Dagens overblik: Bondo har tilbudt at trække sig som OK18-forhandler

POLITISK OVERBLIK: Lærerformand Anders Bondo Christensen har tilbudt at trække sig som topforhandler i overenskomst-forhandlingerne. Få dagens overblik, der også har samlet tre analyser om regeringens ghettoudspil. 
 

Foto: /ritzau/Martin Sylvest Andersen
Cecilie Gormsen

En af overenskomst-forhandlingernes helt centrale personer har på de indre linjer tilbudt at trække sig som topforhandler for de kommunalt og regionalt ansatte. Det skriver Politiken.

Lærernes formand, Anders Bondo Christensen, er chefforhandler i Forhandlingsfællesskabet, der på vegne af 51 medlems-organisationer varetager de generelle løn- og ansættelsesvilkår for ansatte i kommuner og regioner. Men på de indre linjer i fagbevægelsen har han ved ved flere lejligheder tilbudt kollegerne i Forhandlingsfællesskabet at træde et skridt ned og overlade chefforhandlerposten til en anden.

Allerede i september luftede Bondo sine tanker om at træde et skridt tilbage:

”Vi har nogle valggrupper, og jeg sagde til formændene, at vi skal overveje i fællesskab, om det er det mest fornuftige, at jeg er i spidsen. Vi vidste godt, at der igen ville være fokus på hele lærerområdet, så det var naturligt, at vi vurderede, om det var det mest fornuftige, at jeg skulle stå i spidsen for Forhandlingsfællesskabet. I september var der ingen tvivl om, at det skulle jeg,” siger Anders Bondo til Politiken.

Da overenskomstforhandlingerne for et par uger siden spidsede til, spurgte Anders Bondo Christensen igen om mandat som chefforhandler fra de øvrige faggrupper. Det skete, da der igen kom stor fokus på lærernes arbejdstid. Men opbakningen var uforandret.

KL's appel: Drop strejkevarsel
Torsdag var der første møde i Forligsinstitutionen, hvor forligsmand Mette Christensen skal forsøge at få enderne til at mødes i forhandlingerne om nye overenskomster for offentligt ansatte i både staten, kommunerne og regionerne.

Her appellerede KL's topforhandler, Michael Ziegler, til, at fagbevægelsen dropper strejkevarslerne og i stedet giver forligsmanden en mulighed for at arbejde. Men den appel er ikke noget, som fagbevægelsen har taget til efterretning.

Klokken 10.30 fredag vil det første strejkevarsel blive udsendt ifølge Politiken, og det gælder det statslige område. Efter fredagens strejkevarsel ventes også det kommunale og regionale område at følge efter.

”Vi udsender et strejkevarsel for at få gang i forhandlingerne. Der er potentielt to måneder til en eventuel konflikt, så der er ingen grund til at skubbe et konfliktvarsel yderligere,” siger Anders Bondo Christensen ifølge Politiken.

De nuværende overenskomster udløber 1. april, men en eventuel konflikt kan tidligst træde i kraft fra 4. april på grund af påsken.

Læs også

Borgmester: De fattige må flytte til Lolland
Torsdag fremlagde regeringen sin store og markante ghettoplan med 22 initiativer, der skal tage et endeligt opgør med parallelsamfund i Danmark. Målet er, at ghettoerne i 2030 skal være væk, og blandt forslagene er, at det skal være sværere for folk på sociale ydelser at flytte ind i de udsatte boligområder.

Men det vil betyde, at det vil blive svært for mindrebemidlede at finde bolig i København, mener Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL).

”Konsekvensen bliver, at vi eksporterer folk ud af København. Folk er nødt til at flytte til Lolland, fordi det er der, de har råd til at bo,” siger Ninna Hedeager Olsen til Altinget.

Og den bekymring deler borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S).

”De er jo nødt til at have tag over hovedet, og jeg kan godt frygte, at vi pludselig kan se en tilflytning hertil. Vi er i forvejen den kommune med flest på overførselsindkomst, men vi kan ikke hjælpe alle," siger Holger Schou Rasmussen.

Find artiklen her.

Tre analyser om ghettoplanen

Holstein: Uenighed om finansieringen
Regeringens udspil koster 12 milliarder kroner, og de skal tages fra Landsbyggefonden. Det er penge, der er indbetalt af lejerne i den almene sektor – målrettet til renovering af boligerne i hele sektoren, skriver Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, og det er ikke alle partier, der kan gå med til det.

”SF har kaldt finansieringen "åndssvag", og Socialdemokraterne kan heller ikke leve med den model. Dansk Folkeparti har ikke gjort sin stilling endeligt op, men det er også tvivlsomt, om DF vil være med til et så drastisk indhug i Landsbyggefondens midler,” skriver Erik Holstein i sin analyse.

Thomas Larsen: Godt og dårligt nyt for Løkke
Lars Løkke vil kunne få store dele af sin plan igennem, skriver Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen. Han hæfter sig ved den nye dynamik, der er opstået, efter at Socialdemokratiet har lagt sig tæt på regeringen og DF, mens SF er fulgt efter, og senest har Radikale også sat sig i bevægelse.

”For regeringen er det her og nu godt nyt, at den vil kunne få mange af sine forslag igennem. Men på sigt bliver det samtidig sværere for regeringen og DF at angribe Socialdemokratiet for ikke at være parat til at tage de nødvendige skridt i udlændinge- og integrationspolitikken,” skriver Thomas Larsen i sin analyse.

Ringberg: Svært at forestille sig samme ghettoudspil for fem år siden
DR's politiske analytiker, Jens Ringberg, peger på, at Liberal Alliance og Konservative har accepteret Løkkes mening om, at det er nu eller aldrig, hvis der skal gøres op med parallelsamfund. En samlet liberal kurs på udlændingepolitikken, som ikke er set før.

”Jeg har svært ved at forestille mig flere af forslagene fremsat for fem eller ti år siden – eksempelvis forslaget om, at børn i visse områder skal i daginstitution. Det er et forslag, der piller ved balancen mellem den enkelte familie og staten på en meget direkte måde,” lyder analysen fra Jens Ringberg.

Placering af F-35-kampfly ændres efter hård kritik
Forsvarsministeriet har besluttet at ændre placeringen af det nye F-35-kampflykompleks efter klager fra bekymrede lokale borgere.

Kampflyene skal fortsat holde til på flyvestationen i Skrydstrup, men komplekset flyttes fra flyvestationens nordvestlige hjørne til det sydvestlige hjørne.

Den oprindelige placering af det nye kampflykompleks har fået hård kritik for at bryde støjgrænserne, ligesom flere borgere, der er nabo til flyvestationen, ville være nødt til at forlade deres hjem på grund af byggeriet. Men det undgår man med den nye placering.

”Vi har holdt møder med beboerne i området og lyttet til deres bekymringer, og det er på den baggrund, at vi nu tager en beslutning om at ændre placeringen,” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse.

Fordi placeringen bliver ændret, skal der bygges nyt, og det medfører en merudgift på 260 millioner kroner. Samtidig forsinkes anlægsprojektet med 12 måneder, så forventningen nu er, at de første kampfly først vil ankomme i 2023.

Ole Birk: Direktører fik bonus efter reglerne
Det har fået kritik, at direktører i Banedanmark har fået bonus, selvom der har været store problemer med at få udrullet det nye signalsystem, og de fastsatte mål ikke blev nået.

Men på et samråd torsdag konkluderede transportminister Ole Birk Olesen, at der ikke er foregået noget forkert.

”Det fremgår af Finansministeriets vejledning om anvendelsen af resultatløn, at der ikke skal være en en-til-en-sammenhæng mellem opnåelsen af resultatmål og tildelingen af resultatløn, sagde Ole Birk Olesen ifølge DR på samrådet.

Det sker i dag
Kl. 9.30: Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) præsenterer regeringens vækstplan for dansk life science

I løbet af formiddagen: Lars Løkke Rasmussen (V) mødes med EU's brexitforhandler, Michel Barnier, på Marienborg efterfulgt af et doorstep kl. 12.30.

Kl. 14.45: Sættemøde i Økonomi- og Indenrigsministeriet for alle partier i forhandlingerne om en ny ghettoaftale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

0:000:00