne styre økonomien, så de kommunale sundhedsudgifter ikke stikker af?

De spørgsmål stiller Altinget Sundhed i en ny temadebat, hvor eksperter og centrale sundhedsaktører vil diskutere, hvordan en ny kvalitetsplan bør skrues sammen. 

Panelet består blandt andet af:

  • Sidsel Vinge, sundhedsdebattør og fhv. projektchef i Vive
  • Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen
  • Inge Jekes, formand for Fagligt Selskab for Sygeplejersker i Kommunerne (FSSK)
  • Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
  • Jette Skive (DF), formand for KL’s sundheds- og ældreudvalg
  • Pia Kürstein Kjellberg, projektchef i Vive
  • Jakob Bigum Lundberg, formand for FSD
  • Martina Jürsformand for Danske Bioanalytikere
  • Torben Hollmann, sektorformand i FOA
  • Bolette Friderichsen, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin
  • Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen
  • Anna Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen
  • Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet
  • Pia Dreyer, formand for Dansk Sygepleje Selskab

Debatpanelet vil løbende blive opdateret med flere navne. Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du skrive til debatredaktør Martin Mauricio for at aftale nærmere.

Du kan sende din henvendelse til [email protected].

For det første er det politikerne, der lægger kursen og formulerer borgernes rettigheder. Det er deres opgave at sætte rammerne for sundhedsvæsnet, herunder hvilke rettigheder borgerne skal have.

Faglighed er naturligvis kernen i sundhedsvæsnet, men det er op til politikerne at prioritere og styre de økonomiske rammer. Politikerne har gjort det før, og hvis de igen formår at lægge en klar kurs, kan den nye kvalitetsmodel utvivlsomt styrke overgangen mellem egen læge, hospital og kommune. Det er i den treenighed, vi kan skabe bedre kvalitet for patienterne.

Nu er jeg jo ikke politiker, men hvis jeg var, ville jeg stille som grundlæggende ambition for den nye kvalitetsmodel, at den skal have patienterne i fokus og gavne deres sundhed. Naturligvis med den nødvendige afvejning af, hvad det er muligt at levere i sundhedsvæsnet.

Politikerne skal holde fingrene fra udmøntning

For det andet er det Sundhedsstyrelsen opgave at fylde rammerne ud med faglighed, når politikerne har udpeget målet. Sundhedsstyrelsen skal følge fagligheden tæt og sikre faglig kvalitet i arbejdet med at omsætte politikernes ambitioner til holdbare løsninger, der giver mening og kan implementeres.

Den slags konkret udmøntning skal politikerne holde sig fra på sundhedsområdet. Opgaven er kompleks og kræver en stærk sundhedsfaglighed og stor viden om opbygningen af vores sundhedsvæsen.

Nu er jeg jo ikke Sundhedsstyrelsen, men hvis jeg var, ville jeg fokusere på at skabe mere sammenhængende patientforløb, hvor overgangene mellem egen læge, hospital og kommune er både trygge og har høj kvalitet.

Nu er jeg jo ikke jurist, men måske vil det hjælpe, at en større grad af kommunernes indsats på området kommer ind under sundhedsloven og ikke serviceloven, som det ligger under i dag.

Jørgen Schøler Kristensen
Lægefaglig direktør, Aarhus Universitetshospital

Kvalitetsplan skal være national og bindende

Skal vi for alvor rykke noget, kræver det derfor for det tredje, at den nye kvalitetsplan er national og forpligter leverandørerne af sundhedsydelser til at yde en indsats af høj kvalitet.

Planen skal stille konkrete krav om kvalitet i overgangene mellem de praktiserende læger, de 21 akuthospitaler og de 98 kommuner, så alle borgere stilles lige uanset postnummer. Fælles kvalitetsstandarder giver geografisk lighed.

På vores hospital udskriver vi den største andel af patienterne til 19 kommuner, men vi udskriver også patienter til de øvrige kommuner i Danmark. Vi skal gøre alle kommuner i stand til at fortsætte behandlingen og varetage genoptræning og rehabilitering, når patienten er blevet udskrevet fra hospitalet. Skal vi virkelig hæve kvaliteten i overgangene, er det en forudsætning, at alle kommunerne tilbyder deres borgere nogenlunde de samme sundhedstilbud.

Nu er jeg jo ikke jurist, men måske vil det hjælpe, at en større grad af kommunernes indsats på området kommer ind under sundhedsloven og ikke serviceloven, som det ligger under i dag. Det er vigtigt, at vi styrer efter kvalitet, når vi leverer sundhedsydelser.

Bedre deling af tværfaglig data 

For det fjerde skal vi samle data af høj kvalitet og give adgang til dem på tværs af sektorer.

De fleste patienter er formentlig overbeviste om, at vi umiddelbart på hospitalet kan læse og arbejde videre på oplysninger fra deres praktiserende læge, og at kommunerne har adgang til at læse om den behandling, vi har ydet her på hospitalet. Faktum er bare, at det ikke er tilfældet. Når vi får lavet om på det, vil patienterne opleve en markant bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet.

Læs også

Det kræver ny lovgivning, nye it-systemer og en anden indstilling til, hvordan plejepersonalet i kommunerne og andre steder fører journal over patienternes tilstand og behandling. Kvaliteten skal være højere, og indtastningssproget skal være forståeligt for alle. Når vi lykkes med det, vil patienterne i langt mindre grad mærke skiftet mellem de forskellige sektorer. Det er både trygt og godt for sundheden.

Nu er jeg jo bare læge, men jeg tror faktisk på, at vi kan levere langt mere kvalitet til de patientgrupper, der er omfattet af oplægget til den nye kvalitetsmodel. Det vil ikke nødvendigvis kræve kæmpe summer, men det kræver fokus, faglighed og fælles standarder på tværs af landet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Schøler Kristensen

Formand, Medicinrådet
cand.med. (Aarhus Uni. 1983), dr.med. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00