Ekstra million til øget sikkerhed er på vej til Dansk Jødisk Museum

For at opretholde det nødvendige sikkerhedsniveau på Dansk Jødisk Museum i København har kulturminister Jakob Engel-Schmidt bedt om Finansudvalgets godkendelse til at bevilge en ekstra million til formålet.  

"Museet er særligt bekymret for sikkerheden grundet konflikten. Det er bekymringer, man skal tage utroligt alvorligt. Derfor har jeg også handlet hurtigt,” siger Jakob Engel-Schmidt. 
"Museet er særligt bekymret for sikkerheden grundet konflikten. Det er bekymringer, man skal tage utroligt alvorligt. Derfor har jeg også handlet hurtigt,” siger Jakob Engel-Schmidt. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Der er en ekstra million kroner øremærket til skærpet sikkerhed på vej til Dansk Jødisk Museum i København.  

Det fremgår af et aktstykke, som kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har oversendt til Finansudvalget.  

"Det er desværre sådan, at selvom vi er i Danmark, så kræver det Dansk Jødiske Museum ekstra og særlig sikkerhed. Og det er regeringen selvfølgelig villig til at betale for," siger Jakob Engel-Schmidt. 

Ifølge Jakob Engel-Schmidt har museet selv bedt om ekstra penge til formålet. Henvendelsen er kommet før terrorangrebet i Israel, men den nuværende situation gør det ekstra presserende at højne sikkerheden hurtigt, lyder det. 

"Terrorangrebet og den efterfølgende krig mellem Israel og Hamas har kun øget behovet for ekstra sikkerhed. Museet er særligt bekymret for sikkerheden grundet konflikten. Det er bekymringer, man skal tage utroligt alvorligt. Derfor har jeg også handlet hurtigt,” siger han og tilføjer:  

"Det er helt afgørende, at man i tryghed kan besøge alle museer i Danmark. Derfor skal museer i en særligt udsat position også have den hjælp, de har behov for." 

Får i forvejen penge til sikkerhed 

Pengene til ekstra sikkerhed står til at blive afsat i perioden 2023-2024. De næste tre år frem får Dansk Jødisk Museums i forvejen et forhøjet tilskud på to millioner kroner årligt til finansiering af sikkerhedsforanstaltninger.  

“Det burde ikke være nødvendigt i et samfund som det danske. Men jeg kan bare konstatere, at trusler og hærværk mod herboende jøder og jødiske ejendomme er skærpet,” siger Jakob Engel-Schmidt.  

Museet får allerede politibeskyttelse. Hvad skal de ekstra penge helt konkret gå til?  

"Det tilkommer ikke mig at udlægge de enkelte sikkerhedsforanstaltninger i pressen. Der må jeg henvise til museet selv. Men det er mit klare indtryk, at bevillingen vil være både nødvendig og fornuftig," 

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Dansk Jødisk Museums direktør, som er på udrejse og derfor ikke har haft mulighed for at kommentere inden artiklens deadline.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

0:000:00