Bogtips: Det læste politikerne i 2019

BOGANBEFALINGER: Flere folketingspolitikere har i Altingets julekalender givet deres bud på årets bedste bøger. Læs med, og se politikernes bogtips.

Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Hvilke bøger er de bedste, folketingspolitikerne har læst i år? 

Det løfter flere politikere sløret for i de julekalenderinterviews, Altinget har bragt hver dag i december, hvor vi har talt med folketingsmedlemmerne om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder.

Læs med her, og se, hvilke bøger politikerne anbefaler.

 

Inger StøjbergInger Støjberg (V)

"Jeg har læst ret meget, men Seierstads 'To Søstre', en reportage af to norsk-somaliske døtre, der lader sig hverve som jihad-brude i Islamisk Stat, har især gjort indtryk.

Jeg har også lige genlæst 'Sort Flag', der giver en god ballast for at forstå Islamisk Stats tilbliven, forskellen mellem al-Qaeda og IS, men også det svigt og magtvakuum, Vesten efter min mening, med Obama i spidsen, har gjort sig skyldig i. Jeg ville ønske, at alle, der arbejder med de her emner, læste den, for den giver et godt billede af, hvorfor det er nødvendigt at føre en aktivistisk udenrigspolitik." 

Læs hele julekalenderen til Inger Støjberg her.

 

Aki-Matilda Høegh-DamAki-Matilda Høegh-Dam 

"Jeg har lige læst 'Sandheden kort – Christiansborg fra A-Å', og den kunne jeg godt lide." 

Læs hele julekalenderen med Aki-Matilda Høegh-Dam her.

 

Kristian HegaardKristian Hegaard (R)

"Jeg holder meget af at læse, men hælder mest til faglitteratur. Den seneste bog, jeg har læst, må være Dan Browns 'Oprindelse'. Jeg har en forkærlighed for gamle klassikere som 'Kongens fald' og 'Babettes gæstebud'. Desuden læser jeg ofte politiske debatbøger. Eksempelvis er Preben Wilhjelm med 'Kampen for retsstaten' relevant i øjeblikket." 

Læs hele julekalenderen med Kristian Hegaard her.

 

Halime OguzHalime Oguz (SF)

"Én af de bedste har været 'Die Elixiere des Teufels' af E.T.A. Hoffmann.

Men den bog, der har gjort størst indtryk på mig i år, har været Puk Damsgårds 'Ser Du Månen, Daniel', fordi man får indsigt i, hvilke forfærdelige ting mennesket er i stand til, men også vores styrke, og hvad vi mennesker i virkeligheden kan overleve. At Daniel Rye kan overleve tortur og ydmygelse i 13 måneder hos IS og bevare sin humanisme er fantastisk.

Jeg elsker også Paul Auster 'Leviathan', 'Illusionernes Bog' og 'Brooklyn dårskab', nærmest alt fra hans hånd. Jeg er også vild med Houellebecqs 'Elementarpartikler', og nu er jeg ved at læse 'Serotonin'. Jeg har dog næsten ikke tid til at læse lige nu."

Læs hele julekalenderen med Halime Oguz her.

 

Alex VanopslaghAlex Vanopslagh (LA)

"Jeg har en tendens med, at jeg køber utroligt mange bøger, som jeg så kun får læst en brøkdel af. Lige nu ligger Jordan Petersons '12 rules for life' på natbordet. Han er en mand, som kan tænke selvstændige, sammenhængende tanker. Han kan analysere en tidsånd i samfundet og forstår skiftet fra fokusset på selvrealisering til et samfund med fokus på den meningsfulde tilværelse. Men han overakademiserer sine pointer, og det er en tyk bog, så det er nok en bog, jeg aldrig bliver færdig med." 

Læs hele julekalenderen med Alex Vanopslagh her.

 

Kasper Sand KjærKasper Sand Kjær (S)

"'Det ensomme hjerte' af Tom Buk-Swienty. Historien følger en ung tysk soldat med danske rødder, der vokser op i de år, hvor Hitler tager magten. Swienty formår at kombinere det skønlitterære og faktabaserede. Jeg er meget historisk interesseret, og særligt 1930'erne i Tyskland er en periode, der er vigtig at forstå i forhold til, hvilke mekanismer der kan sætte demokratiet ud af spil."

Læs hele julekalenderen med Kasper Sand Kjær her.

 

Bjørn BrandenborgBjørn Brandenborg (S)

"Jeg læser rigtig mange bøger. Jeg genlæser lige nu biografien om Viggo Kampmann og 'Politik er at ville' af Olof Palme."

Læs hele julekalenderen med Bjørn Brandenborg her.

 

Mai VilladsenMai Villadsen (EL)

"Jeg har i øjeblikket et projekt med at læse de kvindelige danske forfattere, som jeg synes er blevet overset. 'Gift' af Tove Ditlevsen er min yndlingsbog. Den er almengyldig, selvom historien foregår for mange år siden.

Jeg glæder mig også til at læse både Morten Papes nye bog og Thomas Korsgaards 'Tyverier'. De er begge socialrealistiske forfattere, så man skal nok have en ferie, før man går i gang, men jeg synes, at de er fantastiske og vigtige i vores offentlige samtale."

Læs hele julekalenderen med Mai Villadsen her.

 

Ane Halsboe-JørgensenAne Halsboe-Jørgensen (S)

"I sommer læste jeg 'Den, der lever stille' af Leonora Christina Skov. Den er en virkelig fin skildring af, hvad det betyder for børn at vokse op i kærlighed, og at vi alle sammen som mennesker har brug for at få lov til at være dem, vi er. 

Læs hele julekalenderen med Ane Halsboe-Jørgensen her.

 

Peder HvelplundPeder Hvelplund (EL)

"Den bedste bog, jeg nogensinde har læst, er Primo Levis 'Hvis dette er menneske', hvor han beskriver oplevelserne i Auschwitz. Det synes jeg bør være pligtlæsning for ethvert menneske. Det fortæller noget om, at rammerne omkring os skaber vores handlinger. Hvis vi har grusomme rammer, kommer mennesker til at opføre sig grusomt – og omvendt. Det beskriver han meget rammende. 

Læs hele julekalenderen med Peder Hvelplund her.

 

Sikandar SiddiqueSikandar Siddique (ALT)

"Jeg ser frem til at læse 'Integration – Her går det godt', som jeg har fået af Hjarn Borberg. Den er tung på tal og statistik, der sort på hvidt viser, at integrationen går godt. Blandt andet dokumenterer den, at 97 procent af alle minoritetsmænd aldrig har været i fængsel, men man fokuserer på de 3 procent. Den kommer med tal og fakta, der er banebrydende for debatten i dag.  

Jeg glæder mig desuden til at læse 'Jinnah of Pakistan' af Stanley Wolpert. Jeg har pakistansk baggrund, og Jinnah var en af dem, der kæmpede mod det britiske kolonistyre. Hans ramme er de demokratiske spilleregler, og det er fantastisk, hvordan han bruger dem som et redskab." 

Læs hele julekalenderen med Sikandar Siddique her.

 

Marie BjerreMarie Bjerre (V)

"Jeg elsker skønlitterære bøger med en historisk ramme og har senest læst 'Den Evige Ild' af Ken Follett – jeg elsker hans bøger.

Læs hele julekalenderen med Marie Bjerre her.

 

Katrine RobsøeKatrine Robsøe (R)

"I år har jeg læst Michelle Obamas biografi, og så har jeg genlæst den bog, som nok er min yndlings. Den hedder 'Vilde Svaner' [af Jung Chang, red.] og er baseret på virkelig hændelser. Den handler om tre generationer af kinesiske kvinder, og den er bare helt fantastisk." 

Læs hele julekalenderen med Katrine Robsøe her.

 

Jacob MarkJacob Mark (SF)

"Jeg har lige opdaget Jo Nesbø. Jeg ved godt, han har eksisteret i mange år, men det er derfor, det er så vildt, at jeg først har opdaget ham nu. Jeg læste den første af hans bøger i sommerferien, og jeg har jeg læst ni af hans bøger på to måneder."

Læs hele julekalenderen med Jacob Mark her.

 

Peter SkaarupPeter Skaarup (DF)

"Jeg når aldrig at læse nogen bøger, selvom jeg gerne vil. Jeg læser en kriminalroman af og til, når jeg har ferie. Den seneste, jeg læste, var af Sara Blædel." 

Læs hele julekalenderen med Peter Skaarup her.

 

Simon KollerupSimon Kollerup (S)

"Thomas Larsens bog om Mette Frederiksen. Den giver et godt indblik i en person, jeg på det personlige plan sætter meget pris på, men som også er min politiske chef i dag. Hun udstikker nogle meget klare politiske retninger, også på det erhvervspolitiske område, så det er både en personlig inspiration, men er også endt som en vigtig politisk bog at have med i bagagen. Den kan jeg varmt anbefale til julelæsningen." 

Læs hele julekalenderen med Simon Kollerup her.

 

Sophie LøhdeSophie Løhde (V)

"Bøger er for mig lig med afslapning og ferie. I sommerferien havde jeg 'Befrielsens øjeblik' med. Jeg kan også godt lide politiske biografier – en af mine yndlings er Hans Engells 'Farvel til Slotsholmen'."

Læs hele julekalenderen med Sophie Løhde her.

 

Astrid KragAstrid Krag (S)

"Hvis jeg kun må fremhæve én, bliver det 'Ama'r Halshug' af Henriette Karlsen. Hun kalder sig selv "systembarn", selvom hun i virkeligheden blev svigtet af systemet rigtig mange gange, hvilket endte med en helt forkert og alt, alt for sen anbringelse. Den vil jeg fremhæve, selvom det er hård læsning."

Læs hele julekalenderen med Astrid Krag her.

 

Tommy AhlersTommy Ahlers (V)

"De fleste bøger er jeg aldrig blevet færdig med. Jeg tager måske fat i 'Astrofysik for travle mennesker', læser 30 sider og føler virkelig, jeg bliver klog, men så er der en anden bog, jeg også synes er interessant. Der er simpelthen for lidt tid og for meget, der er spændende. Men på grund af de brækkede tæer var der pludselig tid i efterårsferien, og der læste jeg faktisk en bog til ende – Niels Krause-Kjærs meget interessante 'Mørkeland'."

Læs hele julekalenderen med Tommy Ahlers her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00