Auken vil tvinge Esben Lunde til at regne på Landbrugspakken

USIKKERHED: Radikale er klar med et beslutningsforslag, der skal pålægge Esben Lunde Larsen at lave en usikkerhedsberegning på Landbrugspakken. DF har tidligere talt om behov for en beregning, men vender nu tommelfingeren ned.

Radikale trækker diskussionen af den manglende usikkerhedsberegning af landbrugspakken ind i Folketingssalen.

Onsdag fremsætter partiet et beslutningsforslag, som skal tvinge regeringen til at beregne, hvor store usikkerheder der er forbundet med landbrugspakkens udledning af kvælstof.

”Landbrugspakken er ikke usikkerhedsberegnet, og det vil sige, at regeringen i øjeblikket ikke aner, hvad den laver. Den ved ikke, hvor meget kvælstof, der kommer ud af landbrugspakken,” siger miljøordfører Ida Auken.

Berlingske beskrev i slutningen af november, at der ikke foretaget en usikkerhedsberegning af en central model for udvaskningen af kvælstof i landbrugspakken. Det skabte en heftig debat, hvor oppositionen blandt andet krævede en usikkerhedsberegning. Det er den såkaldte NLES4-model, som Radikale med beslutningsforslaget vil pålægge regeringen at få regnet på.

I forslaget læner partiet sig op af, at forskerne fra Aarhus Universitet – der står bag NLES4-modellen – i Altinget skriver, at ”der er ingen tvivl om, at en sådan usikkerhedsberegning er vigtig. Vi gjorde allerede ved indleveringen til ministeriet opmærksom på, at det ikke havde været muligt på grund af en stram deadline.”

På et samråd i sidste uge afviste miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen at gennemføre en usikkerhedsberegning. Han henviste til, at Aarhus Universitet arbejder på en ny model – NLES5 – som forventes klar omkring sommer 2018. Og at der her vil blive lavet en usikkerhedsberegning.

Uansvarligt
Men det mener Ida Auken ikke er hurtigt nok.

”Det vil betyde, at man kommer til at køre en hel dyrkningssæson mere med lukkede øjne. Det er en uansvarlig måde at have miljølovgivning i det her land,” siger hun.

Socialdemokraterne bakker op.

”Jeg synes, det er problematisk med den usikkerhed, der er. Jo større sikkerhed, der er for landbrugspakken, jo mere positivt vil vi se på den,” siger fødevareordfører Simon Kollerup.

Skal det forstås sådan, at I kommer til at stemme for forslaget?

”Ja. Som tingene ser ud i dag, er det min klare forventning."

Dansk Folkepartis Lise Bech meldte i første omgang ud, at der er brug for at regne på landbrugspakkens ”reelle konsekvenser”. Men hun vil ikke støtte Radikales forslag, og derved ser det ikke ud til, at Ida Auken kan samle flertal.

”Det er et helt unødvendigt forslag, når vi ser frem mod NLES5. Og forskerne på Aarhus Universitet har også tilbudt en workshop om alt det her. Det synes jeg, at vi skulle tage at deltage i først,” siger Lise Bech.

Jeg er ikke bekymret
Hun tilføjer, at hun stadig opfatter den manglende usikkerhedsberegning som en fejl.

”Men jeg er ikke så bekymret. Selvom der ikke er lavet en usikkerhedsberegning, så er man stadigvæk rimelig sikker. Det er en rimelig sikker model,” siger Lise Bech.

Du har tidligere sagt, at der skal regnes på landbrugspakken igen. Hvad har ændret sig?

”Man har heller ikke regnet usikkerhed på marginaludvaskning på NLES3. Og den har man godt kunne bruge alligevel. Så derfor mener jeg også, at man kan bruge 4’eren. Lad os kigge fremad i stedet for,” siger Lise Bech og fortsætter:

”Hvis man mangler oplysninger, så synes jeg, at man skal deltage i workshoppen.”

Aarhus Universitet oplyser, at workshoppen endnu ikke er helt på plads, men forventningen er pt., at den bliver afholdt i enten februar eller marts.

Forrige artikel Holstein: Sjældent at statsministeren må være støttepædagog Holstein: Sjældent at statsministeren må være støttepædagog Næste artikel Ministerium går til kamp mod myter om gencenter Ministerium går til kamp mod myter om gencenter
Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

STORBYSMITTE: Nu intensiveres tiltagene for at bekæmpe coronasmitten i Hovedstadsområdet. Magnus Heunicke (S) vil præsentere de nye restriktioner sammen med en række myndigheder og lokale politikere, herunder Københavns nye Overborgmester, Lars Weiss (S). Se med klokken 16.00.