12. december: Andreas Steenberg

JULEKALENDER: Andreas Steenberg (R) følte sig i folkeskolen holdt udenfor og søgte mod andre fællesskaber. Politik blev hans hobby – en hobby, han i dag lever af. Læs mere i dagens julekalender.  

Andreas Steenberg er ikke i tvivl om, at togfonden er den bedste politiske aftale, han har været med til at indgå i sin tid i Folketinget.
Andreas Steenberg er ikke i tvivl om, at togfonden er den bedste politiske aftale, han har været med til at indgå i sin tid i Folketinget.Foto: Torkil Adsersen/Scanpix
Jeppe Rohde Fransson

Hvorfor gik du ind i politik?
Det gjorde jeg af sociale årsager. Jeg var sådan en i folkeskolen, der ikke fungerede særlig godt socialt. Jeg følte mig holdt udenfor og var ikke med til fester og den slags. Jeg har altid haft en historisk og politisk interesse, og så tænkte jeg, at jeg kunne komme ind i noget politik og dele den interesse med nogen, der også havde den.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Det er Marianne Jelved, som var partileder for Radikale, da jeg meldte mig ind. For mig har Marianne altid været en stærk dame, der har turdet stå op for sine holdninger. Det har jeg utrolig meget respekt for. Det mod og den principfasthed, hun har, og hendes måde at være på over for andre er beundringsværdig.

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?
Inger Støjberg (V). Jeg deler på ingen måde hendes lidt DF-agtige tilgang til tingene, men der, hvor jeg virkelig får respekt, det er, at hun ender i en situation, hvor hun er nødt til at få vagter på pga. de ting, hun mener. Det er en ting, der giver respekt for mig – at man er villig til det. Jeg ville godt nok være ked af det. Især over for min familie. Så ville jeg begynde at overveje, om det er det værd.

Er du stadig i politik om fem år?
Det tror jeg. Men jeg ved ikke, om jeg er det resten af livet. Min generation kommer jo til at arbejde, til vi er i 70’erne. Der er over 30 år til, men jeg er helt sikker på, at jeg stiller op til næste folketingsvalg.

Fakta
Andreas Steenberg er født d. 22. juli 1983 i Randers.

Andreas blev første gang valgt til Folketinget for Radikale Venstre i 2011 i Vestjyllands Storkreds. Fra 2010 til 2011 var han medlem af Regionsrådet i Region Midtjylland.

Han er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 2011 og arbejdede derefter en måned som gymnasielærer på Paderup Gymnasium, inden han blev valgt til Folketinget.


Andreas har været aktiv i Radikal Ungdom, hvor han har været medlem af hovedbestyrelsen, forretningsudvalget, været landsnæstformand og landsformand. Derudover har han været medlem af Radikale Venstres hovedbestyrelse og forretningsudvalg.


Han er dyrevelfærdsordfører, energiordfører, fiskeriordfører, fødevareordfører, klimaordfører, kommunalordfører, landdistrikts- og øordfører, telekommunikationsordfører og transportordfører.

Kilde: ft.dk

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?
Vi har en jernbane, der ikke er blevet investeret i i 30-40 år. Det gør bare, at det er noget skrammel. Vores signaler er fra 1920’erne og går i stykker hele tiden. Så af dem, hvor jeg selv har forhandlet og været ordfører, vil jeg sige togfonden.

Hvad er din bedste juletradition?
Den Gamle By i Århus holder juleafslutning for de lokale folketingsmedlemmer d. 22. december. Det er blevet til en fast juletradition, da det ligesom er der, hvor ferien starter. Det er en hyggelig stund med nogle gode kollegaer.

Jeg synes, at det her stunt, som Anders Samuelsen lavede, hvor man var villig til at miste et helt flertal og en regering pga. et enkelt politisk ønske, var mærkeligt. Og det var lige så mærkeligt, at det krav pludselig var væk.

Andreas Steenberg
Medlem af Folketinget (R)

Hvad gør du for at koble af?
Det med at arbejde i København og bo i Jylland giver et naturligt break. Jeg er mindre tilgængelig for medier og kollegaer, når jeg er hjemme. Det gør bare, at der er mindre stress, end hvis jeg boede i København. Så alene det, at jeg rejser hjem enten torsdag eller fredag, giver meget.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Det er en bog, der hedder Ledelseskrise i konkurrencestaten af Lars Bo Kaspersen og Jan Nørgaard. Jeg synes, den rammer ind på mange af de ting, som jeg synes, skal laves om.

Har du en yndlings tv-serie?
Så tager jeg nok et utraditionelt og ikke særlig radikalt svar. Matador. Det, der fascinerer mig ved Matador er, at det var en tid, hvor ideologi betød noget. Der var virkelig forskel på, om du var kommunist, nazist, venstremand eller konservativ. Serien er et symbol på, hvad partierne er rundet af.

Har du et motto?
Der er ingen grund til at bruge energi på noget, man ikke kan ændre. Det er mest, fordi jeg er dårlig til at bruge energi på ting, som jeg alligevel ikke kan ændre.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?
Det er, at jeg er blevet far igen. Der er mange ting, der er fantastisk ved at få børn, men det med at se personligheden udvikle sig er fantastisk.

Det mærkeligste er nok det politiske forløb, vi lige har været igennem. Jeg synes, at det her stunt, som Anders Samuelsen lavede, hvor man var villig til at miste et helt flertal og en regering pga. et enkelt politisk ønske, var mærkeligt. Og det var lige så mærkeligt, at det krav pludselig var væk.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?
At holde fri. Jeg glæder mig til, at det er forventeligt ikke at tage telefonen, at der ikke er noget i kalenderen – og så bare trække stikket ud.

Hvad ser du mest frem til i 2017?
Jeg skal på barselsorlov i tre måneder. Det bliver godt. Jeg var på barsel, også i tre måneder, med vores første barn. Det at være på barsel giver en ligevægt i parforholdet. Jeg bilder mig ind, at jeg har fået et tættere forhold til min datter ved at være hjemme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)









0:000:00