4. december: Louise Schack Elholm

JULEKALENDER: I denne adventsudgave af Altingets julekalender fortæller Louise Schack Elholm (V) om familiens særlige juletradition og om at koble af med Knitfullness.

Placeholder image
Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk  Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk

Hvorfor gik du ind i politik?

Da jeg var barn, hørte jeg tit mine forældre stå i køkkenet og skændes og var bange for at de skulle skilles, men det handlede i virkeligheden om, at de var politisk uenige, så jeg begyndte ret tidligt at interessere mig for politik.

Det var ikke sådan, at jeg havde planer om at stille op til Folketinget. Jeg var jo medlem af VU, fordi jeg drømte politisk, men så mødte jeg min mand, og det var jo ham, der på det tidspunkt havde chancerne for en politisk karriere, så jeg valgte at fokusere på erhvervskarrieren i stedet for. Det var faktisk Bertel Haarders (V) hustru, der på et sommergruppemøde opfordrede mig til at gå ind i politik.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Fakta

Louise Schack Elholm er født 26. oktober 1977 i Slagelse. Hun er gift med folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen, med hvem hun har børnene Daniel og Sofie.

Hun er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i 2006 og har herefter arbejdet som analytiker for PensionDanmark indtil november 2007, hvor hun blev folketingsmedlem for Venstre i Sjællands Storkreds. 

Louise Schack Elholm er skatteordfører for Venstre og har tidligere været boligordfører, børne- og familieordfører, 
kirkeordfører, ligestillingsordfører og forbrugersikkerhedsordfører. 

Kilde: www.ft.dk

Jeg har ingen idoler, da jeg har den holdning, at mennesker er mennesker. Vi har allesammen fejl, så for mig er det ideologi frem for idoler.       

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Da jeg var barn hørte jeg tit mine forældre stå i køkkenet og skændes og var bange for, at de skulle skilles, men det handlede i virkeligheden om, at de var politisk uenige.

Louise Schack Elholm, Medlem af Folketinget (V)

Jeg havde det rigtig godt sammen med Eigil Andersen (SF), ham holdt jeg rigtig meget af. Jeg kan huske en udbudstur, hvor han passede lidt på mig. Jeg havde fået noget mad, jeg ikke havde bestilt og så fortalte han tjenerne, at de skulle servere det rigtige. Han var rigtig sød, og han kunne være rigtig omsorgsfuld overfor en, selvom man var politisk uenig.

Er du stadig i politik om fem år?

Ja, jeg tror aldrig, den der politiske bacille forsvinder. Bertel Haarders hustru fortalte mig engang, at hun havde hørt nogle politikere sige, at det var en politisk bacille - når først du var blevet inficeret af den, så slap den dig aldrig. Og jeg må erkende, at sådan har jeg det nok også.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

'Barnets Reform' som skulle tage udgangspunkt i anbragte børns vilkår. Jeg synes, at børn er noget af det vigtigste, vi har her i samfundet. Så selvom jeg nu sidder med økonomi og finans og sådan noget, så tror jeg alligevel, at det, der betyder mest for flest mennesker, er, at man rent faktisk prøver på at ændre livet til det bedre.               

Hvad er din bedste juletradition?

En af mine yndlingstraditioner er, når vi skal ud at hente juletræet med vores børn og mine forældre. Så kan man selv gå rundt og finde det juletræ, man synes, er det rigtige. De første par år sang vi en julesang for træet, når vi havde fundet det, for lige at se, om det nu også var det rigtige juletræ.     

Hvad gør du for at koble af?

Jeg spiller klaver, men det viser sig, at det bliver vanskeligt at få lov til, når man får børn. Så er der to reaktioner: “det er mig, der skal spille på klaver”, eller “spil noget, jeg kan danse til”. Og så bliver det mindre afslappende. Så nu er jeg gået over til at strikke. Og det kan man jo tage med alle steder, så jeg kan sidde i toget på vej hjem og koble fra. Knitfullness kalder man det vist.          

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Hvis jeg må strække den lidt til sidste år, så vil jeg nævne Poul Duedahls biografi om J. C. Christensen. Det var jo ham, der skabte det Venstre, som er i dag. Han var en af bannerførerne for den parlamentarisme, vi har i dag.              

Har du en yndlings tv-serie?

Jeg kan godt lide britiske krimier, fordi det er mysterier, uden at det er alt for farligt. Det skal gerne være på hyggeniveau, så jeg kan rigtig godt lide Agatha Christie og Barnaby.       

Har du et motto?

Mennesket før systemet. Det, synes jeg, er det vigtigste ved at være liberal; at tage udgangspunkt i mennesker i stedet for at være så fokuseret på, at man skal have et system, der fungerer. Man skal fokusere på, at mennesker skal fungere i systemet.  

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?

Den sødeste ting, jeg oplevede for nyligt, var, at jeg fik et fødselsdagskort fra en dame, som sendte mig nogle hæklede hjerter. Hun skrev, at hun ikke kendte mig, men at hun havde set mig i fjernsynet og gerne ville ønske mig tillykke med fødselsdagen. Og så roste hun mig, så det var dejligt.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Roen og at være sammen med familien og se glæden i mine børns øjne. Det er det bedste.   

Hvad ser du mest frem til i 2017?

Jeg ser frem til at opleve noget politisk og være sammen med min familie. Jeg er jo heldig, at jeg har et liv, der er så spændende. Jeg elsker både at være politiker, men også at være sammen med mine børn. Så bare det at leve mit liv, synes jeg, er en oplevelse.

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V)
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser