9. december: Peter Hummelgaard

JULEKALENDER: Socialdemokraternes Peter Hummelgaard lider af en form for permanent udlængsel og rejser derfor væk for at slappe af, når tiden tillader det. Og så har han stor respekt for finansminister Claus Hjort Frederiksen, selvom de er dybt uenige. Det afslører han i dagens kalenderinterview.

Foto: Pressefoto
Cecilie Gormsen

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg er født og opvokset i Kastrup, hvor stort set alle er arbejdere. Jeg meldte mig ind i Socialdemokratiet og DSU kort før 2001-valget, fordi jeg ville gøre noget aktivt for, at Poul Nyrup kunne fortsætte som statsminister. Han havde gjort det godt, men jeg kunne også mærke, at flere og flere derhjemme begyndte at hænge DF-klistermærker op. Det opildnede mig til at slå et slag for det parti, jeg selv syntes, varetog områdets interesser bedst.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Det har Poul Nyrup Rasmussen. På mange forskellige måder. Jeg kan meget tydeligt huske i midt-90'erne, da han holdt en nytårstale, hvor han spurgte, om ikke vi kunne gøre det lidt bedre for enlige mødre og familier med en travl hverdag. Efter han stoppede som statsminister, har han været en af den her verdens absolut største og stærkeste advokater i forhold til at regulere finanssektoren.

Fakta
Peter Hummelgaard Thomsen er født 17. januar 1983 i Tårnby.
Han blev valgt til Folketinget i 2015 i Tårnbykredsen. 
Han er uddannet jurist fra Københavns Universitet i 2012 og har indtil valget i juni arbejdet som politisk konsulent hos 3F.
Peter Hummelgaard Thomsen var fra 2008 til 2012 formand for Socialdemokraternes undgdomsparti, DSU, og har desuden skrevet bogen DeltagerDanmark i 2013.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg har respekt for mange politiske modstandere. Bertel Haarder (V) er en af dem, men jeg har også stor respekt for en som Claus Hjort Frederiksen, selvom jeg ikke kender ham særligt godt. Han er de borgerliges og Venstres oprydder, og han slår mig som en, der har en ideologisk rød tråd i meget af det, han foretager sig. Det har jeg respekt for – også selvom jeg er dybt uenig med ham.

Er du stadig i politik om fem år?

Det er svært at sige, men det håber jeg. Jeg er startet på bagerste række, som man gør som nyvalgt i den socialdemokratiske folketingsgruppe, så jeg er også klar over, at det kommer til at tage lidt tid at tilkæmpe mig mere indflydelse.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Vi sidder lige nu og forhandler om supplerende dagpenge, og det håber jeg meget, at jeg kommer til at kunne kalde den bedste aftale, jeg har været med til. Der er akter, som går i den rigtige retning i forhold til målet om, at der er færre, som skal miste retten til supplerende dagpenge.

Hvad er din bedste juletradition?

Jeg er hjemme i Kastrup og holde jul, og der mødes jeg ofte med mange af dem, som jeg er vokset op med, på Air Pub, når vi har passeret midnat juleaften. Det er en meget hyggelig tradition.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg kan godt lide at rejse. Jeg lider af en form for permanent udlængsel, så når jeg kan slippe afsted med det, økonomien tillader det, og der er tid til det, kan jeg godt lide at daffe ud af landet. Ellers kobler jeg af med en god bog eller en TV-serie.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det er en bog af John O'Farrell, som hedder Things can only get better: Eighteen miserable years in the life of a Labour supporter. Den handler om de 18 år, hvor Labour var i opposition under Margaret Thatcher og er bare skideskæg. Jeg fik lyst til at læse den, da vi tabte valget og kom i opposition – ikke fordi jeg forventer, at der skal gå 18 år.

Hvad er din yndlings TV-serie?

Det er svært, for der er mange. Jeg er meget stor fan af Matador. Den har gennemførte karakterer, fantastiske dialoger og er et godt tidsbillede på Danmark og historien. Skal jeg nævne en amerikansk, er jeg også meget begejstret for Sopranos.

Har du et motto?

Nej, men jeg har et citat, som jeg er meget begejstret for. Mike Tyson sagde engang, at alle har en plan, indtil de bliver ramt mellem tænderne. Det synes jeg også, man i overført betydning kan bruge i både politik og andre sammenhænge af livet.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, som er sket for dig i 2015?

Det må være at blive valgt til Folketinget. Jeg havde kørt kampagne næsten i tre år op til valget, så det har været et meget langt forløb. Og det er jo både fantastisk og mærkeligt pludselig at sidde og skulle lære at blive parlamentariker.

Hvad ser du mest frem til næste år?

Det er lykkedes mig at få billetter til en Bruce Springsteen-koncert i Boston i starten af det nye år, så der har jeg tænkt mig at tage over. Det ser jeg rigtig meget frem til, jeg er stor fan.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00