Mange flere end forventet vil have medicinsk cannabis

NYE TAL: Efterspørgslen efter medicinsk cannabis overstiger forventningerne, viser nye tal. 186 læger har udskrevet cannabis, men Lægeforeningen er fortsat imod. Forkert at tage chancer med et ikke-godkendt stof, mener formand Andreas Rudkjøbing.

Foto: Steven Senne/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Siden den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis trådte i kraft ved årsskiftet, har 186 praktiserende læger ordineret cannabisprodukter til 628 forskellige patienter, viser tal fra Det Fælles Medicinkort (FMK).

Det er en del flere end de 500 patienter, Sundheds- og Ældreministeriet havde forventet ville benytte sig af ordningen i løbet af hele 2018. 

Det er positivt, at flere benytter sig af ordningen, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V):

Dokumentation

Om forsøgsordningen med medicinsk cannabis

Det var den daværende Venstre-regering, som i tilknytning til satspuljeaftalen 2017-2020 indgik en delaftale med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om at igangsætte en fireårig forsøgsordning med medicinsk cannabis fra 2018.

Ordningen giver læger mulighed for at udskrive recept på en type cannabisprodukter, som ikke tidligere har været lovlige i Danmark.

Forsøgsordningen er tiltænkt sclerosepatienter, rygmarvsskadede, patienter med visse typer kroniske smerter og patienter med kvalme og opkastning efter kemoterapi. Læger kan dog udskrive produkterne til patienter med andre lidelser.

Cannabisprodukterne er ikke godkendte lægemidler, og lægerne har ikke samme viden om virkninger og bivirkninger, som de har ved godkendt medicin.

Der er afsat 22 millioner kroner til forsøgsordningen, og fem millioner kroner skal bruges til forskning og vidensopsamling. I satspuljeaftalen for 2018-2021 blev der afsat yderligere 5 millioner kroner til at skaffe øget viden om brug og effekt af medicinsk cannabis.

Parterne bag finansloven for 2018 er netop blevet enige om at udmønte en del af den såkaldte sundhedspulje til, at patienter kan få 50 procent tilskud til medicinsk cannabis, og 100 procent tilskud til patienter med terminalbevilling. Dette tilskud indføres med tilbagevirkende kraft, så der også gives tilskud til cannabisprodukter købt i 2018. 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024