Julekalender: Mogens Jensen ville gerne have været kulturminister

24. DECEMBER: Mogens Jensen fik som ung øje på Anker Jørgensen, der siden da har været hans politiske forbillede. Man kan altid finde ham på Hviids Vinstue 1. december, hvor han drikker gløgg, og så laver han en solid spaghetti bolognese. 

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Albert Birk Morgen

Hvorfor gik du ind i politik?
Det er der tre årsager til. Jeg er født i en familie, der ikke havde særligt mange penge. Jeg har haft en klar retfærdighedssans, siden jeg var helt lille, og undrede mig over, at der var nogen, der havde meget, og andre der havde lidt. Det skal sammenholdes med, at jeg engagerede mig i elevrådsarbejdet og fandt ud af, at hvis man står flere sammen og arbejder for noget, så kan det lykkes. Den tredje ting er, at jeg på et tidspunkt fik øje på Anker Jørgensen og det, han og Socialdemokratiet stod for.

Har Anker Jørgensen været en særlig politisk inspiration?
Han var mit første politiske forbillede. Han kom fra trange kår og var den første danske statsminister, der var ufaglært. Det var fantastisk. Desuden har jeg altid selv været glad for bøger og kunst, hvilket Anker Jørgensen også var. Han var en fantastisk personlighed, der gjorde meget for mig, Socialdemokratiet og andres opfattelse af, at man kan komme fra ingenting og blive alting.

Er der en politisk modstander, du har respekt for?
Jeg er opstillet i Herning og har været det siden 2003. Der skulle jeg være både med- og modspiller til Kristian Jensen. Jeg har stor respekt for den måde, han tacklede sin afgang som næstformand fra Venstre på. Jeg har oplevet respekten som værende gensidig, selvom vi politisk er meget uenige på en række områder. 

En, jeg kan drikke øl med, det er Søren Gade. Han er et meget sympatisk menneske at arbejde sammen med i politik.

Det er godt at få en udfordring, især på områder, du ikke har været ordfører for i Folketinget. 

Mogens Jensen (S)
Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde

Du har tidligere været handels- og udviklingsminister. Hvad er den største forskel på den og din nuværende ministerpost?
Den største forskel har været, at du som udviklings- og handelsminister er meget ude af landet. Jeg var ude at rejse i mere end halvdelen af arbejdstiden. I min nuværende ministerpost er jeg også meget ude, men det er dog mest i Danmark.

Der er også den forskel, at når du har flere ministerområder, er der rigtig mange mennesker, aktører og organisationer, der ønsker at tale med dig. Jeg sætter en stor ære og vigtighed i at få talt med alle dem, der har idéer og forslag inden for ens ministerområde.

Ville du hellere have været kulturminister?
Jeg ville gerne have været kulturminister, da jeg har arbejdet med kultur i mange år. Jeg er dog meget tilfreds med den ministerpost, som jeg er blevet tildelt, ligesom jeg var glad for den, jeg bestred tidligere.

Jeg er meget engageret i at udfylde rollen som minister på de forskellige områder. Det er godt at få en udfordring, især på områder, du ikke har været ordfører for i Folketinget. Du lærer nye politiske områder at kende, og arbejder for at indfri Socialdemokratiets målsætninger: Det er en stor ære.

Hvad gør du for at koble af?
Jeg går meget i teatret, biografen og til fodboldkamp. Jeg ynder at se tv-serier og går mig nogle gode ture med min kæreste, når jeg trænger til lidt frisk luft. Og så er jeg meget glad for at lave mad. Min signatur- og livret er min hjemmelavede spaghetti bolognese. Opskriften er blevet bragt i Socialdemokratiets medlemsblad for nogle år tilbage.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Det må være Sara Omars 'Dødevaskeren'. Det er en fantastisk, men også modbydelig beskrivelse af, hvad man som kvinde kan komme ud for af undertrykkelse i religiøse miljøer. Hun er en fascinerende forfatter, der bidrager til kampen for ligestilling, hvilket jeg har stor respekt for.

Den bog, der har påvirket mig mest, er 'Pelle Erobreren'. Den har været et litterært grundfundament for mig siden gymnasiet.  

Har du en særlig juletradition?
At drikke et glas gløgg på Hviids Vinstue 1. december. Det er en fast tradition. De sidste mange år har jeg holdt jul hos min bror i Egå, Århus, hvor det er en tradition, at vi den 23. får en kulturoplevelse i Århus og omegn. Desuden sidder vi stadig den dag i dag og ser Disneys Juleshow. Det giver fællesskab, tradition og hygge, som vi er glade for i min familie.

Er der en politisk forandring, der kan få dig i julestemning?
Jeg ser frem til, at vi kan få et flertal i Folketinget med på, at vi skal skabe en mulighed for tidlig folkepension til mennesker, der er nedslidte. Min far var selv nedslidt og kom på efterløn, hvilket var en kæmpe glæde for ham – og nødvendigt, hvis han skulle leve et ordentligt liv i sine sidste år. Det under jeg folk på arbejdsmarkedet. Det ville kunne sætte mig i julehumør.

Dokumentation

Julekalender med politikerne

I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med et folketingsmedlem om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder.

Mød blandt andet en række nyvalgte folketingsmedlemmer, nye ministre og et par, som du nok også kender i forvejen

Blå bog

Mogens Jensen blev født 31. oktober 1963 i Nykøbing Mors. 

Han er tidligere kultur- og medieordfører og var formand for den socialdemokratiske folketingsgruppe fra 2011-2012. 

Han var statsrevisor fra 2011 til 2013 samtidig med, at han var næstformand for Socialdemokratiet fra 2012. 

Under Helle Thorning var han handels- og udviklingsminister fra 3. februar 2014 til 28. juni 2015.

Han var næstformand for Retsudvalget fra 2015-2019.

I dag er Mogens Jensen minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)









0:000:00