Bred aftale om nyt ejendomsvurderings-system

VURDERINGER: Regeringen indgår bred aftale om et nyt ejendomsvurderingssystem. Vigtig aftale om skattesatser skal på plads, inden aftalen føres ud i livet, siger Socialdemokratiet.

Placeholder image
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Fredag aften blev et bredt flertal af Folketingets partier enige om en politisk aftale om et nyt ejendomsvurderingssystem. Aftalen støttes af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og regeringen.

Aftalen betyder, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu kan iværksætte arbejdet med at etablere de nye systemer og den organisation, der skal håndtere de nye ejendomsvurderinger.

”Vi er nået til enighed om et nyt ejendomsvurderingssystem. Vi har i fællesskab fundet en god løsning,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) om aftalen, som dog kun handler om selve vurderingssystemet.

”Boligskatten er ikke landet endnu. Men vi har aftalt, at det ikke skal betyde højere boligskat,” siger Karsten Lauritzen, der håber på, at partierne hurtigt kan blive enige om anden halvdel af forhandlingerne – om ændringer i skattesatserne.

Fakta
Deadline nærmer sig
Ifølge regeringens plan skal boligejerne have nye ejendomsvurderinger udsendt i foråret 2019.


Kilde: Skatteministeriet

Blandt initiativerne i pakken er opbygningen af en række nye it-systemer og etableringen af et center med 400 medarbejdere, der skal lave manuel vurdering af ejendomme, der ikke kan vurderes automatisk.

S: Bånd på aftale
Socialdemokraterne er med i aftalen, men det er en afdæmpet Benny Engelbrecht, finansordfører for Socialdemokratiet, der konstaterer, at der stadig mangler en meget vigtig aftale om selve boligbeskatningen.

”Det er ikke en optimal situation. Derfor har det også været et krav, at det her ikke bliver vedtaget, før der er en aftale om skatterne,” siger Benny Engelbrecht.

Ud over en aftale om nye systemer og et løfte om, at boligskatterne ikke skal stige, så rummer forliget en aftale om at automatisk tilbagebetaling af skat, hvis man har betalt for meget de sidste fem år.

Partierne er ikke nået til enighed om den rabat, som regeringen lagde op til i forbindelse med det nye vurderingssystem, hvor man maksimalt skulle beskattes af 80 procent af vurderingen.

Aftalepartierne har også understreget, at politikerne vil følge tæt med i udviklingen af de nye systemer og de store dataprojekter, der især er en forudsætning for udarbejdelse af nye vurderinger af erhvervsejendomme.


Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser