Trods stigende smitte vil regeringen genindføre patientrettigheder til nytår

PATIENTRETTIGHEDER: Mens store dele af Danmark lukkes ned for at undgå pres på sygehusene, planlægger regeringen at genindføre patientrettighederne 1. januar. Lægeforeningen og sundhedsordfører undrer sig.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Selvom regeringen forventer flere coronaindlæggelser i de kommende uger, skal landets sygehuse samtidig finde overskud til at genindføre patientrettighederne per 1. januar. 

Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mandag under et pressemøde i Statsministeriet, hvor regeringen annoncerede nye coronarestriktioner. 

"Patientrettighederne træder i kraft igen. Der er ikke planer om andet," sagde ministeren, der medgav, at det gav ekstra travlhed på sygehusene:

"Udover at håndtere epidemien har medarbejderne samtidig skullet høvle puklen af udskudte operationer af frem mod 1. januar," sagde Magnus Heunicke.

Det er trist og uforsvarligt, at man ikke lytter til, at sundhedsvæsenet er presset.

Camilla Noelle Rathcke
Formand, Lægeforeningen

Hundredtusinder af patienter fik i foråret udskudt udredninger, indlæggelser og operationer, da sygehusenes almindelige aktivitet blev sat på pause for at give plads til en frygtet bølge af covid-19-indlæggelser.

Trist og uforsvarligt
At genindføre ventetidsgarantier på et tidspunkt, hvor smitten stiger, er imidlertid uforståeligt.

Det mener formanden for Lægeforeningen, Camilla Noelle Rathcke:

"Det er trist og uforsvarligt, at man ikke lytter til, at sundhedsvæsenet er presset," siger hun. 

Hun peger på, at regeringen mandag gav udtryk for en alvorlig bekymring for, at den stigende smitte ville medføre et markant hop i antal indlagte patienter henover jul og nytår.

Man må tage bestik af den aktuelle situation fremfor at holde fast i en aftale, man lavede i maj, siger hun:

"Vi har et personale, der har ligget vandret og pukkelafviklet som heste i efteråret for at indhente de udskudte operationer. Jeg tror ikke, man skal spænde buen yderligere og smide genindførslen af patientrettigheder oven i."

Ifølge Camilla Noelle Rathcke ønsker Lægeforeningen, at regeringen forlænger suspenderingen af patientrettighederne i mindst tre måneder. På Twitter bakker sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) op om at forlænge suspenderingen.

Men det ville være forhastet, mener formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V):

"Vi er slet ikke samme sted som i foråret. Så det ville være et meget voldsomt indgreb at suspendere patientrettighederne nu," siger hun.

Denne artikel er en forkortet version af en artikel på Altinget Sundhed. I den fulde artikel kan du blandt andet læse, hvad der ifølge Stephanie Lose skal ske, hvis antallet af indlagte på intensiv stiger til 50 patienter inden nytår.

 

Dokumentation

Udredningsretten og behandlingsgarantien
Patienter har med udredningsretten ret til at blive udredt inden for 30 dage, hvor det er fagligt muligt, ligesom en behandling skal sættes i gang inden for 30 dage. Ellers kan patienten vælge at blive undersøgt eller behandlet på et privathospital.

Regeringen suspenderede i marts patientrettighederne, men indgik i maj en aftale med Danske Regioner om at genindføre dem 1. januar 2021. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Noelle Rathcke

Formand, Lægeforeningen, overlæge, ph.d., Herlev-Gentofte Hospital
cand.med. (Københavns Uni. 2003), ph.d. (Københavns Uni. 2010), speciallæge i Intern medicin, Endokrinologi 2019

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)









0:000:00