Radikale vil give HPV-vaccine til flere drenge - men mange skal stadig selv betale

FINANSLOV: Radikale kræver catch up-program for nogle af de drenge, som ikke har fået tilbud om HPV-vaccine. Kræftens Bekæmpelse bakker op, men vil have gratis vaccination for alle op til 18 år.

Radikale vil have et catch up-program for HPV-vaccinen med ind i årets finanslovsforhandlinger. 

"Som det er lige nu, har vi den situation, at hvis du går ind i en 6. klasse, vil den ene halvdel af drengene i klassen blive tilbudt vaccinen, mens den anden ikke får tilbuddet. Og det virker jo forrykt, så det vil vi gerne rette op på," siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) om kravet.

Med finansloven for 2019 blev der afsat midler til, at drenge, der fylder 12 år efter 1. juli 2019, får tilbudt gratis HPV-vaccination.

Det er dette tilbud, Radikale vil udvide. I partiets finanslovsudspil afsætter de derfor 36 millioner kroner til at vaccinere halvanden årgang mere mod HPV-relaterede kræftformer. 

Hos Socialdemokratiet er sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) positiv over for det radikale forslag:

"Vi mener helt generelt, at det er vigtigt, at vi får et dækkende vaccinationsprogram, og med hensyn til HPV-vaccinen er vi opmærksomme på, at det ville være godt at brede tilbuddet til drenge ud," siger han.

Kræftens Bekæmpelse: Urimelig forskel
Hos Kræftens Bekæmpelse vækker det glæde, at en udvidelse af HPV-vaccinationen kommer på dagsordenen.

Men her vil man have endnu flere med, for mange har ikke råd til selv at betale for den dyre vaccine:

"Nogle af de her drenge vil få nogle kræftformer, som de ikke havde behøvet. Til den tid vil de sidde tilbage og vide, at de har fået en kræftform, som man vidste, at man kunne vaccinere imod, men at deres forældre ikke havde råd til vaccinen. Det er ikke rimeligt," siger Janne Bigaard, som er projektchef for screening og vaccination hos Kræftens Bekæmpelse.

Hun peger på, at HPV-relateret hoved-hals-kræft er i stigning, især blandt mænd.

"Det er jo et spørgsmål om økonomi, at man ikke tilbyder vaccinen til alle, for der er ikke nogen gode argumenter for ikke at tilbyde den til alle drenge op til 18 år," siger hun.

Stinus Lindgreen medgiver, at hensynet til økonomien spiller ind:

"Vi kommer med det her forslag, fordi halvanden årgang er det, vi kunne finde finansiering til, hvor vi får størst mulig sundhedsgevinst. Men jeg skal da være ærlig og sige, at jeg gerne havde set, at vi havde udvidet tilbuddet endnu mere," siger han.

Denne artikel er en forkortet version af en artikel på Altinget Sundhed

Forrige artikel Danmark vil ikke med i aftale om at fordele flygtninge: Danmark vil ikke med i aftale om at fordele flygtninge: "Det er som at pisse i bukserne" Næste artikel Se Margrethe Vestagers høring i Europa-Parlamentet Se Margrethe Vestagers høring i Europa-Parlamentet