LA foreslår at kortlægge chikanen mod jøder i Danmark: "Det er ikke en situation, vi kan acceptere"

Antisemitismen i Danmark skal kortlægges, mener Steffen Larsen fra Liberal Alliance. LA’eren understreger desuden, at man ville kende problemets omfang bedre, hvis det var tilladt at hylde terror i Danmark.

Folketinget skal tage stilling til et forslag fra Liberal Alliance om at kortlægge chikanen mod jøder i Danmark. Kortlægningen skal oversendes til Folketinget senest i juni 2024, fremgår det af forslaget.
Folketinget skal tage stilling til et forslag fra Liberal Alliance om at kortlægge chikanen mod jøder i Danmark. Kortlægningen skal oversendes til Folketinget senest i juni 2024, fremgår det af forslaget.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Jøder er en udsat minoritet. Men det er et problem, at vi ikke kender problemets omfang mere indgående, end tilfældet er.

Det mener Liberal Alliance, som derfor foreslår, at chikanen mod jøder skal kortlægges.

"Det vil være godt at få en eller anden form for kortlægning, som reelt kan bruges, så det ikke bare er gæt og spekulationer," forklarer retsordfører i Liberal Alliance, Steffen Larsen, som også er formand for Retsudvalget.

Torsdag skal forslaget førstebehandles i folketingssalen.

Udviklingen i antisemitiske hændelser er eksploderet siden 7. oktober, hvor Hamas angreb Israel, men problemet har altid været der, understreger Steffen Larsen. Og derfor er det på tide at få et større vidensgrundlag, lyder det.

"Politiet har i årevis stået foran synagogen i Krystalgade og den jødiske skole. Det er jo et problem, at man ikke kan gå på gaden som jøde uden at have politiets konstante årvågenhed og beskyttelse. Det er ikke en situation, vi kan acceptere," siger han.

Hvis der er flertal for Liberal Alliances forslag, pålægges regeringen at præsentere et lovforslag med en specifik plan for, hvordan kortlægningen af chikanen mod jøder skal foregå.

Steffen Larsen forestiller sig, at man blandt andre kunne spørge kloge mennesker på universiteterne og PET til råds.

Det er jo et problem, at man ikke kan gå på gaden som jøde uden at have politiets konstante årvågenhed og beskyttelse.

Steffen Larsen
Retsordfører, LA

Kan ikke tillade en exodus

Hvis det lykkes at få kortlagt problemets omfang i mere detaljeret grad, skal det følges op med konkrete indsatser, mener Liberal Alliances retsordfører.

"Det kan være at se på, om sikkerheden skal øges nogle steder. Og hvordan vi kan sætte ind med undervisning eller præventive tiltag i de miljøer, hvor problemerne er størst," siger han.

Der er generelt lavet mange tiltag for at beskytte jøder. Især med handlingsplanen mod antisemitisme fra 2022. Men det er, som om det ikke for alvor har hjulpet?

"Det lader i hvert fald ikke til, at der sker nok på området. Det er jo ikke sådan, at vi snart kan fjerne politibeskyttelsen fra Krystalgade. Det er der jo ikke nogen, der tænker. Det kunne ellers være rart at leve i en verden, hvor vi ikke behøver det. Men det er ikke der, vi er."

Så hvor meget kan man overhovedet som politiker gøre ved det her problem?

"Vi må gøre alt, hvad vi kan. Vi kan ikke tillade en exodus for jøder ud af Europa til Israel eller USA, hvor de kan være mere trygge. Det ville være at give op på en kultur, som har eksisteret i århundreder i Europa."

Der er jo ingen tvivl om, at jøder er en udsat gruppe. Men andre grupper i samfundet kan måske føle sig lidt oversete, hvis det kun er had mod jøder, der skal kortlægges. Hvad tænker du om det?

"Vi har før fået foretaget undersøgelser af for eksempel de problemer, lgbt-personer og lignende oplever. Nogle gange må vi sige, at der er en øm tå, og så bliver vi nødt til at behandle den ømme tå. I det her tilfælde er det jøderne, der har et umiddelbart påtrængende problem. Så må man løse det først. Efterfølgende kan vi kigge på alle mulige andre ting."

Idioter skal tolereres

I andre europæiske lande er man gået mere drastisk til værks i bekæmpelsen af antisemitisme.

I Østrig har man eksempelvis kriminaliseret sloganet 'From the river to the sea, Palestine will be free', og i en tysk delstat kræves det, at folk, der søger om opholdstilladelse, anerkender Israel som stat.

Men ligesom det er vigtigt at bekæmpe had mod jøder, er det også vigtigt at værne om ytringsfriheden, fastslår Steffen Larsen.

"Jeg går ind for, at folk skal have lov til at være idioter. Jeg synes netop, at folk skal have lov til at sige meget usympatiske ting. Men der er forskel på at sige noget ordinært usympatisk om et terrorangreb eller en befolkningsgruppe og så gå direkte mod nogle enkeltpersoner, fordi de har et religiøst forhold."

"Når man begynder at lave hærværk rettet mod et specifikt menneske eller specifikke steder, er vi ude i noget andet end et slogan eller et råb," siger han.

Så når man har en lovgivning, der gør, at man reelt set godt kan sige det, man ikke vil sige, er den jo nytteløs.

Steffen Larsen
Retsordfører, LA

I Danmark er det ulovligt at billige terror. Derfor er flere personer blevet sigtet for at vise opbakning til Hamas’ terrorhandling i Israel.

Men faktisk ville det være nemmere at bekæmpe antisemitismen, hvis det ikke var ulovligt at hylde terror, mener Steffen Larsen.

Argumentet er, at det vil være bedre at få billigelsen af terror frem i lyset, i stedet for at folk holder det hemmeligt, fordi de ved, det kan føre til straf. Ved at kende problemets omfang kan man bekæmpe det mere effektivt, lyder det.

"Sådan en som Isam B siger jo decideret, at han ikke kan sige, hvad han mener om det her, fordi han så ville kunne ryge i fængsel. Så får han jo sagt alligevel, at han billigere Hamas, men han siger det på en måde, der ikke er strafbart."

"Så når man har en lovgivning, der gør, at man reelt set godt kan sige det, man ikke vil sige, er den jo nytteløs. Den er kun med til at gøre, at vi ikke får klarlagt omfanget af det her i parallelsamfundene, og det tror jeg, at vi har brug for," understreger Steffen Larsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steffen Larsen

MF (LA), autoriseret el-installatør, selvstændig
el-installatør

0:000:00