Aids i coronakrisens tid: "Folk har stadig sex under pandemier"

SOMMERMØDE: Nedlukning af sårbare samfund i Afrika går hårdt ud over hivsmittede, der oplever dårligere adgang til medicin under coronakrisen, advarer Aids Fondet på Altingets Sommermøde. Danmark har fokus på SRS-rettigheder, lød det fra S og SF. 

En overset gruppe i coronakrisen er de 37 millioner mennesker, der verden over lever med hiv.

Det gælder særligt i ustabile samfund i Afrika, hvor krisen går hårdt ud over de i forvejen sårbare hivsmittede, når fokus pludselig flytter sig på grund af den akutte pandemikrise.

For dem er nedlukningerne af samfund en alvorlig sag, for hvordan skal man få sin medicin, når man ikke må gå uden for hjemmet?

Og hvordan skal sexarbejdere under lockdowns tjene penge til mad og medicin til dem selv og deres børn?

Sådan lød oplægget fra Aids-fondets direktør, Andreas Gylling Æbelø, da han onsdag eftermiddag havde inviteret udviklingsordførerne fra SF og Socialdemokratiet, Rasmus Nordqvist og Daniel Toft Jakobsen, til debat om aids i coronaens tid på Altingets Sommermøde.

Her indledte begge ordførere med at anerkende Aids-fondets diagnose.

”Den største trussel er nedlukningen af samfund. Der er rigtig mange samfund i Afrika, der lukker ned, og det får jo den konsekvens, at der er mange af de problemer, som vi kender i forvejen, der bliver større,” sagde Daniel Toft Jakobsen.

Også SF'eren Rasmus Nordqvist gav Andreas Gylling Æbelø ret i, at hivpatienter er særligt udsatte under krisen.

“Minoritetsgrupper og marginaliserede grupper bliver endnu mere marginaliserede. Her tænker jeg selvfølgelig på lgbt-personer, men også sexarbejdere, stofmisbrugere og så videre. Det er jo de grupper, som er i risikogruppen,” sagde han.

”Folk har stadig sex”
Foruden de to udviklingsordførere, der onsdag eftermiddag var til stede på scenen i Altingets gård sammen med Andreas Gylling Æbelø, havde Aids Fondet også valgt at give en del af taletiden under debatten til det, som de kaldte “stemmer fra felten”.

Her var Katja Iversen, der er direktør i organisationen Women Deliver, den første til at træde virtuelt ind på scenen i gården gennem en videoforbindelse fra USA.

Hun udtrykte også store bekymringer for, hvilke konsekvenser coronakrisen risikerer at få for hivepidemien.

“Vi ved, at folk stadig har sex under pandemier. Vi ved, at der stadig er brug for prævention, så man kan have sikker sex. Vi ved, at kvinder og piger stadig bliver gravide og skal kunne få en sikker fødsel. Vi ved, at under pandemier er hiv og aids stadig en kæmpe trussel,” sagde hun.

Penge fra én kasse til en anden
En af årsagerne til Iversens bekymring var frygten for, om verdenssamfundet i mindre grad vil være villige til at støtte kampen mod hiv og aids økonomisk, når en anden sygdom i så overvældende grad har stjålet rampelyset.

“Vi ved fra tidligere pandemier, at der ryger rigtig mange penge fra hiv/aids og seksuel og reproduktiv sundhed og prævention over i pandemikassen,” sagde hun.

Men det er en meget dårlig idé, mente hun. 

“Det kan vi ikke gøre, for så bliver både de økonomiske udgifter, men også tabte liv større ovre i den anden kasse.”

Den kommentar brugte Aids Fondets-direktør Andreas Gylling Æbelø som oplæg til at spørge de to udviklingsordførere på scenen, hvad Danmark gør for at undgå, at hivepidemien bliver glemt under coronakrisen. 

“Det her med, at midlerne bare flyttes rundt, er vel noget, vi som donorland kan forholde os til og gøre noget ved?," spurgte Æbelø. 

Stort fokus i ny hjælpepakke
Det spørgsmål kunne Rasmus Nordqvist besvare ved at nævne den nye 365 millioner kroner store hjælpepakke til Afrika, der netop var blevet præsenteret onsdag, og hvor piger og kvinders rettigheder er et stort fokusområde. 

“Det gør vi netop for at sørge for, at det ikke kun er nu-er-her-penge, men at vi faktisk sørger for ikke at tabe noget af den udvikling, der har været, på grund af den nedlukning, der er i mange samfund,” sagde han.

Også den socialdemokratiske udviklingsordfører Daniel Toft Jakobsen fremhævede piger og kvinders rettigheder som et hovedtema i den dugfriske hjælpepakke til Afrika.

“Det er meget fornuftigt, at det fylder så meget i det, som er blevet lagt frem i dag. Et af argumenterne er jo, at SRSR (seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, red.) kommer under pres, fordi fokus flytter sig et andet sted hen,” sagde han.

Du kan se eller gense hele debatten ved at følge linket her

Forrige artikel Stillestående Brexit-forhandlinger bekymrer Gade og Helveg: Det er briternes skyld Stillestående Brexit-forhandlinger bekymrer Gade og Helveg: Det er briternes skyld Næste artikel Støttepartier presser regeringen til at genstarte forhandlinger om minimumsnormeringer Støttepartier presser regeringen til at genstarte forhandlinger om minimumsnormeringer
Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

AJOUR: Den nye udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen, vil forsøge at skabe modtagecentre uden for EU til asylbehandling. Men den opgave er nærmest umulig, mener aktørerne på udviklingsområdet. Hør mere om Mortensens vigtigste opgaver i dagens udsendelse.