Debat

Next: Forskning er vejen til et sundhedsvæsen i verdensklasse

TEMADEBAT: Vi har brug for et sundhedsvæsen, hvor forskning er en del af det daglige arbejde og ikke en fritidsaktivitet. Forskning er nemlig vejen til et sundhedsvæsen i verdensklasse, skriver Britta Smedegaard Andersen.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Britta Smedegaard Andersen
Project Director, NEXT

Det danske sundhedsvæsen har mange opgaver. Én af de opgaver er forskning. Med forskning kommer innovation, og det er fundamentet for fortsat at kunne tilbyde danske patienter de nyeste og bedste behandlinger.

Endvidere medfører forskning, at vi får dygtigere læger. Lægerne bliver bedre til deres daglige arbejde ved at gennemføre kliniske forsøg. Forskningen giver dem en øget sygdomsforståelse, højere kvalitet i rapportering og dokumentation samt mere strukturerede patientforløb.

Der er altså gode grunde til at prioritere og fremme forskningen i sundhedsvæsenet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Giv tid til forskning
For at få det bedste ud af dansk forskning er det afgørende, at innovationen i den offentlige og private sektor går hånd i hånd, og det er vigtigt, at sundhedspersonalet får tid og incitamenter til at forske. Det skal ikke kun være ildsjæle, der driver forskning, og der skal være tid til forskningen.

Men noget tyder på, at hospitalsvæsenet er så presset på effektivitet i patientbehandlingen, at forskningen nedprioriteres. Det er én af de ting, man kan læse ud af Region Hovedstadens netop offentliggjorte evaluering af regionens forskningsindsats. Den viser nemlig, at meget forskning foregår i fritiden.

For at få det bedste ud af dansk forskning er det afgørende, at innovationen i den offentlige og private sektor går hånd i hånd, og det er vigtigt, at sundhedspersonalet får tid og incitamenter til at forske. 

Britta Smedegaard Andersen
Project Director, NEXT

Hvordan kan det være?

Et oplagt spørgsmål er, om det danske sundhedspersonale stimuleres tilstrækkeligt til at prioritere forskning? Der kan med fordel skabes flere incitamenter til forskning, og én af vejene er at sætte klare mål for niveauer og volumen af såvel forskerinitieret forskning som kommerciel forskning.

En anden vej er at styrke det offentlige-private forskningssamarbejde, sådan som vi har set regeringen gøre det i deres vækstplan for life science. Der kommer nemlig oftest mere forskning ud af at samarbejde på tværs af den offentlige og private sektor.

Når det danske sundhedspersonale samarbejder med virksomheder, får de adgang til midler og typer af samarbejde, der kan bruges i deres egne forskningsindsatser. Det kan anspore til mere forskningsglæde.

Et sundhedsvæsen skal være en del af hverdagen, ikke en fritidaktivitet
Andre spørgsmål, man kan stille, er, om vi er ambitiøse nok i vores forskningsindsatser på hospitalerne? Investerer vi nok i forskning? Er der tilstrækkelig transparens og ensartethed i målingerne af investeringer i forskning i regionerne?

Kunne man tænke sig, at vores regering vil være med til at styrke forskningen på vores hospitaler med flere særlige indsatser? Og hvis vi måler os med resten er verden, hvordan er Danmark så placeret?

Det er spørgsmål, der kræver benchmark-analyser, hvis vi skal kunne komme op med gode svar. Der er simpelthen brug for, at vi får et sammenligningsgrundlag for forskningsindsatser i sundhedsvæsenet.

Det giver os mulighed for at have kvalificerede diskussioner om prioriteringen af forskning, incitamenter til forskning, og om rammevilkårene for forskning i Danmark er gode nok til et sundhedsvæsen i verdensklasse. Et sundhedsvæsen, hvor forskning er en del af det daglige arbejde og ikke en fritidsaktivitet. 

Dokumentation

NEXT – National Experimental Therapy Partnership er et offentlig-privat partnerskab inden for klinisk forskning, bestående af landets regioner, universiteter, tolv lægemiddelproducerende virksomheder og et GTS-institut


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Smedegaard Andersen

Fhv. projektdirektør, Trial Nation
m.sc. pharm. (1995)

0:000:00