Debat

Psykiatrisk Selskab til Ellen Trane: Stop med at gamble med psykiatrien

DEBAT: Erfaringer fra Norge viser, at der er sket et markant fald i andelen af speciallæger i psykiatrien, siden psykologer fik behandlingsansvar, skriver Rasmus Handest fra Dansk Psykiatrisk Selskab.

Dansk Psykiatrisk Selskab mener, at patienter med en psykisk lidelse har krav på en behandlingsansvarlig læge.
Dansk Psykiatrisk Selskab mener, at patienter med en psykisk lidelse har krav på en behandlingsansvarlig læge.Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Handest
Bestyrelsesmedlem i Dansk Psykiatrisk Selskab og Foreningen af Yngre Psykiatere

I regeringens nye sundhedsudspil, ”Flere hænder og større arbejdsglæde”, bliver problemet med manglen på psykiatere desværre ikke adresseret.

I stedet henviser regeringen til, at det som led i satspuljeaften for 2019-2022 skal "undersøges, hvordan specialpsykologer mest hensigtsmæssigt kan få mulighed for at være behandlingsansvarlige på psykiatriske sengeafdelinger".

I Dansk Psykiatrisk Selskab er vi bekymrede for, at dette kan svække rekrutteringen af læger til psykiatrien.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Vent på arbejdsgruppens resultater
I satspuljeaftalen står, at man skal ”se på, om specialpsykologerne bør få yderligere beføjelser, eksempelvis mulighed for at være behandlingsansvarlige i den stationære psykiatri med inspiration fra Norge.”

Dette arbejde er aktuelt godt i gang med deltagelse af de relevante aktører inden for området, og politikerne bør afvente resultatet fra denne arbejdsgruppe, før de beslutter at gå fra, ”om” specialpsykologer skal have behandlingsansvar, til ”hvordan” specialpsykologer skal have behandlingsansvar.

I Norge er der et klart fald i andelen af nye speciallæger i psykiatri set i forhold til det totale antal af nye speciallæger. 

Rasmus Handest
Bestyrelsesmedlem i Dansk Psykiatrisk Selskab og Foreningen af Yngre Psykiatere

Ellen Trane Nørby udtrykker i Altinget, at hun ikke er bekymret for rekrutteringen med henvisning til, at det i Norge, hvor behandlingsansvaret er delt, "jo ikke er sådan, at arbejdet er udtømt for psykiatere".

Læs også

Klart fald i andelen af speciallæger
Denne holdning er fuldt forståelig, da Dansk Psykolog Forening flere gange har været ude og fortælle, at det delte behandlingsansvar i Norge ikke har haft negativ betydning for rekrutteringen og refererer til, at antallet af læger i psykiatrien i Norge fra 2008 til 2017 er vokset fra 1.520 til 2.309.

Ved alene at se på disse tal overser Dansk Psykolog Forening dog nogle væsentlige detaljer, blandt andet at antallet af læger i Norge gennem en lang årrække har været kraftigt stigende.

Hvis man ønsker at se på rekruttering til psykiatrien, bør man heller ikke kigge på det totale antal af læger i psykiatrien, men specifikt på, hvor stor tilgangen er.

I Norge er der et klart fald i andelen af nye speciallæger i psykiatri, set i forhold til det totale antal af nye speciallæger. Dette fald startede få år efter reformen af den norske psykiatri fra 1997, hvor det blev besluttet, at psykologer kunne have behandlingsansvar.

At faldet i speciallæger kommer med forsinkelse i forhold til reformen, er ikke overraskende. Beslutningerne i reformen blev indført gradvist over en årrække, og i lighed med forholdene i Danmark tager det fem år for en læge at blive speciallæge i psykiatri.

I Dansk Psykiatrisk Selskab mener vi, at patienter med en psykisk lidelse, ganske ligesom patienter med en fysisk lidelse, har krav på en behandlingsansvarlig læge. Sammenhængen mellem deling af behandlingsansvaret og risiko for svækket rekruttering er for os ligetil.

 

Problematikker skal ses i sammenhæng
Såfremt man deler behandlingsansvaret mellem læger og specialpsykologer, så er det naturligt, at lægens opgaver vil blive skubbet i retning af håndtering af legemlige problemstillinger og medicin.

Disse områder falder uden for specialpsykologernes kompetencer og er en væsentlig del af udredningen og behandlingen for mange af patienterne i psykiatrien.

For at psykiateren kan yde den bedste behandling, er det nødvendigt at have et bio-psyko-socialt blik på patienten, således at alle patientens problematikker kan ses i sammenhæng med hinanden.

Opdeling mellem krop og psyke forældet
Tankegangen om at opdele mennesker i krop og psyke er forældet, og såfremt man reducerer psykiaterens opgaver til de "biologisk relaterede", vil muligheden for at yde en optimal behandling være væsentligt forringet, og psykiaterne vil oplagt søge andre steder hen, hvor de har mulighed for at yde en helhedsorienteret behandling.

Budskabet kan kort og klart udtrykkes således:

Stop med at gamble med rekrutteringen af psykiatere, og begynd at satse seriøst på at tiltrække og fastholde læger til psykiatrien. Det skylder vi patienterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024