14 december: Henning Hyllested

JULEKALENDER: I dagens kalenderinterview taler vi med Henning Hyllested (EL), der kalder Christiansborg for et hamsterhjul og er svært begejstret for tv-serien "1864" samt aftalen om Togfonden.

Aftalen om Togfonden og indsatsen mod social dumping, er to af de vigtigste politiske aftaler, Henning Hyllested har været med til.
Aftalen om Togfonden og indsatsen mod social dumping, er to af de vigtigste politiske aftaler, Henning Hyllested har været med til.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Simon Bohlbro

Hvorfor gik du ind i politik?

Politik har altid interesseret mig. Det var Vietnam-krigen og kampen mod medlemsskabet af EU, det daværende EF, der gjorde, at jeg gik ind i politik.

Ho-Chi-Minh, har været en stor politisk inspiration for Henning Hyllested.
Ho-Chi-Minh, har været en stor politisk inspiration for Henning Hyllested. Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Ho-Chi-Mihn, lederen af det daværende Nordvietnam, var et fantastisk menneske, utrolig humanistisk og så det faktum, at han stod i spidsen for en nation, der formåede at give verdens mest magtfulde nation en ordentlig røvfuld og smide dem ud af landet. Han var en kæmpe inspiration for alle os revolutionære. Han mestrede alle niveauer af politik og var jo leder af en nation, der var i krig mod verdens største supermagt. Samtidig var han et kulturelt meget vidende menneske, der interesserede sig for digtning.

Henning Hyllested regner ikke med at være på Christiansborg om fem år, men han vil stadig være politisk aktiv.
Henning Hyllested regner ikke med at være på Christiansborg om fem år, men han vil stadig være politisk aktiv. Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?

Det ønsker jeg ikke at svare på. Det er ikke op til mig at bedømme andre politikere for det arbejde, de laver.

Er du stadig i politik om fem år?

Jeg stiller op igen, og der bliver da en periode mere, men så falder jeg også for Enhedslistens rotationsprincip. Så jeg er ikke på Christiansborg om fem år, men jeg vil stadig være aktiv i politik. Jeg er jo havnearbejder, så jeg har altid været engageret politisk, og det vil jeg blive ved med.

Fakta
Henning Hyllested er født i 1954 i Esbjerg.
Han har siddet i Folketinget for Enhedslisten siden 2011 og er partiets transport og forbrugerordfører.
Fra 1973-2011 var han fabriksarbejder og havnearbejder i Esbjerg. Han har været medlem af Havnearbejdernes Landsklub, samt medlem af bestyrelsen i 3F Esbjerg Transport.

Kilde: ft.dk

Hvad gør du for at koble af?

Det er jeg ikke særlig god til. Men jeg har heldigvis en god kone, der sørger for, at når jeg tager til Esbjerg, så får hun mig ned på jorden. Og hun er god til at hive mig ud af de her rammer. Der er hele tiden noget, du kan give dig til herinde, jeg kalder det hamsterhjulet.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg har ikke læst en skønlitterær bog, siden jeg startede herinde. Jeg har "Profeterne i Evighedsfjorden" liggende på mit natbord, men jeg har været i gang med den i halvandet år. Den bedste bog, jeg har læst, er "Fæ og Frænde" af Ebbe Kløvedal Reich. Det er en fantastisk bog, og siden da har jeg interesseret mig for historiske romaner.

Jeg synes, "1864" er en fantastisk serie. Jeg er ikke så vild med Ole Bornedal, men denne her serie er lige i øjet. Det med at føre den op til nutidigt perspektiv er fantastisk. Han har virkelig ramt plet med den serie. Han er modig, for han kunne jo forudse de klaps, han ville få af nationalisterne i DF.

Henning Hyllested (EL)
Transportordfører og forbrugerordfører

Har du et motto?

Det har jeg aldrig tænkt over. Men nej, det har jeg ikke.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Nu sidder jeg som transportordfører, og aftalen om Togfonden er jeg meget glad for, på trods af at vi startede regeringsperioden med et kedeligt sammenbrud i forhold til betalingsringen. Aftalen om Togfonden overskygger alt.

Har du en favorit tv-serie?

Jeg synes, "1864" er en fantastisk serie. Jeg er ikke så vild med Ole Bornedal, men denne her serie er lige i øjet. Det med at føre den op til nutidigt perspektiv er fantastisk. Ole Bornedal har virkelig ramt plet med den serie. Han er modig, for han kunne jo forudse de klaps, han ville få af nationalisterne i DF. Ellers er "The Wire" også en god serie.

Hvad er det bedste, der er sket for dig i 2014?

Rent politisk overskygger Togfonden alt. Det er et stort løft af jernbanen, der strækker sig over lang tid, og der synes jeg virkelig, at jeg har været med til at gøre en forskel. Ellers så er social dumping på cabotageområdet også en sejr. Da jeg startede herinde, var der ingen, der kendte ordet cabotage, så det at få det på dagsordenen, men så sandelig også at skabe resultater på området, det har været en af de andre store sejre. Det var jo fantastisk at opleve, at hele EU-parlamentet sad og diskuterede cabotage, da den nye transportkommissær skulle vælges. For tre-fire år siden var der ingen, der kendte til det. Det er lige før, det er på højde med Togfonden.

Hvad ser du mest frem til i 2015?

Jeg ser frem til det kommende valg. Jeg kan godt lide at være med i valgkampen. Som det ser ud nu, ser det jo ikke godt ud for regeringen. Den nuværende regering har lagt nogle spor ud, som en kommende borgerlig regering kan benytte til at gå endnu mere reform-amok end den nuværende.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Hyllested

Fhv. MF (EL), transportordfører, landdistrikts- og øordfører, turismeordfører
Havnearbejder (Esbjerg Havn)









0:000:00