19. december: Christina Egelund

JULEKALENDER: Christina Egelund (LA) har Voltaire, Johann Struensee og Pippi Langstrømpe som inspirationskilder. Læs om det og mere i dagens julekalender-interview.

Foto: Liberal Alliance

Af Susan Vendelbo Caspersen
og Maria Rosaria Nielsen,
folkeskolepraktikant

Hvorfor gik du ind i politik?

Der er primært to perioder i mit liv, som bekræftede, at jeg gerne ville gå ind i politik. For det første har jeg boet i Paris i otte år, hvor jeg blev meget optaget af den franske frihedstankegang, Voltaire og de franske oplysningsfilosoffer. Der gik det op for mig, at jeg helt ind til benet er liberal.

For det andet har jeg arbejdet i mine forældres feriepark i Nordjylland, hvor jeg havde en kollega, som ejede en campingplads. Han fortalte mig, at han inden for et halvt år havde modtaget 27 forskellige kontrolbesøg af en eller anden offentligt myndighed. Hvad er det for en retning vi har gang i, hvis en bundhæderlig mand, hvis største forbrydelse er at skabe jobs i en del af Danmark, udsættes for kontrol 27 gange? Så engagerede jeg mig i politik og meldte mig ind i Liberal Alliance.

Fakta
Christina Egelund er født 9. december 1977 i Hjørring.

Hun har læst lingvistik og litteraturvidenskab ved Sorbonne universitetet i Paris og har s
iden 2006 været medejer af campingpladsen Jambo Feriepark i Saltum i Nordjylland, hvor hun også er bosiddende. 
 
Christina Egelund var Liberal Alliances spidskandidat ved europaparlamentsvalget i 2014 og storkredsformand for Nordjylland 2013-2014.

Hun var tidligere 
udlændingeordfører, indfødsretsordfører og it-ordfører og er nu politisk ordfører, europaordfører og retsordfører for Liberal Alliance.

Kilde: www.ft.dk

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Johann Struensee er inspirerende for sit mod. Han endte jo så også med at betale med sit liv, men han var den første, som rent politisk indførte oplysningstidens ideer i Danmark. Det synes jeg var et pejlemærke.

Jeg prøver at leve efter devisen om altid at være positiv og optimistisk. Faktisk ligesom Pippi Langstrømpe siger: "Det her har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt."

Christina Egelund
Medlem af Folketinget (LA)

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Så vil jeg pege på min EU-ordførerkollega Søren Søndergaard (EL). Han er enormt vidende og deler gerne ud af sin viden. Han er klog og hæderlig i sin debatform, sjov og uformel, og selvom han er ræverød, holder jeg meget af at tale med ham.

Er du stadig i politik om 5 år?

Det håber jeg.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Det er ikke en politisk aftale som sådan, men jeg er glad for den kampagne, vi førte frem til afstemningen omkring retsforbeholdet sidste år. Vi førte en kampagne, hvor vi anerkendte, at der var gode argumenter på begge sider og havde en mere nuanceret tilgang til det. Man kan sige, det er en aftale med befolkningen.

Hvad er din bedste juletradition?

Jeg elsker første juledag. Vi holder typisk jul hos mine forældre, oppe ved Saltum i Blokhus. Så går vi en lang tur hele familien ud til Vesterhavet og bliver helt blæst igennem og mærker det her voldsomme hav. Mine forældre har meget travlt, og min bror bor i Singapore, så det er ikke sådan lige hver søndag, vi samles i familien. Men vi er altid samlet i julen.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg elsker at gå en lang tur ud til havet, når jeg er hjemme i Nordjylland. Det at opleve noget, der er stærkere end os. Naturen har jo kræfter, som vi ikke rigtig kan hamle op med. Ellers mødes jeg med gode venner over en god flaske rødvin og filosoferer. Det er rigtig god afkobling.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg er i gang med at læse Puk Damsgårds Hvor solen græder. Det er en meget hudløs skildring af de rædsler, som jo også påvirker den politiske hverdag på Christiansborg. Vi tager jo hele tiden stilling til de rædsler og de skæbner, som bliver afledt af krig og hvad stiller vi op med det. Jeg kan godt lide de der historier, som er ærlige og råt for usødet. Jeg er meget lidt sentimental.

Har du en yndlings-tv-serie?

Med risiko for at falde i en kliche, så er jeg ret vild med House of Cards.

Har du et motto?

Jeg prøver at leve efter devisen om altid at være positiv og optimistisk. Faktisk ligesom Pippi Langstrømpe siger: "Det her har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt." Det er sådan et livsord jeg prøver at leve efter; at udfordringer er til for at blive taget op.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?

Det, der har sat størst spor hos mig, har nok været nogle af de rejser, som jeg har været på i forbindelse med arbejdet i Folketinget. Blandt andet en tur til Mali. Selvfølgelig kan man ikke sige, det er en god tur at rejse til et sted, hvor der er krig. Men det er noget, der gør en lidt klogere, og man ser sin egen magelighed lidt i perspektiv.  

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg glæder mig til at læse nogle bøger og være sammen med min familie. Vi plejer, som sagt, altid at holde jul i Nordjylland, men i år skal vi holde det i Thailand på Koh Samui, hvor hele familien samles.

Hvad ser du mest frem til i 2017?

Jeg glæder mig til sommer, hvor min kæreste og jeg for første gang i 13 år skal på rigtig sommerferie. Alle de år, jeg har arbejdet i ferieparken har jo været i højsæsonen, så der har ikke været tid til sommerferie. Til sommer skal vi på sommerferie sammen og køre ud i Europa, og det glæder jeg mig helt vildt til.

Interviewet er lavet af folkeskolepraktikant Maria Rosaria Nielsen, som går i 8. klasse på Vadgård Skole. Hun var i erhvervspraktik på Altinget i uge 46.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00