Dagens overblik: DF-krav om stramninger, anbefaling om flere ledere og mere om Slagelse

POLITISK OVERBLIK: Regeringen er ikke afvisende over for flere udlændingestramninger for at få DF med i en ny finanslov. Og så anbefaler ny rapport, at der ansættes flere ledere. Få mere om dramaet i Slagelse og hele overblikket.

Socialdemokraternes John Dyrby Paulsen og Liberal Alliances Villum Kristensen fra Slagelse har valgt at dele borgmesterposten mellem sig. To år til hver.
Socialdemokraternes John Dyrby Paulsen og Liberal Alliances Villum Kristensen fra Slagelse har valgt at dele borgmesterposten mellem sig. To år til hver.Foto: /ritzau/Lars Krabbe
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik!

Vi starter i Slagelse Kommune, hvor en tidsindstillet bombe har ligget og ulmet længe – journalister er hvisket halve og hele sandheder i øret og løgne om byrådsmedlemmer så ubehagelige, at de ikke skal videregives.

Men nu er bomben sprunget. Kommunalvalget og den efterfølgende højdramatiske konstitueringsproces blev den afgørende faktor.

Der er åbenbart så ondt blod i kommunalbestyrelsen, at Socialdemokraternes John Dyrby Paulsen og Liberal Alliances Villum Kristensen har delt borgmesterposten mellem sig. Ja, du læste rigtigt.

Men ifølge Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, er den aftale skrevet på det tyndeste papir i dansk politik:

”De kunne lige så godt have aftalt, at Villum Christensen skulle være baron af Sørbymagle.

Der er ikke skyggen af flertal for nogen af delene, og derfor kan man med meget stor sikkerhed slå fast, at Villum Christensen hverken bliver borgmester eller baron i de kommende to år. Til gengæld får han den borgmester, han helst ville have.

Papiret er derfor lige så tyndt som det tøj, kejseren bærer i H.C. Andersens eventyr,” skriver han i sin analyse af situationen.

De højst utraditionelle politiske alliancer i Slagelse Kommune kommer af en sag, hvor det er ”svært at befri sig for mistanken om, at der har været et element af svindel i den sag,” skriver han videre. 

Hele Altingets dækning af ’slaget i Slagelse’ kan du læse her, hvor der er også et portræt af Danmarks giftigste byråd.

Stramninger i bytte for en finanslov
Tilbage i Folketinget, hvor traditionelle politiske partnere stadig er sammen, er der stadig gang i forhandlingerne om finansloven for 2018.

Regeringen mangler at få Dansk Folkeparti til at indgå en aftale om finansloven for 2018. 

Men først vil DF have flere udlændingestramninger – og hvis der skal være skattelettelser, som regeringen ønsker, skal de være i bunden, slår partiet fast.

En af de ting, DF har bragt på banen i forhandlingerne, handler om, at de flygtninge, som kommer til Danmark, skal have klar besked om, at opholdet er midlertidigt. DF vil væk fra det, partiet ser som en nærmest automatisk forlængelse af et midlertidigt ophold.

”Det er et spørgsmål om, hvorvidt der er en grundig undersøgelse af, hvad forholdene er i landet, og at der er de rigtige ressourcer til at gennemføre kontrol af de midlertidige forlængelser,” siger finansminister Kristian Jensen til Ritzau.

Ansat flere ledere
For mange social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og andre medarbejdere på gulvet i det offentlige har for langt til deres nærmeste leder, skriver Politiken.

Sådan lyder budskabet fra formanden for regeringens ledelseskommission, Allan Søgaard, der opfordrer alle ledere med flere end 30 medarbejdere under sig til at overveje, hvorvidt det giver mening.

”En anbefaling fra kommissionen bliver, at der er behov for at se kritisk på det såkaldte ledelsesspænd. Der er ledere i det offentlige, der har alt for mange medarbejdere under sig, fordi man er gået for langt i en retning, der handler om bare at bare at fjerne ledere,” siger han til Politiken.

Innovationsminister Sophie Løhde vil ikke udtale sig endnu. Men finansordfører Benny Engelbrecht (S) kalder anbefalingen ”spændende”. 

Dyr opsparingsfidus
Regeringens forslag om at lade danskerne sætte op til 50.000 kr. ind på en ny aldersopsparing årligt risikerer at koste seniorer og deres ægtefæller tusindvis af kroner hvert år, skriver Jyllands-Posten.

"Jeg anerkender, at det i husholdninger med personer, der modtager overførselsinskomster, skal overvejes, om det er hensigtsmæssigt at omlægge pensionsindbetalinger fra ratepension eller livrente til ikke fradragsberettiget aldersopsparing, og at der kan være tilfælde, hvor det ikke vil være fordelagtigt," skriver skatteminister Karsten Lauritzen i et svar til Folketinget.

Adm. direktør i pensionsselskabet Pensam, Torsten Fels, kritiserer derfor regeringens aldersopsparing:

"Det vidner om, at aldersopsparing er en regnearksløsning, der er opfundet i Finansministeriet. Det er givetvis rigtigt, at man samlet set sparer mere i modregning efter folkepensionen, end man mister før, men det nytter bare ikke noget, hvis lever i en smal økonomi og skal have til huslejen hver måned," siger Torsten Fels til Jyllands-Posten.

Det blev en kort kontrol
Det skulle styrke den parlamentariske kontrol med fiskeriområdet, men nu er det blevet nedlagt.

Det skete onsdag på et møde i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, hvor det særlige fiskeriudvalg hører under, erfarer Ekstra Bladet og Radio24syv ifølge Ritzau.

Udvalget blev oprettet i september med et bredt flertal i Folketinget.

Udvalget skulle gennem månedlige samråd og årlige redegørelser holde Folketinget orienteret om myndighedernes forvaltning af fiskeriområdet, der i august fik en historisk kras kritik af Rigsrevisionen.

Fiskeriordfører Ib Poulsen (DF) sagde i september, at kontroludvalget ville "sende et meget tydeligt signal til regeringen" om at få styr på håndteringen af eksempelvis kvotekonger. 

Det sker i dag:
Kl. 8: Sammen med sine kollegaer fra Grønland og Færøerne vil udenrigsminister Anders Samuelsen være vært for konferencen “The SDGs in the Arctic: Local and Global Perspectives”.

kl. 14: Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har kaldt transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i åbent samråd om, hvorvidt nedrivningspuljen skal fortsætte efter 2020.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00