Julekalender: Hver morgen får Astrid Krag en politisk påmindelse fra Stauning og Steincke
21. DECEMBER: Socialminister Astrid Krag er meget bevidst om den politiske arv, hun skal løfte. Hun køber hvert år sit juletræ hos de hjemløse, og så ville hun gerne invitere sin liberale forgænger til julefrokost på Arbejdermuseet. Mød hende bag dagens julelåge.
Martin Mauricio
ForsideredaktørVed du godt, at du sidst var med i Altingets julekalender i 2010?
"Er det rigtigt? Ej, hvor sjovt. Det er godt nok længe siden."
Dengang var du integrationsordfører i SF. I dag er du socialdemokrat og socialminister. Hvad har formet din politiske overbevisning siden da?
"Som sundhedsminister rejste jeg rundt i mange lande på Danmarks vegne. Her var det en stor øjenåbner for mig at få indblik i, hvordan andre politiske systemer fungerer. Jeg blev bevidst om, hvor stor usikkerhed det kan skabe, og hvor meget det kan koste, hvis man for eksempel laver grundlæggende ændringer i et sundhedsvæsen, hver gang magten skifter."
"Jeg har fået en dybere forståelse for den store værdi, der ligger i, at vi i Danmark har tradition for et bredt og samarbejdende folkestyre, hvor vi strækker os for at møde hinanden og indgå kompromiser."
"Hvis jeg som yngre havde hørt mig selv tale sådan, havde jeg nok dengang tænkt, at jeg lød som en gammel nisse. Men jeg har fået en dyb respekt for at fokusere på det, der samler os, og det er jo meget socialdemokratisk at have den forståelse af magten."
Hvis jeg som yngre havde hørt mig selv tale sådan, havde jeg nok dengang tænkt, at jeg lød som en gammel nisse.
Astrid Krag (S)
Social- og indenrigsminister
Da vi sidst spurgte, hvilken politiker der havde været den største inspiration for dig, sagde du Gert Petersen. Har der været andre efter dit partiskifte og dine ministerperioder?
"Det er faktisk et svært spørgsmål, for der er vældig mange at vælge imellem. Det er klart, at når jeg som socialminister møder ind om morgenen, er den første, der møder mig, K.K. Steincke, som har en buste lige ved ministeriets indgang. Han har været en afgørende figur i opbygningen af vores velfærdssamfund."
"Når jeg så fortsætter forbi ham, kommer jeg til ministervæggen. Her er Stauning den første i rækken af de mange, mange portrætter. På den måde vil jeg sige, at jeg hver eneste morgen bliver mindet om den politiske arv, som vi skal løfte videre."
Er der nogen borgerlig politiker, du nærer en særlig respekt for?
"Benedikte Kiær fra Konservative. Hende havde jeg som politisk kollega, da jeg var sundhedsminister, og vi forhandlede mange gode aftaler på området sammen. Hun er en politiker, man kan mærke – også som menneske. Personligt synes jeg, at det er dejligt, når en politiker tør dele noget ud af sig selv."
Hvilken borgerlig politiker ville du så allerhelst invitere til Socialdemokratiets julefrokost?
"Vi er jo begyndt at holde vores julefrokost på Arbejdermuseet i stedet for på Christiansborg. Jeg ville invitere min forgænger på ministerposten, Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Han er altid god for et godt grin, og så er det vist ikke den største julefrokost, han selv kan holde i år."
Hvilken bog er den bedste, du har læst i år?
"Hvis jeg kun må fremhæve én, bliver det 'Ama’r Halshug' af Henriette Karlsen. Hun kalder sig selv "systembarn", selvom hun i virkeligheden blev svigtet af systemet rigtig mange gange, hvilket endte med en helt forkert og alt, alt for sen anbringelse. Den vil jeg fremhæve, selvom det er hård læsning."
Er der en tv-serie eller podcast, du kan anbefale til læsernes juleferie?
"Jeg er aldrig rigtig kommet i gang med alle de der podcasts, og det irriterer mig egentlig lidt. Det er ikke mange tv-serier, jeg har haft tid til at se, siden jeg blev minister, men jeg vil gerne fremhæve serien 'Big Little Lies'. Den er virkelig god og velspillet, og så kaster den lys over noget, der er et stort, tabubelagt problem i vores samfund. Nemlig de mange tusind kvinder, der lever i parforhold med fysisk og psykisk vold."
Har I nogen særlige juletraditioner hjemme hos dig?
"Jeg er meget stor fan af juletraditioner. I hele min barndom var det en fast tradition, at vi lillejuleaftensdag tog ud i min mormor og morfars juletræsplantage og hentede et juletræ. Det er en af de ting, jeg har været lidt ked af ikke at kunne give videre til mine egne børn. Vi bor simpelthen for langt væk."
"Men vi har fået en ny juletradition, som jeg er meget glad for. Vi henter vores træ på Sundholm, hvor de særligt udsatte hjemløse borgere hvert år sælger "hjemløse juletræer". Det er altid rigtig hyggeligt. Der er bål, pebernødder og mulighed for at købe nogle af de produkter, de har lavet i værkstederne i løbet af året. Mine unger køber altid lidt julegaver med hjem derfra til bedsteforældrene."
Hvad bliver den vigtigste prioritet for dig i 2020?
"Jeg kan ikke kun nævne en, må jeg nævne to? Nej, det kan jeg faktisk heller ikke. Jeg nævner tre, og så må du kalder mig anarkist. Vi skal tage fat i arbejdet med anbringelsesområdet, en stor kortlægning af handicapområdet, så vi kan få gjort op med den afspecialisering, der har været, og så skal vi have sat gang i arbejdet for de grønlandske børn."