Debat

Alternativet: Hjemløseindsatsen skal være langt mere personlig

DEBAT: De udsatte borgere, der har mest brug for hjælp, oplever velfærdssystemet som uoverskueligt. De ressourcestærke er ofte tilfredse. Det er paradoksalt, mener Torsten Gejl fra Alternativet, der vil væk fra systemvelfærd og over til relationel velfærd.

Det vigtigste, mener Torsten Gejl (ALT), er at man sætter ind med en indsats med fokus på det problem, den enkelte mener, er størst.
Det vigtigste, mener Torsten Gejl (ALT), er at man sætter ind med en indsats med fokus på det problem, den enkelte mener, er størst.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torsten Gejl
Socialordfører, Alternativet

På trods af, at hjemløseindsatsen de seneste mange år er blevet tilført ufatteligt mange penge og gode intentioner, har vi hverken fået færre eller mere håbefulde hjemløse.

Indsatsen har været alt for ufokuseret og upersonlig, og bureaukratiet har fuldstændig taget overhånd. Det er et fantastisk eksempel på, hvordan et system, der bliver skabt for at hjælpe, kan virke fuldstændig modsat på dem, der har brug for hjælpen.

I virkeligheden er meget af bureaukratiet jo skabt for at sikre de hjemløses retssikkerhed. Men når mennesker, der i forvejen kæmper med komplicerede problemstillinger, skal indordne sig på systemets logik – og eksempelvis tage udfordringerne i den rækkefølge, som passer til systemet, uagtet hvad den enkelte selv tænker – så opleves det ikke som hjælp.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det opleves som endnu en komplikation, en uoverskuelig opgave, som mange slet ikke har overskud til at varetage. Og over tid opstår der sågar en modstand mod systemet, der er så stærk, at man end ikke opsøger den hjælp, man er tildelt eller berettiget.

Det er et helt fundamentalt og dybt bekymrende problem i vores sociale indsats. Det findes alle steder i systemet, men på hjemløseområdet fremstår det med særlig styrke.

Nogle gange kan et problem, som ingen andre kan få øje på eller forestille sig, være så stort, at det står i vejen for, at selv de mest åbenlyst vigtige indsatser kan virke.

Torsten Gejl (ALT)
Socialordfører

Et ikke-kvælende sikkerhedsnet
Derfor er jeg fuldstændig overbevist om, at vi skal gå i en helt ny retning, når vi skal planlægge fremtidige indsatser for de allermest udsatte borgere. Der er helt grundlæggende brug for en langt mere personlig hjemløseindsats.

En indsats, der kan skubbe systemet og systemets behov fuldstændig i baggrunden og i stedet være til stede i øjeblikket med den enkelte udsatte borger. Jeg bruger selv billedet, at vi skal fra systemvelfærd til relationel velfærd. Men vi kan kalde det, hvad vi vil.

Det vigtige er, at vi for de borgere, der ikke har ressourcerne og overskuddet til at følge systemets logik og gøre tingene i den rækkefølge, systemet ønsker, er i stand til at sætte ind med en indsats, der tager det problem, der er størst for den enkelte, først.

Og der er man altså nødt til at spørge og lytte – ikke diktere. Nogle gange kan et problem, som ingen andre kan få øje på eller forestille sig, være så stort, at det står i vejen for, at selv de mest åbenlyst vigtige indsatser kan virke.

Vi skal udvikle et socialt sikkerhedsnet for de allermest udsatte grupper, som ikke kvæler dem. Et sikkerhedsnet, hvor den enkelte oplever at blive set, forstået, modtaget og selv at blive sat i spil.

Netop sådan en løsning har vi kæmpet for i satspuljeforhandlingerne, hvilket jeg vil komme mere ind på i næste indlæg.

Det er så afgørende vigtigt, at vi gentænker vores hjemløseindsats og bevæger os fra systemvelfærd til relationel velfærd. Systemvelfærd er måske fint for de ressourcestærke, men kvæler dem, der i virkeligheden har aller mest brug for, at der er et sikkerhedsnet.

Det er det paradoks, vi for alvor skal gøre noget ved.

Dokumentation

Temadebat: En handlingsplan for mindre hjemløshed

Regeringen skriver i regeringsgrundlaget, at der skal fremlægges en handlingsplan for bekæmpelse af hjemløshed, som skal bygge videre på erfaringerne fra Hjemløsestrategien.

Men hvad bør en ny handlingsplan fokusere på for at få sænket antallet af hjemløse? Hvilke erfaringer er værd at bygge videre på fra Hjemløsestrategien, og er der områder, hvor indsatsen bør lægges om?

Det har Altinget spurgt en række debattører om.

Mød panelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Gejl

MF, politisk ordfører (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)

0:000:00