Centrale kilder modsiger ngo-top i sag om millionrenovering

Tidligere bestyrelsesmedlem og en suppleant fortæller, at Livas daværende formand renoverede Livas lokaler i efteråret 2020. Liva-ledelsen afviser fortsat, selvom formanden selv reklamerede for arbejdet på Facebook.

Liva fik i efteråret 2020 foretaget flere renoveringer af sit hovedkvarter på Amager. Daværende formand afviser, at han udførte opgaven, selvom han selv har reklameret for det på Facebook.
Liva fik i efteråret 2020 foretaget flere renoveringer af sit hovedkvarter på Amager. Daværende formand afviser, at han udførte opgaven, selvom han selv har reklameret for det på Facebook.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Dahl LøppenthinSøren Dahl

Fik bestyrelsesformanden en opgave til en værdi af 1,2 mio. kroner, da den sociale ngo Liva i 2020 renoverede sine lokaler?

Nej, siger både både foreningen og den daværende bestyrelsesformand, men nu træder to centrale kilder frem med en anden udlægning.

Bestyrelsessuppleant Manja Aarslev Sørensen deltog i bestyrelsesmøderne i Liva, mens renoveringen stod på.

Hun så ved flere lejligheder Jan Husum gå rundt i foreningens lokaler i arbejdstøj.

“Jeg kunne så konstatere, at han var i gang med at renovere Livas børnerum. Jeg undrede mig selvfølgelig over, at den opgave åbenbart var gået til foreningens formand,” siger hun. 

I den daværende bestyrelse sad også Marlene Simoni, som bekræfter Manja Aarslev Sørensens oplysninger.

“Jeg har rigtig mange gange set Jan Husum i arbejdstøj og med en masse værktøj i Livas lokaler,” siger hun. 

Mistanken om, at Jan Husum har udført en millionordre for Liva er opstået, fordi han selv har reklameret for arbejdet på sit firmas Facebookprofil.

Opslagene er fra efteråret 2020, hvor han var formand for Liva, som årligt modtager et tocifret millionbeløb fra det offentlige til at hjælpe udsatte kvinder.

Læs også

Antikorruptions-organisationen Transparency International siger til Altinget, at det er "et no go", at en entreprenør tjener penge på en ordre for en forening, hvor vedkommende selv er formand.

Jeg undrede mig selvfølgelig over, at den opgave åbenbart var gået til foreningens formand.

Manja Aarslev Sørensen
Bestyrelsessuppleant, Liva

"Den forklaring er helt ny for mig"
Ifølge Jan Husum har han dog slet ikke udført opgaverne. I stedet var opslagene en form for falsk markedsføring.

"Jeg har prydet mig med lånte fjer," har han tidligere forklaret over for Altinget. 

I stedet hævder Jan Husum og nuværende forperson Trine Grünberger, at det er it-firmaet TD-K, som har stået for at lægge gulv, male, opbygge reolsystemer og etablere legehuse.

“Den forklaring er helt ny for mig,” siger Marlene Simoni nu, som stoppede i Livas bestyrelses i slutningen af 2020.

“Når jeg spurgte ind til sagen oplyste Trine og Jan til mig, at det var dem, som ejer ejendommen, der stod for renoveringen,” fortsætter hun. 

Marlene Simoni er flere gange blevet forsikret om, at Jan Husum blot var frivillig, men den forklaring tvivler hun meget stærkt på. 

“Jan Husum forsøgte også at overbevise mig om, at han bare var frivillig konsulent. På et tidspunkt sagde han, at havde brugt 2-300 timer derinde. Jeg har selv været selvstændig, og jeg må bare sige; at det har jeg meget svært ved at se, hvordan man kan få tid til,” siger hun. 

Fakta

Sagen kort

I efteråret 2020 lavede Jan Husum to opslag fra sin firmaprofil, hvor han skrev om renoveringer, der var foretaget hos den sociale ngo Liva. Jan Husum var i samme periode formand for Liva, som årligt modtager et tocifret millionbeløb fra det offentligt.

I foråret 2021 skrev Liva på sin Facebook-profil, at Jan Husum "har været med til at bygge" foreningens børnerum, der bruges af familier på krisecentret Liva Shelter.

Men i dag afviser både Jan Husum og hans efterfølger på posten Trine Grünberger, at Husum har udført arbejdet. Han har blot været frivillig konsulent, lyder det.

I stedet skulle arbejdet være udført af et it-firma, der hedder TD-K, hvor Jan Husum tidligere har siddet i bestyrelsen. TD-K's direktør ønsker ikke at bekræfte den oplysning over for Altinget.

En række tidligere medarbejdere fortæller dog samstemmende, at de har set både Jan Husum og en af hans medarbejdere udføre renoveringsopgaver i foreningens lokaler.

I dag står en bestyrelsessuppleant og et tidligere bestyrelsesmedlem så frem og undsiger Liva-toppens forklaringer. De har også set Jan Husum foretage renoveringer i Livas lokaler. En af dem forklarer endda, at Trine Grünberger har indrømmet over for hende, at Husum fik ordren. 

Trine Grünberg fastholder dog fortsat, at Husum blot var frivillig, og at ordren gik til TD-K.

Indrømmede at Husum fik ordren
Bestyrelsessuppleanten Manja Aarslev Sørensen fik samme forklaring fra Jan Husum.

“Men på et tidspunkt indrømmede Trine Grünberger faktisk over for mig, at det var Jan Husum, der havde fået opgaven i et åbent udbud. Men da jeg så spurgte ind til, om jeg kunne se udbudsmaterialet, svarede hun bare køligt, at det havde hun set, og der var styr på det,” siger hun. 

Manja Aarslev Sørensen har fået så skiftende forklaringer om forløbet, at hun ikke kan gennemskue, hvad der præcis er foregået. 

“Jeg har ikke været tilstrækkeligt oplyst om sagen, selvom jeg har forsøgt at spørge ind til den flere gange. Og det mener jeg faktisk er ret bekymrende,” siger hun. 

Jan Husum forsøgte også at overbevise mig om, at han bare var frivillig konsulent.

Marlene Simoni
Tidligere bestyrelsesmedlem, Liva

Liva fastholder: Formand var frivillig
Manja Aarslev Sørensen og Marlene Simoni er langt fra de første kilder, som går imod Trine Grünbergers og Jan Husums udlægning af renoveringssagen.

To tidligere chefer fortæller også, at de har set Jan Husum i arbejdstøj med store mængder værktøj.

En række andre medarbejdere fra perioden støtter den udlægning, ligesom de fortæller, at de ofte har spist frokost med Jan Husum og en af hans medarbejdere fra Husums firma, Premo Byg.

Desuden er Jan Husum ikke den eneste, som har brugt sociale medier til at reklamere for sine renoveringer i Liva-regi.

I foråret 2021 skrev Liva selv på foreningens Facebookprofil, at Jan Husum "har været med til at bygge" foreningens børnerum.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Jan Husum, der stadig sidder som menigt medlem i Livas bestyrelse. Det har ikke været muligt.

Altinget har også bedt om et interview med Trine Grünberger, som overtog ledelsen af bestyrelsen i april 2021. Hun har valgt at svare på mail.

"Den omtalte entreprise er udført af et firma, TD-K. Den daværende forperson lagde desuden adskillige frivillige timer helt uden beregning for at sikre at projektet kom ordentligt i mål. Det gjorde det heldigvis til glæde og gavn for såvel børnene som deres mødre," lyder hendes skriftlige svar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00