2. december: Mød Lise Bech

JULEKALENDER: Lise Bech (DF) gik ind i politik, så hendes børn kunne cykle sikkert i skole. Hun synes, at Den Korte Radioavis er sjov - også når de kalder Kim Christiansen (DF) en drukkenbolt. DF's fødevareordfører er bag anden låge i Altingets julekalender.

Hvorfor gik du ind i politik?
Reglerne for mine børns skolebus blev lavet om, så de ikke længere kunne tage den i skole. Vi bor ud til en vej med store lastbiler, så min indgangsvinkel til politik blev at få en cykelsti, så mine børn kunne komme sikkert i skole.

Hvorfor faldt valget så på Dansk Folkeparti?
Min bror var med i det. Og så synes jeg, at Pia Kjærsgaard (DF) talte til den almindelige borger. Det kunne jeg godt lide.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Pia Kjærsgaard var jo motivationen for, at jeg meldte mig ind i Dansk Folkeparti, men Kristian Thulesen Dahl (DF) synes jeg er den bedste formand overhovedet her på Borgen. Jeg vil ikke sige, at han er bedre end Pia Kjærsgaard. De har jo hver sin stil, og jeg kan godt lide dem begge to.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?
Jeg synes, Maria Reumert Gjerding (Ø) har en fantastisk retorik, og hun kan være så indigneret, når hun taler. Hun er en god politiker.

Er du stadig i politik om fem år?
Det håber jeg. Men det er jo danskerne, der bestemmer, om jeg sidder i Folketinget om fem år. Ellers er jeg nok i lokalpolitik.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?
Den kemiaftale, vi lige har indgået med samtlige partier, er fantastisk. Alle partier gik glade derfra. Jeg fik selv en styrkelse af 'grænsekontrollen' på både e-handel og importvarer fra tredjelande med i aftalen. Det er vigtigt, at vi har fokus på varer, der kommer udefra.

Er det så ikke meget godt, at vi også har EU til at lave nogle fælles regler på det her område?
Jo, jo. Vi er skeptiske over for EU, men på nogle punkter er det vigtigt, at vi har de samme regler. Men derfor må vi som land godt være foregangsland.

Hvad er din bedste juletradition?
Tredje juledag, som jo egentlig ikke er en helligdag, holder vi en julefrokost hjemme hos os på vores gamle præstegård. Det har vi gjort siden mine forældre boede der. Der kommer børnene og vores søskende og deres børn. Vi er nok 30 mennesker.

Hvad glæder du dig mest til ved julen?
At være sammen med familien. Det er måske lidt kliché, men jeg elsker at være sammen med familien. Så kommer min ældste dreng hjem fra Sjælland og bliver her i flere dage. Og vi har fri, kan spille spil og gå ture. Det er så dejligt.

Hvad gør du, når du skal koble af?
Så går jeg en tur med mine to hunde: Tøsen og Hr. Møller. Min mand har opkaldt ham efter Mærsk Mc-Kinney Møller, som han synes rigtig godt om. Ellers går min mand og jeg til koncerter og er frivillige på Nibe Festival, hvor vi kører sprit ud til alle barerne. Det har vi gjort i mange år.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Lige i år har jeg ikke læst så mange bøger, fordi jeg har haft travlt. Men da jeg var yngre ville jeg gerne være bibliotekar, fordi jeg elsker bøger. Men jeg hører lydbøger og Den Korte Radioavis for tiden. Det var egentlig min mand, der sagde, jeg skulle høre Den Korte Radioavis, fordi jeg selv var med. Men jeg kan ikke huske, hvorfor jeg var med.

Hvad kan du godt lide ved Den Korte Radioavis?
Jamen, de spidder jo alt og alle.

Hvad tænker du, når de kalder Kim Christiansen (DF) for en drukmås og Søren Espersen (DF) for S.Spersen?
Det er jeg ligeglad med. Det er også ret dansk, at vi laver grov satire.

Har du et motto?
'Lev livet positivt’. Nogle gange skal man bare være god til at sige pyt.

Hvad er det mærkeligste, der er sket for dig i 2017?
Det ved jeg ikke. Men det sørgeligste er, at jeg mistede min far i år. Det har været hårdt, fordi vi var tætte. Han var meget stolt, da jeg kom i Folketinget. Han sad og så TV fra Folketinget, så han kunne få et glimt af mig. På hans kontor hjemme hos min mor hænger der faktisk stadig den overbliksplakat med folketingsmedlemmer, som I på Altinget har lavet.

Var din far selv politisk?
Han var ikke aktiv, men han havde sine meninger og tog til vælgermøder. Ved sidste valg til Europaparlamentet mødte han Kristian Thulesen Dahl til et af møderne. Han kom over og gav hånden. Det var min far meget glad for. Min mor er også flere gange blevet fotograferet med Pia Kjærsgaard, det synes hun også er sjovt.

Hvad ser du mest frem til ved 2018?
Jeg håber at kunne holde sommerferie i udlandet, for jeg føler ikke, at jeg har holdt sommerferie de sidste par år. Vi vil gerne til Italien.

Forrige artikel Villum gjorde Dyrby til borgmester under buh-råb Villum gjorde Dyrby til borgmester under buh-råb Næste artikel EU skal regulere den digitale udvikling – fordi ingen andre vil EU skal regulere den digitale udvikling – fordi ingen andre vil