Stadig intet overblik over ventelister efter corona

VENTETID: Patienter, der har fået aflyst en operation eller et sygehusbesøg under coronakrisen, venter stadig på en ny tid. Sundhedsordførere og Danske Patienter efterlyser en plan for afvikling af puklen – eller i det mindste en plan for en plan. 

Tusindvis af patienter fik i foråret aflyst deres operationer og konsultationer, fordi sygehusene blev gjort klar til et kæmpe rykind af coronasmittede.

De venter fortsat på en ny tid, men foreløbig er der ingen plan for, hvordan ventelisterne skal afvikles.

Det får nu paraplyorganisationen Danske Patienter til at efterlyse fokus på sagen:

"Vi har brug for et overblik over, hvor stor puklen er. Det har vi efterspurgt meget længe, faktisk i flere måneder, og vi mangler stadig svar," siger direktør Morten Freil.

"De patienter, der har fået udskudt operationer, har ofte stærkt nedsat livskvalitet og smerter. Derfor betyder uvisheden om, hvor længe de skal vente, meget," tilføjer han.

Alene i Region Hovedstaden har patienter fået aflyst op mod 225.000 aftaler, fremgår det af et notat til regionens forretningsudvalg.

Aflysningerne rammer blandt andet operationer for galdesten, gigt i hofte eller knæ, høretab og urininkontinens samt ambulante konsultationer og kontroller for patienter med for eksempel diabetes, KOL og sklerose.

Intet overblik
Også Folketingets sundhedsordførere er ved at miste tålmodigheden. De er flere gange blevet stillet i udsigt, at data for antallet af udskudte operationer var på trapperne.

I april svarede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for eksempel Martin Geertsen (V), at han regner med, at tallene vil være klar i slutningen af maj.

På et lukket møde torsdag 4. juni blev sundhedsordførerne imidlertid orienteret om, at tallene fortsat lader vente på sig på grund af tekniske problemer med monitoreringen.

"Det er ikke godt nok, og jeg bliver ved med at presse på. For så længe vi ikke kan få et overblik over, hvor meget det drejer sig om, kan vi ikke lægge en plan," siger Martin Geertsen. 

Også sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) er utilfreds:

"Der kommer en masse søforklaringer. Jeg mener ikke, regeringen prioriterer det højt nok i forhold til, hvor mange patienter der går og venter," siger hun. 

"Det værste er, at vi faktisk ikke engang kan få en plan for, hvornår data kan være klar, så vi kan begynde at lave en plan," siger Geertsen. 

Altinget har spurgt Sundhedsministeriet, hvor mange operationer og sygehusbesøg der er blevet udskudt eller aflyst siden 11. marts. Ministeriet er ikke vendt tilbage.

I lyset af dette vækker en ny aftale mellem regeringen og regionerne også undren. Læs hvorfor i den fulde artikel på Altinget Sundhed.

Forrige artikel Frederiksens netværk: Først erobrede de partiet, så vandt de regeringsmagten Frederiksens netværk: Først erobrede de partiet, så vandt de regeringsmagten Næste artikel Bramsen endte med begrænset reorganisering af Forsvaret    Bramsen endte med begrænset reorganisering af Forsvaret