6. december: Karina Adsbøl

JULEKALENDER: Det stod ikke i kortene, at Karina Adsbøl (DF) skulle være politiker. Det fortæller hun blandt andet om i dagens julekalender-interview.

Placeholder image
Karina Adsbøl blev valgt ind i Folketinget i 2011 for Dansk Folkeparti. Kilde: Privatfoto

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg havde i flere år arbejdet i hjemmeplejen, og hver gang der skete ændringer på området, for eksempel sammenlægninger og køreplaner, så var der aldrig nogen, der spurgte personalet. Beslutningerne blev ligesom bare trukket ned over hovedet på os.  

Karina Adsbøl (DF), Medlem af Folketinget

Det stod ikke i kortene, at jeg skulle være politiker, og det var først i slutningen af 2010, at jeg meldte mig ind i Dansk Folkeparti. 

Fakta
Karina Meldgaard Adsbøl er født 28. november 1976 i Kolding. 

Hun har siddet i Folketinget for Dansk Folkeparti siden 2011, hvor hun blev valgt i Sydjyllands Storkreds. 

I dag er hun handicap- og ligestillingsordfører for Dansk Folkeparti og har tidligere været boligordfører i perioden 2011 til 2015. Derudover er hun formand i Tilsynet i henhold til grundlovens §71 og i Ligestillingsudvalget.

Karina Adsbøl er uddannet som social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent og har arbejdet i hjemmehjælpen.

Kilde: ft.dk

Jeg havde i flere år arbejdet i hjemmeplejen, og hver gang der skete ændringer på området, for eksempel sammenlægninger og køreplaner, så var der aldrig nogen, der spurgte personalet. Beslutningerne blev ligesom bare trukket ned over hovedet på os.  

Jeg tænkte, at jeg skulle ind i maskinrummet og gøre min indflydelse gældende, så jeg selv kunne være med til at ændre på tingene og gøre en forskel.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Jeg synes, at Pia Kjærsgaards vej fra hjemmehjælper til Folketingets formand er ret imponerende. Hun var næsten dømt ude, inden hun nogensinde startede, og så hele hendes rejse, hvor hun har stået fast på sine holdninger og meninger. Det har hun min store respekt for. 

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg har stor respekt for den hårdtarbejdende politiker, der arbejder på de indre linjer for at få sin politik igennem, som har empatien med sig, husker sine rødder, og husker, at vi politikere sidder, hvor vi gør på grund af vælgerne.

Laura Lindahl (LA), Troels Ravn (S) og Henning Hyllested (EL) er gode bud på politiske modstandere, som jeg har respekt for.  

Er du stadig i politik om fem år?

Det er jo op til vælgerne, men jeg vil i hvert fald meget gerne fortsætte i politik. Jeg synes, der er brug for sådan en som mig på Christiansborg, der har været ude i erhvervslivet og har god erfaring. Det er vigtigt, at Christiansborg ikke kun består af universitetsuddannede.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Som politiker er højdepunktet, hvis man får flertal for sit beslutningsforslag. Det er ikke sådan noget, man bare lige får. Jeg var så heldig at have flertal bag ændringen af valgloven, så mennesker med handicap får bedre muligheder for at stemme med den hjælp, som de selv ønsker. Det er et emne, jeg har arbejdet med længe, og det bliver nu omsat til lov.

Hvad er din bedste juletradition?

Der er flere ting. Jeg bager altid med børnene, og vi pynter altid juletræet sammen. Derudover er det egentlig bare at være sammen med familien. Da jeg var barn, var noget af det bedste at se Disneys Juleshow. Dengang sov jeg det meste af dagen, så det kunne gå hurtigere.

Hvad gør du for at koble af?

Det er en af de ting, jeg har haft meget svært ved, efter jeg kom i Folketinget. Der er altid noget, man kan kaste sig over – telefonopkald, mails, beskeder, Facebook. Jeg er på hele tiden, når jeg er i Folketinget. Jeg arbejder på at prøve nå til bunds, men det er ligesom et hamsterhjul, der kører rundt hele tiden. Man kan aldrig gå hjem fra arbejde og sige, det var det.

Jeg øver mig meget på det, da det er vigtigt at trække vejret ind imellem. Nu har vi købt en campingvogn og er blevet fastliggere på en campingplads. Så lige for tiden øver jeg mig i at slappe af der.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jussi Adler Olsens bøger om Afdeling Q. Man glæder sig til at gå videre med dem, når man har læst den første.

Har du en yndlings-tv-serie?

Jeg kan godt lide at se danske serier. Senest har jeg fulgt med i Dicte, som jeg synes var rigtig god. Af udenlandske serier kan nævnes House of Cards.

Har du et motto?

Der er kun én vej, og det er fremad. Sommetider kan det hele godt se lidt sort ud, men der er kun én vej, og det er fremad. Det er op på hesten igen. Det kan ikke betale sig at sidde og ærgre sig over noget.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?

En af de bedste ting er, at det går godt for mine børn. Min søn fik sit kørekort og fik den første læreplads, han søgte. 

Det mærkeligste er, at mange spørger, hvordan man kan være politiker og mor med de lange arbejdsdage. Jeg undrer mig altid over, at det åbenbart er mere legalt at være mand og politiker med lange arbejdsdage.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg glæder mig allermest til at være sammen med min familie og mine tre drenge. Det bliver dejligt med lidt god kvalitetstid.

Hvad ser du mest frem til i 2017?

Jeg ser frem til, at vi får et nyt familiemedlem bestående af en fransk bulldog og så ellers et spændende år i politik. Jeg glæder mig især til at følge kommunalvalget, og ellers har jeg nogle sager, jeg gerne vil have igennem.

Omtalte personer

Karina Adsbøl

MF (løsgænger), næstformand, Social- og Indenrigsudvalget
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser