Debat

Specialpsykolog til overlæge: Decideret forkerte påstande om specialpsykologer

REPLIK: Uddannelsen til specialpsykolog i psykiatri og speciallæge i psykiatri ækvivalerer kvantitativt og formelt, skriver specialpsykolog Ane-Kristine Klemmensen. 

En nyuddannet psykolog har fra sit femårige universitetsstudie større viden om psykiske lidelser end en nyuddannet mediciner, mener specialpsykolog Ane-Kristine Klemmensen.
En nyuddannet psykolog har fra sit femårige universitetsstudie større viden om psykiske lidelser end en nyuddannet mediciner, mener specialpsykolog Ane-Kristine Klemmensen.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ane-Kristine Klemmensen
Autoriseret psykolog, specialpsykolog i psykiatri og specialist i psykopatologi

Din elskede bliver påkørt af en bil med dig som chokeret vidne. Han overlever, men er ilde tilredt.

Hvem håber du når først frem? En akutlæge eller en krisepsykolog?

Faglighed tæller. Det er uomtvisteligt, at mennesker, herunder psykologer, kan blive ramt af "uvidenhedens overmod," som psykiater Hans Henrik Ockelmann pointerer i Altinget.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

At uvidenhed kan lede til arrogance er ligeledes velkendt. Det ses ikke mindst i fagpolitiske kredse, hvor strategiske dagsordener overruler den faglighed, som man ellers påråber sig i begge lejre.

Det er ærgerligt.

Arrogance er uklædelig. Uagtet om det er psykologer eller læger, der lider af den.

Ane-Kristine Klemmensen
Specialpsykolog i psykiatri

For det truer et ellers respektfuldt samarbejde. Det forfører politikere, der kan beslutte sig for at lovgive under henvisning til unuancerede synspunkter.

Først og fremmest risikerer de fagpolitiske magtkampe dog at tage patienten som gidsel. Det kan vi ikke være bekendt.

Både psykologer og læger er sat i verden for præcis det modsatte.

Ockelmann har en pointe
Hans Henrik Ockelmann formulerer sig sikkert.

Han har en pointe i forhold til, at specialuddannelserne i psykiatri for læger og psykologer bygger på forskelligt akademisk fundament, og at specialpsykologer ikke løser lægemanglen.

Det har han ret i, for forskellene i grundviden er afgørende for behandlingen af de patienter, der lider af de sværeste sindssygdomme, og for de patienter, der lider af underliggende eller samtidige fysiske sygdomme, der komplicerer udredningen og behandlingen af deres psykiske lidelser.

Derfor duer det ikke at bytte om på psykolog og læge i alle tilfælde. For så risikerer patienten at dø.

Som i trafikuheldet med din elskede, hvor du jo nødig skulle få brug for psykologen, fordi lægen ikke nåede frem i tide.

Læs også

Det rette sundhedspersonale er ikke ligegyldigt 
Det er ikke ligegyldigt, hvem der tager imod i døren, når der ved politiets hjælp indbringes en midaldrende kvinde til psykiatrisk skadestue, der fremstår beruset, psykotisk og uforudsigelig.

Hun er "kendt med" personlighedsforstyrrelse, og det er oplagt at tolke symptomerne som et udtryk herfor.

Heldigvis er der en psykiater til stede, og hans undersøgelser viser, at kvinden er ramt af en herpesinfektion, der påvirker hjernen.

Den akutte behandlingsindsats er medicinsk. Uanset om psykologen kommer på banen sidenhen med neuropsykologisk undersøgelse eller psykoterapi.

Det er en anden sag med den unge mand, der indlægges med selvmordsimpulser, fordi kæresten har forladt ham, og han for et år siden mistede sin mor til kræft, hvorefter faren eskalerede sit alkoholmisbrug.

Men selv denne unge mand kan jo have D-vitaminmangel, der risikerer at svække ham yderligere.

Decideret forkert 
Hans Henrik Ockelmann formulerer sig sikkert, men det er imidlertid mindre godt, når han præsenterer det som et faktum, at psykologer primært er uddannede i normalpsykologi, og at specialpsykologers uddannelse kun har en varighed på fire år, hvor speciallægernes uddannelse tager 11 lange år.

For det er decideret forkert.

Psykologuddannelsen er den eneste akademiske uddannelse, hvor teoretisk viden om psykopatologi indgår på både bachelorniveau og kandidatniveau.

En nyuddannet psykolog har fra sit femårige universitetsstudie større viden om psykiske lidelser end en nyuddannet mediciner.

Uklædeligt med arrogance
Derudover tager det mindst to år med fuldtidsarbejde for en nyuddannet psykolog at opnå autorisation med krav om mindst 1.000 timers direkte patientarbejde og 160 timers modtaget supervision.

Først efter disse syv år kan den autoriserede psykolog påbegynde den fireårige specialuddannelse i psykiatri.

Uddannelsen til specialpsykolog i psykiatri og speciallæge i psykiatri ækvivalerer kvantitativt og formelt. Begge specialer beskæftiger sig i diagnosticering og behandling af psykiske lidelser.

Men her skilles vandene. Kvalitativt og reelt. Det er vel nok heldigt. Hvis faglighederne tilpasses patienten.

Vi skal holde vores hypotesedannelse åben over for menneskers og sygdommes kompleksitet.

Arrogance er uklædelig. Uagtet om det er psykologer eller læger, der lider af den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane-Kristine West Klemmensen

Specialpsykolog, psykiatri, Region Hovedstadens Psykiatri
cand.psych., klinisk psykologi (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00