Dagens corona-overblik: Grænserne lukkes, mens der bruges penge på at udvikle en vaccine

LYNOVERBLIK: Regeringen bevilger millionbeløb til udvikling af coronavaccine, mens landets grænser lukkes ned. Få døgnets vigtigste overskrifter i dette overblik.

Foto: Andreas Gebert/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Velkommen til Altingets daglige coronanyhedsoverblik med nyt om de politiske og økonomiske konsekvenser af virussen og en ultrakort opdatering på udbredelsen af smitten.

Politik
Grænserne lukker. Det sker fra i dag klokken 12.00 og indtil videre frem til 13. april. Fremover vil udlændinge ikke komme ind i landet, hvis de ikke har "et anerkendelsesværdigt formål". Det sker for ikke at underminere de danske tiltag mod coronavirus. Et "voldsomt, men nødvendigt tiltag", forklarede statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet i går aftes.

Flere støttepartier kræver, at regeringen sikrer ro omkring dagpengesystemet i den ekstraordinære situation som følge af covid-19. Den kommende tid, hvor krisen raser, bør ikke tælle som en del af den toårige dagpengeperiode, mener SF og EL. Læs mere her.

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) har her til morgen bevilget 10 millioner kroner fra udviklingsbistanden til en norskstiftet fond, der arbejder med udvikling af en coronavaccine, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Selvom WHO anslår, at en vaccine først vil komme lang tid efter, denne epidemi er overstået, kan det betale sig at arbejde på det nu. Ti forskere ved Københavns Universitet arbejder i disse dage på højtryk – læs mere i Information.

Økonomi
De europæiske regeringer får lov til at tage spenderbukserne på uden at frygte for at bryde med EU’s stramme budget- og statsstøtteregler i kampen mod covid19-udbruddet og dets økonomiske bivirkninger. Det gjorde EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen klart fredag, hvor hun også understregede, at coronavirussen kommer til at være et ”voldsomt chok” for den europæiske økonomi. Læs historien her på Altinget.

Selvom de seneste ugers voldsomme fald på finansmarkederne mere end kan måle sig med de hektiske dage under finanskrisen i september 2008, så er der ifølge eksperter tale om to vidt forskellige kriser. Det taler for en langt mildere krise denne gang, lyder vurderingen. Det skriver Finans.

Global
Klokken 21 i går aftes dansk tid holdt USA's præsident, Donald Trump, pressemøde, hvor han erklærede en national nødsituation. Han afviste samtidig, at han bærer en del af ansvaret for, at udstyr til test for coronavirus har været lang tid om at nå frem til sundhedspersonalet i USA.

Ligesom Danmark har også Ungarn, Polen, Tjekkiet og Cypern valgt at lukke grænserne. Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, advarer nu mod det, hun frygter kan blive en dominoeffekt, hvis flere EU-lande lukker grænserne.

I Sverige og Storbritannien bliver det håndteret noget anderledes. Her holder både folkeskolerne og landegrænserne stadig åben. På forsiden af dagens Information kan du blive klogere på, hvorfor de svenske myndigheder mener, at Mette Frederiksen overreagerer.

Antal smittede
De seneste tal (klokken 11.00 lørdag formiddag*) for smittede i Danmark er 827, mens der er 3 smittede på Færøerne.

Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyste i øvrigt fredag aften, at 23 personer er indlagt på sygehuset, fire af dem på intensiv afdeling, hvoraf to personer er i kritisk tilstand.

"De tal må vi forvente stiger, og det vil stige meget,” sagde Mette Frederiksen.

Derudover erkender myndighederne, at der er et stort skyggetal. Ifølge nye retningslinjer vil man fremover ikke teste syge personer, der ikke er i fare eller i en af de særlige risikogrupper. Man skal blot blive hjemme, hvis man er syg.

 

 

 

 

 

 * Artiklen blev opdateret klokken 11:35 med nye tal for smittede danskere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00