Politisk Stuegang: Tvivlsomt, om akutteams kan forebygge indlæggelser

PODCAST: En ny Vive-evaluering af Esbjergs tværgående akutfunktion kan ikke dokumentere færre indlæggelser. Det diskuterer eksperterne i denne måneds udgave af podcasten Politisk Stuegang. 

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

I denne måneds udgave af Politisk Stuegang taler programmets eksperter om tværgående akutfunktioner – og det er, som vært Ole Toft siger, ikke så kedeligt, som det lyder.

Politikerne har stor tiltro til potentialet i de tværgående akutfunktioner, hvor kommuner og regioner samarbejder om ældre medicinske patienter. Blandt andet har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en artikel på Altinget refereret til forsøget med en tværgående akutfunktion i Esbjerg som et bud på, hvordan regeringen forestiller sig, at man fremover vil kunne forebygge indlæggelser.

På samme måde er akutteamet i Esbjerg nævnt på side 56 i det udspil til en sundhedsreform, som regeringen lige nu forhandler med Dansk Folkeparti.

Vanskeligt at forebygge
30. januar udkom imidlertid en ny effekt- og økonomievaluering af netop Esbjergs tværgående akutfunktion. Evalueringen, der er foretaget af Vive, viser, at borgere og personale oplever stor tilfredshed med akutteamet. Der ses imidlertid ingen signifikante forskelle på indlæggelsesmønstret, når man sammenligner patienter med akutteam-forløb og en kontrolgruppe.

Det får Vive til at nå frem til følgende konklusion:

"Evalueringen af akutfunktionen skriver sig derved ind i en række tidligere forsøg med lignende udfald, som illustrerer, at det generelt er vanskeligt for kommunerne at forebygge indlæggelser – særligt, når det drejer sig om svækkede ældre borgere."

Dårlige erfaringer fra USA
Eksperterne i Altingets sundhedspodcast er også skeptiske over for forebyggelsespotentialet:

Tidligere vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen opfatter akutfunktionerne som lidt af et fatamorgana:

"Det, man skal tage stilling til, er, om man er interesseret i at betale for det øgede serviceniveau, som et kommunalt akutteam er. Men det er en fejl at tro, at man kan hente pengene ved at spare på indlæggelser," siger han i programmet og peger på dårlige erfaringer fra USA.

Leif Vestergaard Pedersen, tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse, er enig:

"Vi har udbygget i kommunerne uden at tænke os om og uden at evaluere, fordi vi troede, det var billigere og måske endda bedre," siger han.

Han mener, at Vive-evalueringen må føre til selvransagelse blandt sundhedspolitikere og -ledere:

"Var det måske bedre, at den medicinske afdeling havde 50 pladser mere og kunne beholde patienterne tre dage længere, fremfor at ældre bliver udskrevet til en akut aflastningsplads, og måske flyttet igen over på et andet plejehjem, før man kommer hjem og bliver konfus og desorienteret?" spørger han.

Det vender Leif Vestergaard Pedersen og Torben Mogensen også i det nye program:

  • Behandlingen af angst- og depressionsramte i kommuner og almen praksis
  • Årsagerne til gentagne problemer i Region Nordjylland og Region Sjælland
  • Lægeprotester og ny underskriftsindsamling
  • Alternativets exit fra de igangværende politiske forhandlinger om en sundhedsreform
  • Brystkræftskandalen på Ringsted Sygehus
  • Debatten om de udenlandske læger

Forrige artikel Direktør for Nationalt Genom Center stopper Direktør for Nationalt Genom Center stopper Næste artikel Tidligere hospitalsdirektør er ny ledelsesambassadør Tidligere hospitalsdirektør er ny ledelsesambassadør
Danske politikere får pladser i nye EU-udvalg

Danske politikere får pladser i nye EU-udvalg

FOKUS: Fem danske EU-parlamentarikere får plads i fem nye underudvalg, der skal have fokus på kræft, kunstig intelligens, skattesnyd og desinformation. Få overblik over de nye danske udvalgsmedlemmer.