5. december: Rune Lund

JULEKALENDER: Hvad er ligheden mellem fuld kontakt-karate og folketingsdebatter? Få svaret i dagens interview med Enhedslistens Rune Lund. 

Placeholder image
Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk

Hvorfor gik du ind i politik?

Det var fordi, jeg ville ændre verden. Det er efterhånden nogle år siden. I gymnasiet blev jeg aktiv i elevrådet og Operation Dagsværk og tænkte, at jeg ville da være med til at skubbe verden og Danmark i en bedre retning.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Jeg har ikke nogle politiske idoler som sådan. Jeg er mere inspireret af politiske holdninger og indignation over verdens uretfærdighed. 

Fakta
Rune Lund er født 30. oktober 1976 i København og er uddannet cand.scient.pol ved Københavns Universitet.

Han var folketingsmedlem fra februar 2005 til november 2007, hvor han var henholdsvis udenrigsordfører, forsvarsordfører EU- og Europaordfører samt trafikordfører for Enhedslisten.

I 2007 flyttede han til New York med sin hustru og tre børn, hvor han arbejdede som økonomisk konsulent. Han er i dag skatteordfører og retsordfører for Enhedslisten.  
 
 


Kilde: www.ft.dk

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Karsten Lauritzen (V) som skatteminister har da gjort mange gode ting. Vi ved jo godt allesammen, at når vi er nede i Folketingssalen, er det et særligt game, der udspiller sig.

Man træder ind på banen og hilser: OSU! Så går man jo i krig og kæmper med hinanden, men inden for nogle spilleregler. Man er jo gode venner bagefter igen selvom man har kæmpet mod hinanden. Det gælder karate men det gælder også Folketinget.

Rune Lund, Medlem af Folketinget (EL)

Jeg har dyrket fuld kontakt-karate i mange år. Der omgås man jo også høfligt. Man træder ind på banen og hilser på hinanden: OSU! Så går man i krig og kæmper med hinanden, men inden for nogle spilleregler. Man er jo gode venner igen bagefter, selvom man har kæmpet mod hinanden. Det gælder karate, men det gælder også Folketinget.                 

Er du stadig i politik om fem år?

Om jeg sidder i Folketinget, må vælgerne jo bestemme. Jeg har været medlem af Enhedslisten i over 20 år, så jeg tror ikke, jeg holder op med at være politisk aktiv lige med det samme. Det går i blodet på en.

Så er der relationerne og det personlige. Der er nogle mennesker, som man har lavet politik med i 20 år. Det er mennesker som man har delt sejre og nederlag med, og som man ofte har været mere sammen med, end man har været sammen med sin familie.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Jeg er stolt af vores involvering i hele kampen mod omprioriteringsbidraget. Enhedslisten rejste debatten på KL’s topmøde i marts, koordinerede vores indsats både i kommuner og regioner, rejste forespørgselsdebatter og så videre. Jeg er også stolt over, at det lykkedes os, at få regeringen presset til at indlede forhandlinger om datasikkerhed.

Hvad er din bedste juletradition?

Vi er begyndt at lave hjemmelavede æbleskiver derhjemme, når det er advent. Det synes jeg er meget dejligt. Det er både hyggeligt, og så smager æbleskiverne bedre.   

Hvad gør du for at koble af?

Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at jeg læste en spændende bog eller dyrkede en masse motion, men det gør jeg ikke. Jeg gør det, som jeg skal, fordi vi har tre små børn: jeg rydder op og så sover jeg.   

Hvad er den bedste bog du har læst i år?

Lars Olsens Klassekamp fra oven. Alle hans bøger er rigtig gode fordi han sætter fingeren på nogle problematikker om ulighed og på, hvordan den højere middelklasse og overklassen indretter samfundet – både uddannelsessystemet, skattevæsenet og mange andre ting – i deres billede.

Har du en yndlings tv-serie?

Homeland er fed, fordi den giver et indblik i, hvordan efterretningstjenester tænker og hvordan amerikansk udenrigspolitik er bygget op. Med min tidligere erfaring som udenrigsordfører synes jeg, det er spændende med en serie, som går ind og giver konkrete billeder på, hvordan et "operation room" fungerer, hvordan de styrer droner og hvordan de i det hele taget tænker.

Har du et motto?

Jeg kan enormt godt lide fællesskab fungerer, som er Enhedslistens motto. Jeg synes, det samler den politik, vi fører på det røde og på det grønne område. 

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?

Vi var syv familier afsted på campingferie nede ved Gardasøen sammen med resten af Danmark i øvrigt. Det, synes jeg, var en mega fed sommerferie.     

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg kan godt lide at købe juletræet. Det er så hyggeligt at hente juletræet sammen med familien. Jeg har altid syntes, det var kedeligt at pynte juletræet, men jeg kan godt lide at se, når andre gør det.

Hvad ser du mest frem til i 2017?

Jeg håber, vi får en ny regering og at vi får en ny politik, som bliver mere rød, mere grøn og mere solidarisk. Det er sådan et lille fromt ønske jeg har.

Omtalte personer

Rune Lund

MF (EL)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser