Nyt udspil fra KL: Vi er klar til flere opgaver, men vi mangler en plan

NÆRT: Kommunerne kan løfte opgaver for borgere med en række lidelser lige fra KOL og diabetes til kræft og hjerte-kar-sygdomme. Men det kræver en national plan og bedre mulighed for at trække på almen praksis og regioner, lyder det i et nyt KL-udspil om det nære sundhedsvæsen.

Foto: /ritzau/Lærke Posselt
Lise-Lotte Skjoldan

Flere kommunale ydelser for patienter med KOL, diabetes, hjerte-kar-sygdommen, muskel-skelet-lidelser og kræft. Tættere tilknytning mellem kommuner og almen praksis. Og bedre mulighed for at købe rådgivning hos det regionale sundhedsvæsen.

Det er nogle af hovedpunkterne i et nyt udspil fra KL om det nære sundhedsvæsen. Med udspillet under overskriften "Styrk det nære sundhedsvæsen" vil kommunerne nu samle bolden op igen, efter at 20 anbefalinger fra Sundhedsministeriets udvalg for det nære sundhedsvæsen i sommer blev særdeles lunkent modtaget af næsten alle aktører.

KL definerer med udspillet fem principper for det nære sundhedsvæsen og efterspørger samtidig, at Sundhedsministeriet snart spiller ud med den nationale plan, som længe har været lovet fra regeringen.

Dokumentation

KL's fem principper for det nære sundhedsvæsen:

  • Forebyggelsen skal prioriteres anderledes højt end i dag.
  • Borgeren skal mødes med en sundhedsindsats, som hænger sammen med borgerens liv i nærmiljøet. Det har blandt andet som konsekvens, at langt flere patienter skal behandles uden for sygehusene.
  • Borgeren skal opleve, at indsatser i sundhedsvæsenet i langt højere grad er tænkt sammen med indsatser på social- og beskæftigelsesområdet, og hjemme(syge)plejens tætte kontakt til borgeren skal udnyttes bedst muligt.
  • Brug af borgernær teknologi, beslutningsstøtteværktøjer og effektiv og sikker deling af relevante data skal understøtte, effektiv behandling og forebyggelse i nærmiljøet, som er til gavn for borgeren.
  • Lægernes ressourcer skal bruges, hvor det giver mest værdi for samfundet, og incitamenterne i sygehusvæsenet og almen praksis skal understøtte et hensigtsmæssigt samarbejde med det øvrige sundhedsvæsen om fælles patienter.

Kilde: KL's udspil "Styrk det nære sundhedsvæsen!"


0:000:00