17. december: Tilde Bork

JULEKALENDER: Dansk Folkepartis Tilde Bork er med egne ord en rigtig juletosse med masser af juletraditioner. Mød Folketingets yngste medlem bag dagens julekalender-låge. 

Hvorfor gik du ind i politik?

Politik begyndte at interessere mig allerede som tiårig, og der begyndte jeg at følge meget med i TV-Avisen. Som 15-årig meldte jeg mig ind i Dansk Folkeparti og Dansk Folkepartis Ungdom (DFU), hvor jeg hurtigt blev lokalformand i DFU. Så tog det ene egentlig bare det andet, og det blev mere og mere spændende.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Det er et svært spørgsmål, synes jeg. Der er ikke nogen, som jeg kan pege direkte ud. Der er rigtig mange, som både gennem tiden og nu har gjort og gør det rigtig godt. Så jeg suger bare til mig af dem, som jeg synes gør noget godt ind imellem, og så prøver jeg at lære af dem.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg har en kæmpe respekt for Bertel Haarder (V). Han har siddet i Folketinget i så ekstremt mange år og har slået rekorden som den længst siddende minister. Det har jeg respekt for.

Er du stadig i politik om fem år?

Det kommer jo an på, om der er nogen, der vil stemme på en. Så længe jeg brænder for det og føler, at der er noget at kæmpe for, så bliver jeg. Men jeg tager en dag ad gangen og stopper den dag, hvor jeg ikke synes, at det er sjovt mere.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Turismeplanen, der kom sidste efterår, hvor vi gav ti forskellige mulighed for at lave tiltag ude ved kysterne. Det var den første aftale, jeg var med til at lave – og så på turismeområdet, som jeg er ordfører for. Det var en stor dag, da vi blev enige om den.

Hvad er din bedste juletradition?

Jeg er en juletosse, så jeg har rigtig mange juletraditioner. Gennem hele mit liv har min familie altid haft en tradition med at tage i Tivoli til jul, hvor vi hygger os og spiser. Efter jeg er flyttet hjemmefra har jeg lavet min egen tradition, hvor jeg 1. december inviterer familien til æbleskiver og gløgg, så vi kan få skudt julen i gang. Det har jeg også gjort i år.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg går i køkkenet. Jeg elsker at bage, og der slapper jeg af, når jeg får lov til bare at stå og hygge mig. Jeg er kendt for min drømmekage, men jeg synes, at det blev lidt kedeligt, så nu er min kanelkage ved at tage over, kan jeg fornemme.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg må indrømme, at jeg simpelthen ikke har haft tid til at læse ret meget. I sin tid læste jeg jo meget, men det var dengang, jeg gik i skole og var teenager. Der var vi ovre i Fifty Shades of Grey, som jeg var ret vild med.

Har du en yndlings tv-serie?

Det må uden tvivl være Matador – den er jeg helt vild med. Jeg får tit at vide, at jeg er en gammel dame i en ung piges krop, og jeg har simpelthen set den så mange gange, at det næsten ikke længere kan tælles. Jeg kan de fleste replikker udenad, og jeg så den sidst i oktober.

Har du et motto?

Jeg plejer altid at sige, at man ikke skal flyve højere, end vingerne bærer. Og det er især vigtigt, efter jeg også er blevet politiker. Man skal huske på sig selv engang imellem og bevare sin egen person i sit arbejde. Jeg tror desværre, at der er mange, som godt kan glemme deres egen person lidt, så det prøver jeg at holde meget fast i.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

At hygge mig med min familie. Det er ikke så meget gaverne mere, det var lidt sjovere dengang. Nu er det mere bare det, at hele familien er samlet. Jeg skal holde jul med mine to nevøer, som ikke er særligt gamle endnu, og at se glæden i deres øjne, når de ser alle pakkerne under træet, er næsten det bedste af det hele. 

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?

Den er svær. Der er sket så mange ting, både gode og dårlige. Men jeg kan ikke lige pege en enkelt ting ud.

Hvad ser du mest frem til i 2017?

På den politiske front er det nok, hvordan den nye regering kommer til at klare sig. Og på det private skal jeg giftes til sommer. Det glæder jeg mig rigtig meget til.

Forrige artikel Sofie Carsten Nielsen: Uddannelsesloft overholder ikke ministeriets egne retningslinjer Sofie Carsten Nielsen: Uddannelsesloft overholder ikke ministeriets egne retningslinjer Næste artikel Her er de bedste og værste politiske bøger fra 2016 Her er de bedste og værste politiske bøger fra 2016