9. december: Marcus Knuth

JULEKALENDER: Venstres udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth har blandt andet arbejdet som soldat og diplomat i Afghanistan, men nu håber han at kunne være i politik i mange år frem. Det og meget andet fortæller han i dagens julekalender-interview. 

Hvorfor gik du ind i politik?

For at gøre en forskel. Da jeg arbejdede som soldat og senere diplomat i Afghanistan, mødte jeg ofte folketingspolitikere, når de kom på besøg, og jeg kunne se, hvilken enorm betydning deres beslutninger har i den virkelige verden. 

Jeg fik senere muligheden for at arbejde for Jakob Ellemann-Jensen (V) i en kort periode, da han var blevet valgt ind, og det gav mig inspiration til at stille op. 

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Uffe Ellemann-Jensen (V) har altid været en inspiration. Alt det arbejde, han gjorde i forhold til EU og Den Kolde Krig. Han stod virkelig fast og værnede om den danske sikkerhed og om NATO.

I nyere tid er det Inger Støjberg (V), fordi hun står så fast på udlændingepolitikken, hvilket er noget, der står mit hjerte nært.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jacob Mark (SF). Han har i en ung alder gjort det rigtig godt i SF. Vi kan politisk være meget uenige, men jeg respekterer, at SF eksempelvis på udlændingeområdet med de helt nye udfordringer, vi har stået over for det seneste år, er villig til at erkende det og rykke sig politisk.

Er du stadig i politik om fem år?

Det håber jeg i allerhøjeste grad. Det, der er så skønt ved politik, er, at du kan bevæge dig fra et fagområde til et andet. Jeg brænder for udlændingepolitikken, men jeg brænder også for landdistriktspolitikken og for udenrigs- og sikkerhedspolitik, så der er masser at tage fat i.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Storstrømsbroen. Jeg ved godt, at det er meget lokalt, men for os på Lolland-Falster og Sjælland er det en livsåre. Jeg tror desværre, at der var mange af vores politikere herinde på Christiansborg, der havde en forestilling om, at den nuværende bro kunne holde mange år ud i fremtiden, men den er bogstaveligt talt ved at brase sammen.

Hvad er din bedste juletradition?

Det er juleanden og så ellers bare at slappe af og have nogle dage, hvor man kan koble helt af og falde i søvn foran fjernsynet med et godt glas rødvin – alt det, man aldrig helt har tid til i hverdagen.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg prøver at løbe meget. Jeg elsker at løbe rundt om søerne, når jeg er i København. Ellers tager jeg på jagt eller fisker. Jeg havde et par dage for et par uger siden, hvor jeg havde sindssygt travlt og tænkte, at jeg ikke kunne nå den jagt, jeg havde sagt ja til. Men så tager man afsted og kommer tilbage og er fuldstændig befriet i hovedet og kan meget bedre tackle de opgaver, der stadig ligger, når man kommer tilbage.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg tror, det er Pi's liv af Yann Martel om den her dreng, der ender i en redningsbåd med en tiger. Den er utroligt smukt og poetisk skrevet på engelsk. Lige så flot filmen er med farverne, lige så flot er brugen af ord i bogen.

Har du en yndlings tv-serie?

Jeg ser meget Game of Thrones og House of Cards. Jeg synes, at Game of Thrones er helt fantastisk. Nogle synes måske, at den er lidt eventyr-filmagtig, men jeg synes, at den har en masse interessante ting i forhold til magt og om forholdet mellem magthavere og folket. Den reflekterer meget på, hvad der er sket i verdenshistorien. 

Har du et motto? 

Ja, jeg har for nyligt skiftet min private Facebook-baggrund ud, så der nu står 'Lev i dit værk, mens det øves'. Det er et af de ordsprog, der står nede på friserne i Vandrehallen. Man skal selvfølgelig arbejde hårdt, men man skal også nyde arbejdet og livet, mens det leves. Man skal engagere sig i noget, som man virkelig brænder for. 

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?

Politisk er det bedste den nye Storstrømsbro, men også at der er begyndt at komme styr på asyltilstrømningen.

Politik har fyldt meget i år, men personligt var det skønt at kunne holde en nogenlunde velfortjent sommerferie og tage til Norge og vandre og rent faktisk slappe af med lidt god samvittighed.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Det er at være sammen med min nevø og niece. Min niece er fem år nu, og min nevø er 2½ år, så de er i den sjove alder, hvor man kan lege og løbe rundt. Det ser jeg frem til. 

Hvad ser du mest frem til i 2017?

Jeg håber, at vi med den nye trekløver-regering kan komme ud af det politiske farvand, hvor tingene meget har handlet om at stirre sig blind på forhandlinger og krav og i stedet gå i gang med noget mere reelt politisk arbejde.

Vores nye regeringsgrundlag har nogle rigtig fine målsætninger, herunder om at kunne afvise asylansøgere ved grænsen, så nu ser jeg frem til, at vi skal omformulere målsætningerne til egentlige lovforslag, som vi skal bearbejde i Folketingssalen.  

Forrige artikel Carl Holst: Der blev også lukket skoler og købmænd inden kommunalreformen Carl Holst: Der blev også lukket skoler og købmænd inden kommunalreformen Næste artikel 23.000 flere børn i privatskole efter kommunalreform 23.000 flere børn i privatskole efter kommunalreform