Arbejdsgivere kort før OK23: ”Nu vender økonomien”

Inflation og usikkerhed om den økonomiske udvikling skaber et vanskeligt udgangspunkt for de private overenskomstforhandlinger. I en ny prognose forudser Dansk Industri, at økonomien slår bak. Modparten hos Dansk Metal er dog mere optimistiske. 

Når industriens overenskomst skal på plads, er det Kim Graugaard og Lars Sandahl Sørensen fra DI, der forhandler med Metal-formand Claus Jensen og Mads Andersen fra 3F.
Når industriens overenskomst skal på plads, er det Kim Graugaard og Lars Sandahl Sørensen fra DI, der forhandler med Metal-formand Claus Jensen og Mads Andersen fra 3F.Foto: Pressefoto: Thomas Arnbo/DI
Jakob Krarup Bjerregaard

Til januar lyder startskuddet til overenskomstforhandlingerne for 600.000 privatansatte.

Og allerede nu trækkes fronterne skarpere op mellem arbejdsgivere og fagforeninger.

Således har DI offentliggjort en ny prognose for udviklingen i dansk økonomi i de kommende år med overskriften ”Nu vender økonomien”. Og selvom Dansk Metal er enig i retningen for økonomien, hæfter fagforbundet sig ved, at der er udsigt til en begrænset stigning i ledigheden - og dermed større rum for lønstigninger.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen er det ”helt klassisk” forud for overenskomstforhandlinger.

Arbejdsgiverne har en interesse i at tale økonomien ned inden forhandlingerne, mens lønmodtagerne forsøger at tale økonomien op

Søren Kaj Andersen
Centerleder, FAOS, Københavns Universitet

”Arbejdsgiverne har en interesse i at tale økonomien ned inden forhandlingerne, mens lønmodtagerne forsøger at tale økonomien op. Formålet er at forsøge at skabe en fortælling, som kan påvirke det resultat, som man i sidste ende kan opnå ved forhandlingsbordet,” siger Søren Kaj Andersen, leder af Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet.

Han understreger, at han ikke udtaler sig om prognosen fra DI specifikt.

Dansk Industri og forhandlingsfællesskabet CO-Industri – hvor Dansk Metal sidder på formandsposten - udgør de to modparter i forhandlingerne om industriens overenskomst, som danner præcedens for det øvrige private arbejdsmarked.

Forhandlingerne vurderes på forhånd at blive særdeles vanskelige - ikke mindst på grund af den høje inflation.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00