7. december: Lennart Damsbo-Andersen

JULEKALENDER: I dagens julekalender-interview taler Altinget med formanden for Transport- og Bygningsudvalget Lennart Damsbo-Andersen (S). Han afslører blandt andet, at han gik ind i politik, da det lokale fritidshjem skulle lukke, og så er han inspireret af Anker Jørgensen.

Lennart Damsbo-Andersen (S) er formand for Transport- og Bygningsudvalget og ser frem til, at byggeriet af den nye Storstrømsbro påbegyndes i 2017<br>
Lennart Damsbo-Andersen (S) er formand for Transport- og Bygningsudvalget og ser frem til, at byggeriet af den nye Storstrømsbro påbegyndes i 2017
Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk
Martin Lyngbæk Olsen

Hvorfor gik du ind i politik?

Politisk var det bedste den dag, hvor der blev lavet en aftale om byggeriet af Storstrømsbroen. Det betyder så meget for selvforståelsen hos os på Lolland-Falster, at vi ikke bliver kappet af fra resten af landet.

Lennart Damsbo-Andersen (S)
Formand for Transport- og Bygningsudvalget

Da jeg var i lære som tømrer, var jeg fagpolitisk engageret, men jeg var ikke politisk aktiv. Det blev jeg, da vores børn gik i daginstitution. De lokale politikere havde fundet ud af, at fritidshjemmet skulle nedlægges og laves til en skolefritidsordning, men det syntes vi som forældre ikke skulle ske. Det gjorde mig aktiv på noget politisk.

Fakta
Lennart Damsbo-Andersen er født 5. oktober 1956 i Ousted, Skanderborg.
 
Han har siddet i Folketinget for Socialdemokratiet siden 2007, hvor han blev valgt i Sjællands Storkreds. Han er opstillet i Guldborgsundkredsen. 

Lennart Damsbo-Andersen er formand for Transport- og Bygningsudvalget samt næstformand for Udvalget for Småøer og Udvalget for Landdistrikter og Øer. Derudover er han medlem af Beskæftigelsesudvalget og Kirkeudvalget. Han har været statsrevisor fra 4. februar 2014 ind til 29. november 2016.

Lennart Damsbo-Andersen er udlært tømrer og har arbejdet i branchen i mange år. Han har været næstformand i Tømrer- og Snedkerforbundets lokalafdeling og Bygningsformand i Træ-Industri-Byg Lolland-Falster. 

Han har siddet i byrådet i Nysted Kommune fra 1993 til 2006 og var borgmester i Nysted Kommune  fra 2002 til 2006. Han har været medlem af kommunalbestyrelsen i Guldborgsund Kommune fra 2006 til 2007.


 - Fakta fra ft.dk

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Det har Anker Jørgensen (S). Jeg havde været i kommunalpolitik i et stykke tid og var borgmesterkandidat i Nysted i starten af 00'erne, hvor Anker Jørgensen kom ud til det lokale forsamlingshus. Det var mægtigt inspirerende, både på grund af hans oplæg, men også på grund af vores snak før oplægget og i kaffepausen. Hans ligefremme væremåde var inspirerende.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg har stor respekt for alle mine politiske modstandere. Uanset om det er Inger Støjberg (V), Claus Hjort Frederiksen (V) eller Jørn Neergaard Larsen (V), har jeg stor respekt for dem som ministre og samarbejdspartnere. Vi samarbejder om rigtig mange ting, og selvom vi også er uenige om mange ting, laver vi noget, når vi mødes. Det er måske der, at respekten kommer, fordi man er i stand til at flytte sig og lytte til, hvad der bliver sagt.

Er du stadig i politik om fem år?

Det tror jeg helt bestemt. Hvis vælgerne ellers vil have mig, så er jeg her. Det stopper ikke med fritidshjemmet – der er så meget, der slet ikke er i orden endnu.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Da vi sad i regering og som noget af det første afskaffede fattigdomsydelserne. Forholdene for nogle af boligkvartererne hjemme i Nykøbing-Falster og nogle af de mennesker, som jeg har mødt og møder, blev forbedret voldsomt.

Aftalen om dobbelt-statsborgerskab og hele ændringen i forhold til at få statsborgerskab har jeg det også rigtigt godt med.

Hvad er din bedste juletradition?

Vi har en tradition med at holde lillejuleaften, hvor vi starter med at spise risengrød med nisseøl til, derefter pynter vi juletræ, og så finder vi juleknas og konfekt frem og deler små gaver ud og skiftes til at læse op af Peters Jul. 

Hvad gør du for at koble af?

Når jeg er i København, står jeg gerne så tidligt op om morgenen, at jeg kan nå en god lang løbetur langs vandet for at koble af. Når jeg er hjemme på Lolland, løber jeg til skoven eller vandet, så kan jeg slappe af og give tankerne frit løb. Jeg ror også tit i kajak sammen med min kone Birgit. Vi har roet i omegnen af 300 km. i år.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Lige nu læser jeg Shantaram af Gregory David Roberts, der handler om livet i Bombay i Indien. Det er svært at vælge den bedste bog. Jeg har læst mange i løbet af årene, og jeg er gået over til at læse nogle af de bøger, som jeg har læst tidligere. Når man læser dem igen, læser man dem på anden måde.

Har du en yndlings tv-serie?

Lige nu har jeg prøvet at følge med i Bedrag II, men jeg er bare lige tre afsnit bagud. Det er der ikke noget at gøre ved.  

Har du et motto?

En lille smule, og det er egentligt bare at opføre mig ordentligt. Alting kommer for en dag. Du kan ikke lave noget i dag og så regne med, at der aldrig er nogen, som opdager det. Det er der nogle, der har måtte sande rundt omkring.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?

Politisk var det bedste den dag, hvor der blev lavet en aftale om byggeriet af Storstrømsbroen. Det betyder så meget for selvforståelsen hos os på Lolland-Falster, at vi ikke bliver kappet af fra resten af landet.

Privat var det, da mit yngste barnebarn blev født, og jeg samme dag kunne holde lille Tobias for første gang.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg synes altid, at det er så hyggeligt. Gaverne betyder ikke så meget, nu hvor jeg er blevet gammel, men det er mere hele stemningen og fornemmelsen. Det, jeg nok glæder mig til, er at være sammen med mine børnebørn.

Hvad ser du mest frem til i 2017?

Jeg arbejder meget med det psykiske arbejdsliv, og det får vi sat meget mere på dagsordenen til næste år, end det har været i år. og så er jeg formand i Transportudvalget, og en af de fede ting her er jo, at vi har sikret, at Storstrømsbroen skal bygges i 2017. Det bliver rigtigt godt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lennart Damsbo-Andersen

Fhv. MF (S), fhv. formand, Produktionsskoleforeningen
tømrer (Ewald Andersen. 1980)

0:000:00