10. december: Karen Klint

JULEKALENDER: Det mærkeligste, der er sket i 2016, er ifølge Socialdemokratiets Karen Klint, at Donald Trump vandt præsidentvalget i USA. Læs dagens julekalender her, hvor hun også afslører, hvilke politiske modstandere hun kommer bedst ud af det med.

Karen Klint tror ikke, at hun er i politik om fem år. Læs om det og meget mere i dagens julekalender. 
Karen Klint tror ikke, at hun er i politik om fem år. Læs om det og meget mere i dagens julekalender. Foto: Lars Helsinghof / Altinget
Jeppe Rohde Fransson

Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg er husmandsdatter og vokset op med jersey-, husmands- og sportsforeninger, så jeg er opdraget med, at man ikke kunne være kritisk uden også at være en del af forandringen. I starten var jeg ikke partipolitisk, men fagligt engageret. Men så kom Socialdemokratiet i Børkop og spurgte, om jeg ville stille op til byrådet, fordi de syntes, at det, jeg gjorde og sagde, var socialdemokratisk.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Jeg kommer fra en politisk familie, hvor min far var formand for De Radikale på Nordfyn i mange år. Jeg er derfor vokset op med, at alle elskede Hilmar Baunsgaard. Så hvis jeg skal nævne nogen, så er jeg jo barn af Hilmar Baunsgaard og gamle Helveg.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?
Jeg har et utroligt godt samarbejde med Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti. Vi tænker meget ens om løsninger inden for psykiatrien, og vi har lavet parløb mange gange på sundhedsområdet. Liselott og jeg er tætte på hinanden og kan også godt drøfte ting, som ingen andre ved. Jeg har lidt den samme relation med Jane Heitmann fra Venstre, som jeg sidder sammen med i nogle udvalg.

Er du stadig i politik om fem år?
Nok ikke her på Christiansborg. Til den tid er jeg på den anden side af 70 år, men jeg vil stadig være aktiv i samfundsdebatten lokalt og i partiorganisationen. Jeg er en af dem, der bekymrer sig meget om vores partiforening, fordi der er så få medlemmer efterhånden.

Fakta
Karen Klint er født 6. oktober 1947 i Hemmerslev på Fyn.

Hun blev første gang valgt til Folketinget for Socialdemokratiet i 1988. Hun har siddet på et af de socialdemokratiske mandater i Vejle Amtskreds og siden 2007 i Sydjyllands Storkreds. Før sin karriere som folketingsmedlem har Karen været medlem af Børkop Byråd fra 1978-1980 og Vejle Byråd fra 1986 til 1998.

Karen Klint er uddannet socialpædagog og har blandt andet været centerleder på et socialpsykiatrisk center, været pædagogisk konsulent hos Vejle Amt og omsorgsassistent og afdelingsleder for forsorgscentret i Brejning.

Hun er i dag formand for Folketingets Kirkeudvalg, kirkeordfører og Etisk Råd-ordfører.

Kilde: ft.dk

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?
Det er, efter mange år, at få overbevist andre politikere om, at vi skulle have en national handlingsplan for psykiatrien. Det begyndte jeg at skrive om i midten af 00’erne, men jeg kunne ikke overbevise den daværende regering om det. Men jeg overbeviste min egen gruppe, og det kom med i regeringsgrundlaget i 2011.

Hvad er din bedste juletradition?
Jeg har været på arbejde juleaften i så mange år på et døgntilbud, at jeg ikke har haft nogen private juletraditioner. Da jeg ikke længere var i døgntilbuddet, fortsatte jeg med at holde jul for andre, og min juletradition er så blevet at give borgerne i Bredballe en god juleaften, hvor jeg er dørvagt ved Bredballe Kirke.

Hvis man er bidt af demokrati, så svømmer fri- og arbejdstid sammen. Men jeg går nogle gode ture med mine hunde og passer et bonusoldebarn.

Karen Klint
Medlem af Folketinget (S)

Der er så mange, der går i kirke juleaften i Bredballe, og vi har en lille kirke og otte gudstjenester på stribe. Så vi er nødt til at være nogle frivillige, når vi lukker dobbelt så mange ind i kirken, som der er siddepladser til.

Hvad gør du for at koble af?
Hvis man er bidt af demokrati, så svømmer fri- og arbejdstid sammen. Men jeg går nogle gode ture med mine hunde og passer et bonusoldebarn. Og min mand går op i gamle biler, så det er ikke længe siden, at jeg var med til at lægge en motor i en gammel Jaguar. Så der er nogle helt almindelige ting, jeg gør for at koble af.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Jeg har læst den danske oversættelse af Pavens bog. Den fik jeg af Erling Tiedemann, inden han døde for et års tid siden. Det er en rigtig god bog.

Har du en yndlings tv-serie?
Jeg har set de danske klassikere såsom Matador, Borgen og Krøniken, men jeg kunne aldrig finde på at sidde og se en eller anden amerikansk serie hver uge. Jeg kan dog godt finde på at se Voice Junior eller Vild Med Dans. Man skal også kunne fornøje sig for fornøjelsens skyld.

Har du et motto?
Du kan ikke være kritisk uden at tage ansvar for forandringen. Man kan ikke forvente, at andre gør ens arbejde.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?
Det mærkeligste var nok, at Donald Trump vandt præsidentvalget. Det bedste har været, at min partileder, Mette Frederiksen, har haft tid til at komme ud i landet og møde danskerne.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?
Jeg glæder mig mest til, at folk tager sig tid til fællesskabet. Det er ikke gaveræset og plastikken. Jeg går for eksempel på gaden og siger god jul flere steder i min valgkreds, og det der personlige møde med borgere på gaden glæder jeg mig til.

Hvad ser du mest frem til i 2017?
Det kunne jo godt være et regeringsskifte. Ikke kun på nye navne, men også på farver. Ellers håber jeg, at der kommer ro om Danmarks indsats over for flygtninge. Jeg synes, at tonen er skinger, og jeg savner mere værdighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Johanne Klint

Fhv. MF (S), formand for Foreningen Kvisten, ambassadør, DSUK, i bestyrelsen for Landsforeningen for Menighedsråd
socialpædagog (1970), merkonom i personaleledelse (Handelsskolen i Vejle)

0:000:00